Preskoči na glavni sadržaj

Projekt Vrtići u kvartovskom kinu ove godine online

Riječ je o cjelovitom filmskom programu razvoja filmske pismenosti u ranom i predškolskom odgoju "Sedmi kontinent" u kojem aktivno kroz cijelu godinu sudjeluje 28 gradskih vrtića i 8 kulturnih centara, a koji financira Grad Zagreb. 

U dosadašnjim normalnim okolnostima, djeca su se prije dolaska u kvartovsko kino zajedno sa svojim odgajateljima pripremala za projekciju najavljenog filma kroz ponuđene im odgojno-obrazovne aktivnosti. S djecom u kinima provodilo se vođeno gledanje filma, a nakon odgledanog filma, pri povratku u vrtiće istraživala se filmska priča još tjednima u za to predviđenim centrima u vrtićkim prostorijama.

S obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo, jesensko izdanje ovog programa posvećeno lutkarskom animiranom filmu, provodi se online.

Do sredine prosinca prikazuju se tako online epizode animiranog serijala jednog od najistaknutijih autora animiranih filmova u Sloveniji, Kolje Sakside. Inspiraciju za svog animiranog junaka autor je pronašao u vlastitom liku. Lutak Koyaa se na posve neobičan i zabavan način suočava sa svakodnevnim situacijama. Oživljava na ekranu i pomoću originalnih ideja rješava svoje probleme sa rasplesanim čarapama, letećom bilježnicom, razigranim autićima, tvrdoglavom naljepnicom, smrznutim šalom... 

Kao i u kinu, kroz online vođeno i svjesno gledanje filmova, za razgovore prije i nakon filma, kao i razne maštovite igre i zabavne aktivnosti zadužena je voditeljica Jana Šivak koju djeca poznaju iz programa u kinu. Odgojitelji i dalje provode odgojno-obrazovne aktivnosti prema metodičkom priručniku prilagođenom djeci predškolske dobi, koji također preuzimaju s online poveznice. Niz predloženih aktivnosti uz film Koyaa imaju za cilj približavanje filmske priče i lutkarskog filma kao vrste animiranog filma. Istražiti će zajedno s djecom uloge pokreta i zvuka na filmu te kako zajedno oživiti lutka ili neki predmet.

Pedagoginja Zlata Gunc iz DV Ivana Brlić Mažuranić sudjeluje u programu od samoga početka: "Smatramo da projekt ne samo da razvija filmsku pismenost nego utječe i na razvoj mnogobrojnih drugih kompetencija djece. U ovoj epidemiološkoj situaciji posve su ograničeni izlasci djece van vrtića, posjete, sudjelovanje u različitim događanjima i susretima sa zanimljivim ljudima. Tim više nam je izuzetno drago da se, unatoč koroni, iznašla mogućnost da se projekt nastavi u virtualnom obliku. Iako doživljaj filma nije kao u kino dvorani, djeca su uživala u filmu Koyaa i aktivnostima koje su prethodile i slijedile projekciju. Radujemo se budućim susretima, makar i u virtualnom obliku." 

Projekt Vrtići u kvartovskom kinu u gradu Zagrebu provodi se od 2016. godine i godišnje ostvari 7 tisuća posjeta djece, a više stotina odgojitelja je dosada sudjelovalo u godišnjim edukacijama na temu razvoja filmske pismenosti. Sve ostale detalje potražite na ovoj poveznici

Naslovna fotografija: provedba projekta u vrtiću 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.