Preskoči na glavni sadržaj

Projekt 'Povratak u lokalno kino' podržan u sklopu drugog izdanja 'Collaborate to Innovate' Europa Cinemas

Jedina mreža europskih kina, Europa Cinemas, je nedavno objavila popis od 13 novih projekata za potporu u okviru drugog izdanja "Collaborate to Innovate", među kojima je i hrvatski projekt Centra za kulturu Čakovec – Back to the local cinema / Povratak u lokalno kino.

Projekt "Collaborate to Innovate", pokrenut je 2021. godine od strane Europe Cinemas uz potporu Programa Kreativne Europe/Potprograma MEDIA, te ima za cilj nagraditi izvanredne inovativne i suradničke projekte koje provode članovi mreže Europa Cinemas iz iste zemlje ili pak na europskoj razini.

Potpomognuti projekti moraju imati stvaran utjecaj na filmski sektor; promovirati cirkulaciju i vidljivost europskih filmova, razvijati njihovu publiku (posebice stavljati naglasak na mlade ljude) te poboljšati vještine i konkurentnost kina. Osim toga, jedan je od glavnih prioriteta ovog projekta potaknuti izlagače da integriraju uključivost i održivost okoliša u svoj pristup vođenja kina. Financijski doprinos Europe Cinemas iznosi maksimalno 100.000 eura po projektu.

S obzirom da se 15 projekata odabranih 2021. približava kraju, a njihov rad i postignuti rezultati analiziraju kako bi se podijelili s cijelom Mrežom, 13 uzbudljivih novih projekata (popis odabranih projekata 2022.) koji predstavljaju 70 kina članica odabrano je ove godine kao dio drugog izdanja Collaborate to Innovate s ukupnim iznosom potpore od gotovo jedan milijun eura.

Među odabranim projektima svoje mjesto ove je godine zauzeo i hrvatski projekt Back to the local cinema / Povratak u lokalno kino, čiju provedbu koordinira Centar za kulturu Čakovec, a u suradnji s kinom Samobor te Pučkim otvorenim učilištem iz Novske.

Dolazeći iz 16 europskih zemalja, ovih 13 projekata predstavlja punu raznolikost Mreže, sa sve većim brojem međunarodnih projekata (pet u 2022., dva u 2021.), te oni pokrivaju širok raspon tema: filmska pismenost i razvoj mlade publike, cirkulacija europskih filmova, tehnološke inovacije, digitalni marketing, unaprijeđeno iskustvo odlaska u kino, ali i zelene prakse te uključivanje publike koja nije u povoljnom položaju. 

"Jedan od temeljnih ciljeva ovog programa je podržati projekte koji imaju potencijal inspirirati druge izlagače u Mreži i izvan nje", rekao je Claude-Eric Poiroux, generalni direktor Europe Cinemas. “Prvo izdanje Collaborate to Innovate uskoro završava i uskoro ćemo početi dijeliti rezultate diljem opsežne mreže Europa Cinemas. Prvi korak u tom smjeru bio je predstavljen u sklopu Europa Cinemas Audience Development & Innovation Labu koji se održao u Bologni (od 25. do 29. lipnja 2022.) u suradnji s Cineteca di Bologna. Jedna je od sesija u svom fokusu imala predstavljanje projekata Collaborate to Innovate podržane u 2021. godini, čiji korisnici su podijelili svoja iskustva, a u nadi da će potaknuti sudionike radionice na razvoj vlastitih inovativnih inicijativa. S 28 projekata prijavljenih za drugi krug financiranja 2022., Collaborate to Innovate već postaje resurs za istraživanje i razvoj ne samo za Mrežu i europska kina, već i za cijelu filmsku industriju.”

“Europska komisija još jednom pozdravlja i podržava projekt europske mreže kina - Europa Cinemas "Collaborate to Innovate ”, istaknula je Lucia Recalde, voditeljica Kreativne Europe MEDIA (Europska komisija). "Nakon šoka izazvanog pandemijom, postalo je očito da su inovacije i suradnja važnije nego ikad za revitalizaciju i obnovu iskustva odlaska u kino te kako bi se osigurala što šira publika za europska audiovizualna djela."

"Drago nam je što ponovno tako blisko surađujemo s Kreativnom Europom kako bismo došli do novih svježih ideja i time osigurali da iskustvo odlaska u kino dvorane diljem Europe ostane ključan faktor za promicanje kulturne raznolikosti europskog filma te kako bismo potaknuli europske izlagače da koriste maštu i energiju za privlačenje publike, mlade i stare, u svoja kina. Ne smijemo stajati na mjestu", rekao je Nico Simon, predsjednik europske kino mreže Europa Cinemas.

Više informacija o projektu Collaborate to Innovate, kao i ostalim aktivnostima Europe Cinemas, možete pronaći na poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.