Preskoči na glavni sadržaj

Projekt "Pametniji grad" završava projekcijom španjolskog filma Radovi u tijeku

"Pametniji grad" je višegodišnji projekt, inicijativa i javni događaj u produkciji i organizaciji Bacača Sjenki te pridruženih partnera, čiji je cilj da participativnom i skupnom energijom zajedništva i razmjene istraži različite mogućnosti resursnosti grada. Film je na rasporedu 10. prosinca u 17 sati, a prikazuje se u zagrebačkoj Kinoteci. Nakon filma predviđeno je predavanje i razgovor o filmu koji su dio projekta filmskog i medijskog opismenjavanja CinED 2.0. Razgovor i predavanje moderira i drži Boris Bakal, a ulaz je slobodan. 

Ovogodišnji program "Pametniji grad 02", program promišljanja resursnosti grada te grada kao složenog prostora dijeljenja, razmjene i zajedništva, završava projekcijom španjolskog filma Radovi u tijeku redatelja José Luis Guerína.

Radnja filma odvija se u karakterističnoj radničkoj četvrti Barcelone gdje se, pod izlikom ali i prijetnjom renovacije, gradi stambeni blok a filmska ekipa provodi godinu i pol prateći ovaj proces od samog početka. Radovi u tijeku se, osim na praktikalije podizanja zgrade fokusiraju i na utjecaj koji projekt ima na one koji žive u susjedstvu, uključujući tinejdžerski par koji skvotira obližnju zgradu, ilegalnog stranca koji traži posao za sebe i svog sina te djevojku iz susjedstva koja se zaljubljuje u jednog od građevinskih radnika. 

Ovaj film je europska mreža za medijsko i filmsko opismenjavanje CinED odabrala kao jedan od onih europskih remekdjela koje u sebi sadrži potencijal da svojom složenošću i briljantnim tretiranjem medija bude uzor i poticaj mladima diljem starog kontinenta. Bacači Sjenki izabrali su ga i zbog njegove dodane ljudske i društvene vrijednosti jer pokazuje kako gradnja samo jedne zgrade u kvartu mijenja sve: sve odnose, sve hijerarhije, sve statuse. Te kako takva promjena može imati utjecaja na grad u cjelini, poput neke negativne (ili u nekom drugom primjeru - pozitivne) urbane homeopatije.

Nakon filma predviđeno je predavanje i razgovor o filmu koji su dio projekta filmskog i medijskog opismenjavanja CinED 2.0. Razgovor i predavanje moderira i drži Boris Bakal. Program je namijenjen uzrastu 13+, ulaz je slobodan, a broj ulaznica ograničen (film je na španjolskom, katalonskom i arapskom jeziku s titlovima na hrvatskom). 

"Pametniji grad" je višegodišnji projekt, inicijativa i javni događaj (konferencija, radionica, filmske projekcije, izložbe) u produkciji i organizaciji Bacača Sjenki te pridruženih partnera (Urania, Kinoteka, DAZ, FRU, Oris – kuća arhitektrue, Supervizuelna, Greta Galerija, Projekt Zidne Novine i dr) čiji je cilj da participativnom i skupnom energijom zajedništva i razmjene istraži različite mogućnosti resursnosti grada te usporedi i suprotstavi mišljenja o tome što danas, u situaciji posvemašnjeg osiromašenja, medijske zasićenosti i nepostojanja društvenog planiranja, možemo učiniti da grad, po definiciji prostor zajedništva i razmjene, učinimo pametnijim, ljepšim za život, korisnijim za sve građane. 

Ova projekcija u okviru ovogodišnjeg programa "Pametniji grad 02" dio je europskog projekta CinEd 2.0 koji je sufinanciran iz programa Kreativna Europa /MEDIA Europske unije. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.