Preskoči na glavni sadržaj

Projekt Noćni valovi Filipa Herakovića na programu 'First Films First'

Noćni valovi je debitantski dugometražni igrani film u nastajanju redatelja i scenarista Filipa Herakovića, koji je jedan od samo osam sudionika programa 'First Films First' Goethe Instituta. Za peto izdanje intenzivnog edukativnog programa za mlade redatelje iz jugoistočne Europe tijekom kojeg razvijaju svoj prvi dugometražni film pristigle su 103 prijave. 

Noćni valovi je dugometražni igrani film u nastajanju o taksistu kojeg zaokuplja sudbina nestale danske turistice kojoj se gubi trag nakon što joj on otkaže vožnju. Radi se o atmosferičnoj drami s elementima trilera, radnjom smještenom u okruženje velikog glazbenog festivala na hrvatskoj obali. Filip Heraković je za projekt napisao scenarij te će budući film i režirati. 

'First Films First' prima samo osam sudionika kako bi se program mogao prilagoditi i mijenjati prema individualnim potrebama svakog sudionika, stoga organizatori ohrabruju sve one čiji projekti nisu odabrani da ih nastave razvijati te da ih ponovno prijave i iduće godine.

Program se sastoji od četiri modula koja se odvijaju tijekom godinu dana, a sudionici će sa svojim prvim dugometražnim igranim filmom proći kroz sve faze razvoja filmskog projekta. U fokusu su pritom teme i zadaci poput rada na scenariju, razvoja karakterističnog vizualnog filmskog stila, rada s glumicama i glumcima, produkcije, pitchinga & packaginga debitantskog dugometražnog filma. Mentori su vodeći europski stručnjaci i filmaši.

Prva radionica 'Razvoj priča u scenarij' 5. izdanja programa First Films First, održat će se online, u lipnju, a osim projekta Filipa Herakovića (Noćni valovi) iz Hrvatske odabrani su i radovi Emine Yıldırım (Apollon by Day Athena by Night) i Murata Uğurlua (A Deserved Kiss) iz Turske, Andree Borţun (Blue Banks) iz Rumunjske, Maše Šarović (Embryo) i Vladimira Tagića (Yugo Florida) iz Srbije, Konstantinosa Antonopoulosa (Glory B) iz Grčke te Árona Horvatha Botke (Lost Years) iz Slovenije. Popis svih sudionika možete pronaći i na ovoj poveznici

Drugi modul 'Pronalazak jedinstvenog vizualnog stila filma i daljnji razvoj scenarija' trebao bi se održati u rujnu 2020. u makedonskom gradu Bitola u okviru Međunarodnog filmskog festivala 'Braća Manaki', treći 'Rad s glumcima i daljnji razvoj scenarija' u studenom i prosincu 2020. u Beogradu za vrijeme Autorskog filmskog festivala, a četvrti 'Pripreme za veliki svijet - pitching & packaging projekta' u ožujku 2021. godine u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji. 

Program završava pitching prezentacijom pred međunarodno relevantnim producentima, distributerima i predstavnicima fondova u Sofiji, na jednom od vodećih regionalnih koprodukcijskih marketa.

Prošle godine u program su, od 98 prijavljenih, primljena dva hrvatska projekta: Pula Andreja Korovljeva te Ostavi vrata otvorena Judite Gamulin

Sve ostale detalje o programu potražite na ovoj poveznici

Naslovna fotografija: Filip Heraković

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.