Preskoči na glavni sadržaj

Projekt Njemački inat Silve Ćapin najbolji na European Short Pitchu održanom u Poljskoj

Silva Ćapin, scenaristica i redateljica osvojila je glasovanjem međunarodnih filmskih producenata nagradu European Short Pitch, za kratki debitantski projekt Njemački inat u produkciji Eclectice iz Zagreba.

Film prati skupinu turista jednog vrućeg ljetnog dana na plaži u Dalmaciji. Među njima je i Njemica Erika, koja je zauzela najbolje mjesto pod jedinim suncobranom, a njena tvrdoglava nepomičnost postaje sumnjiva ostalim kupačima koji kako dan odmiče zaključuju da je mrtva ali dvoje trebaju li reagirati i uništiti savršen dan na plaži, ili se jednostavno praviti da spava i nastaviti sa kupanjem. Jer ipak, uvijek bi mogla pasti kiša sutra.

European Short Pitch (ESP) je inicijativa namijenjena razvoju koprodukcija kratkometražnih filmova u Europi, a glavni organizator i nositelj projekta je Europsko udruženje za potporu mladih filmskih stvaratelja 'NISI MASA'. Program se sastoji od scenarističkih radionica, te koprodukcijskog foruma namijenjenog spajanju producenta i redatelja iz svih krajeva Europe. Odvija se u dvije faze: rad na scenariju i predstavljanje potencijalnim producentima i distributerima. Tijekom prve faze u Litvi, redateljica je sudjelovala na scenarističkoj radionici gdje je imala priliku raditi sa renomiranim mentorima poput Nadje Dumouchel (TV kanal ARTE), Razvana Radulescua (Smrt gospodina Lazarescua) i mnogim drugima.

Drugi dio ESP-a je koprodukcijski forum koji se od 22. do 25. ožujka održao u Poznanu u Poljskoj. Tijekom foruma članovi ekipe odabranih projekata prezentirali su svoje filmove pred velikim brojem međunarodnih producenta, a Njemački inat je, uz redateljicu predstavljala i producentica filma Rea Rajčić. Od 16 projekata sudionika, tajnim su glasovanjem odabrani najbolji, a hrvatski projekt je kao nagradu dobio i 1 000 eura.

Film je podržan sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, a snimanje je planirano za proljeće ove godine. 

Osim Njemačkog inata na ovogodišnjem European Short Pitchu sudjelovao je i kratkometražni projekt Judite Gamulin Sedra iste produkcijske kuće. Od mnogobrojnih pristiglih projekata u program Work in Progress ESP-a za filmove u završnoj fazi postprodukcije, uvrštena su četiri projekta među kojima se našao još jedan hrvatski kratki film Tina&Sendy koji je prošle godine također osvojio nagradu ESP. Film su koproducentima i distributerima predstavile redateljica i scenaristica Hani Domazet te producentica Mirta Puhlovski (Slavica film, Metar60). 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.