Preskoči na glavni sadržaj

Projekcijom kosovske drame Košnica otvoren 19. ZFF; Nagrada Albert Kapović dodijeljena Ivani Ivišić i Danijelu Peku

Projekcijom kosovskog filma Košnica, drame o ženi koja je pokrenuvši vlastiti biznis uzdrmala patrijarhalnu zajednicu, u nedjelju navečer svečano je otvoren 19. Zagreb Film Festival. Nakon više od 10 godina Zagreb Film Festival vratio se u zagrebačko kino SC, gdje je 2003. i započeo kao tada jedini međunarodni festival igranog filma u Zagrebu. Ove godine povjerenstvo HRUP-a je jednoglasno odlučilo ravnopravno dodijeliti dvije nagrade Albert Kapović – i to Ivani Ivišić i Danijelu Peku. 

Direktoru festivala Borisu T. Matiću i izvršnom direktoru Hrvoju Laurenti na pozornici kina SC pridružili su se producenti Košnice, Valon Bajgora i Agon Uka, te zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba, Luka Korlaet. Novi festivalski početak svojim su prisustvom podržali i predstavnici Ministarstva kulture i medija te ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich, a na otvaranju ZFF-a tradicionalno su proglašeni dobitnici nagrada Albert Kapović, koje je ispred Hrvatske udruge producenata predstavila Sanja Ravlić

"Više od godinu i pol dana borimo se s neizvjesnošću koju nam je donio Covid-19. Tako smo prošle godine u praznoj dvorani kina Tuškanac otvorili naše online izdanje koje smo prenosili putem digitalnih platformi. Bez obzira na to što smo se prošle godine morali preseliti s velikih na male ekrane, interes naše publike bio golem i tako smo punoljetnost proslavili kod kuće. Ali svi znamo da to nije to. Festival je slavlje filmova koje podrazumijeva zajedničko gledanje u zavodljivom mraku kinodvorana. I poštujući sve propisane epidemiološke mjere, filmovi i festivali vratili su se tamo gdje pripadaju, u kina s publikom. Da bi ostalo tako i da bismo svi bezbrižno dolazili na projekcije, uz covid potvrde i važeće negativne testove, dodatno smo smanjili kapacitete dvorana, mjerit ćemo temperaturu pri ulasku, a nošenje maski je obvezno.

Naš natjecateljski program još nije imao takvu selekciju pobjedničkih filmova sa svjetskih A festivala kao ove godine. Među filmovima u konkurenciji za nagrade ZFF-a, moći ćete vidjeti dobitnike Zlatne palme, Zlatnog lava i Zlatnog medvjeda, kao i dobitnike glavnih nagrada Sundancea, Karlovyh Vary i Sarajeva. Publici ćemo predstaviti filmove koji se bave zabranama pobačaja i homoseksualnosti, kroz nekoliko filmskih priča zakoračit ćemo u svijet fantastike, a uz i dalje aktualnu temu migranata, vidjet ćemo i presjek hrvatskog društva. Veliki broj filmova nacionalni su kandidati za Oscara, a neki se natječu i za nagrade Europske filmske akademije", izjavio je Boris T. Matić.

"Ukupno ćemo u svim našim programima, uključujući program festivala za djecu KinoKino, prikazati 134 filmska naslova. Osim u dvorani Kina SC, filmove ćemo prikazivati u kinu Tuškanac, u Teatru &TD, Uraniji na Kvatriću, ali i na našim digitalnim platformama kinoeuropa.hr i croatian.film. Osim filmova, ponovno donosimo program Industrije, edukativne festivalske platforme namijenjene profesionalcima i onima koji o filmu žele više znati. Pripremili smo niz radionica i predavanja u suradnji s Media deskom Hrvatske, Hrvatskim društvom filmskih djelatnika, Restartom, HUB-om385, ITA – Talijanskim institutom za vanjsku trgovinu i Veleposlanstvom Italije, ADU, Francuskim institutom u Hrvatskoj, Goethe institutom i Društvom hrvatskih filmskih redatelja", izjavio je Hrvoje Laurenta.

Nakon toga zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet proglasio je 19. izdanje Zagreb Film Festivala otvorenim.

Dobitnike nagrade Albert Kapović, koju Hrvatska udruga producenata dodjeljuje osobama koje su se tijekom godine istaknule u području filmske umjetnosti ili čije je djelovanje značajno pridonijelo kvaliteti i promociji hrvatskog filma, proglasila je Sanja Ravlić, članica Povjerenstva HRUP-a: "Ove godine povjerenstvo je jednoglasno odlučilo ravnopravno dodijeliti dvije nagrade: Ivani Ivišić i Danijelu Peku. Oboje su pridonijeli boljitku hrvatskog filma i audiovizualnih djelatnosti. Kao utemeljiteljica i dugogodišnja prva voditeljica Odjela za promociju i plasman Hrvatskog audiovizualnog centra, Ivana Ivišić postavila je temelje uspješne promocije i plasmana hrvatskog filma i hrvatskih filmskih djelatnika na međunarodnim filmskim festivalima i profesionalnim platformama. Iza producenta Danijela Peka su pak najveći ovogodišnji međunarodni festivalski uspjesi jednog hrvatskog filma, poglavito prestižna nagrada Zlatna kamera za najbolji debitantski film na ovogodišnjem Festivalu u Cannesu za film Murina redateljice Antonete Alamat Kusijanović".

Prije projekcije filma Košnica koji je na festivalu Sundance, po prvi put u njegovoj povijesti, osvojio sve tri glavne nagrade u međunarodnom programu publici se putem video-poruke obratila redateljica Blerta Basholli, a publiku ZFF-a u Kinu SC pozdravili su i producenti filma Košnica Valon Bajgora i Agon Uka. "Zahvaljujemo što smo pozvani na Zagreb Film Festival. Drago nam je što prikazujemo film na koje smo radili dugo i naporno i vjerujemo da se da će se publika moći poistovijetiti s pričom", izjavili su.

Na kraju, direktor festivala Boris T. Matić zahvalio je svima koji su ove godine podržali festival. To su: Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Hrvatski audiovizualni centar, program Kreativna Europa potprogram MEDIA, Turistička zajednica Grada Zagreba, Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Europski parlament. 

Sve informacije o Zagreb Film Festivalu mogu se pronaći na službenoj internetskoj stanici

Naslovne fotografije: otvorenje 19. ZFF-a
(*autor fotografija je Demjan Rožman) 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.