Preskoči na glavni sadržaj

Projekcije Zrinka Ogreste i Lade Kaštelan od danas u kinima

U utorak je u kinu Europa održana zagrebačka premijera dugometražnog igranog filma Projekcije, novog ostvarenja redatelja Zrinka Ogreste i scenaristice Lade Kaštelan, a od danas, 23. siječnja, na redovnom je repertoaru domaćih kina. Glavne uloge u ovoj originalnoj crnohumornoj drami tumače Jelena Miholjević, Bojan Navojec, Ksenija Marinković, Ksenija Pajić, Doris Šarić-Kukuljica, Polona Juh, Luka Petrušić, Jasna Bilušić i Vladimir Jurc.

Radnja filma odvija se u real-timeu – skupina od osam psihijatara, defektologa i pedagoga nalazi se u zatvorenoj prostoriji. Na jednoj su od završnih seansi stručnog usavršavanja iz grupne psihoterapije koje je trajalo prethodne četiri godine, a vodio ga je američki stručnjak, psihijatar Blau. Dok čekaju njegov dolazak na površinu počinju izbijati sve nesuglasice i razilaženja koja su do sada čuvali u sebi.

Redatelj i scenaristica navode kako su psihijatri surađivali u razvoju filma, pa i na glumačkim probama. Osnovna ideja ovog zanimljivog koncepta jest vidjeti kako se oni koji su inače u poziciji moći – nad pacijentom – ponašaju kada se sami nađu u toj drugoj ulozi. Smještanjem priče u stvarno vrijeme i stvarni prostor Projekcije gotovo da funkcioniraju kao svojevrsni znanstveni reality eksperiment.

Film je premijerno prikazan na Festivalu igranog filma u Puli 2013. godine. Uz Ogrestu i Kaštelan, iza kamere su se našli direktor fotografije Branko Linta, montažer Tomislav Pavlic, scenografkinja Tanja Lacko, kostimografkinja Slavica Šnur i drugi. Producent je Ivan Maloča, odnosno zagrebačka producentska kuća Interfilm, a film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Distributer je Blitz film i video.


Prizor iz filma Projekcije, u prvom planu Jelena Miholjević

Projekcije se od danas nalaze na repertoaru CineStar kina u Zagrebu (Branimir centar), Zadru, Rijeci i Osijeku te u Mostaru. Kako je bilo na premijeri u kinu Europa možete pogledati na ovoj poveznici, a fotografije iz filma preuzmite ovdje.

Naslovna ilustracija: plakat filma Projekcije
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.