Preskoči na glavni sadržaj

Projekcija filma Izumitelj uz diskusiju o filmskoj pismenosti

U utorak, 7. svibnja, u Kaptol Boutique Cinema odražana je projekcija dugometražne stop-animacije Izumitelj Jima Capobianca u zajedničkoj organizaciji Filmske pismenosti (Hrvatski audiovizualni centar) i Editus d.o.o., distributera filma. Nakon projekcije, uslijedila je panel-diskusija o filmu i značaju prisutnosti filmske pismenosti u oblikovanju najmlađe publike. 

Panel-diskusiju moderirao je Boško Picula, a sugovornici su bili Dora Jakobović, redateljica hrvatske verzije filma, Marina Zlatarić, autorica metodičkog priručnika za film Izumitelj, Ingrid Padjen Đurić, viša savjetnica za filmsku pismenost pri HAVC-u i Josip Jurčić, filmski kritičar i glavni urednik portala Kinofilm. 

Film Izumitelj, napravljen tehnikom stop-animacije, dosad je prikazan u konkurenciji slavnog Annecyja, a zaradio je i nominaciju za nagradu Annie u kategoriji najboljeg nezavisnog animiranog filma. Posebnost ovog filma, koji mogu gledati djeca od nižih razreda osnove škole, je to što ima manje "podražaja" od ostalih filmova za djecu. Naglasak je, objašnjava Jakopović, više na sadržaju, dijalogu i glazbi. 

Kako bi najmlađi mogli prepoznati vrijednost ovog, i sličnih filmova, važno ih je pripremiti na što obratiti pažnju, upoznati ih s likom i djelom protagonista, a zatim s njima nakon odgledanog voditi motiviran razgovor. Upravo je iz tog razloga i nastao metodički priručnik koji je pripremila Marina Zlatarić, a koji će biti dostupan za preuzimanje na mrežnoj stranici Filmska pismenost. Metodologija je prijeko potrebna, ističe Jurčić, i zbog toga što školarci konzumiraju puno video sadržaja na raznim platformama, stoga se više no ikad javlja potreba naučiti ih što audiovizualno djelo čini filmom i kako ga bolje razumjeti. 

"Hrvatski audiovizualni centar intenzivno radi na razvoju filmske pismenosti, podupire postojeće programe i aktivnosti, pa smo tako napravili web stranicu koja sadrži sve relevantne informacije i poveznice na druge platforme koje nude pristup filmovima za djecu i mlade i onima koji prezentiraju filmsko stvaralaštvo djece i mladih te su za iste osigurani metodički materijali za održavanje sata filmske pismenosti. Samo prošle godine napravili smo 4 metodička priručnika Animirani film, Od ideje do premijere kratkog filma, Metodički priručnik za nastavu Filmovi s obradom, Filmski priručnik za vrtiće, OŠ i SŠ, organizirali smo preko 50 predavanja i radionica po kinima i školama diljem Hrvatske, financiramo treću godinu zaredom rad filmskih školskih družina, surađujemo s Agencijom za odgoj i obrazovanje i radimo na većoj vidljivosti i prepoznatljivosti filmske pismenosti," rekla je Ingrid Padjen Đurić, dodavši:. 

"Zajedničkim integriranim radom i suradnjom struke i relevantnih institucionalnih i izvaninstitucionalnih tijela možemo transformirati utjecaj i vrijednost filmskog obrazovanja za djecu i mlade u cijeloj Hrvatskoj. Krajnji cilj je uvođenje edukacije iz područja filmske pismenosti u odgojno-obrazovni sustav na svim razinama i posljedično razvoj publike i razvoj hrvatske kinematografije te jačanje sustava promocije, filmske pismenosti i razvoja publike s naglaskom na hrvatska audiovizualna djela."

Snimku cijelog panela možete pogledati na YouTube kanalu distributera filma Izumitelj, Editus. 

Fotografije s panel-diskusije možete pronaći na OVOJ poveznici, uz potpis Inia Herenčić/HAVC. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.