Preskoči na glavni sadržaj

Program za djecu i mlade: projekcije i analize filmova u gradu Krku

U utorak, 13. rujna i četvrtak, 15. rujna Bacači sjenki i europski projekt CinEd gostuju u kinu Krk uz dvije projekcije filmova za djecu i mlade. Obje projekcije će biti popraćene analizom i razgovorom o filmu koje će voditi filmski profesionalci. Projekcije se odvijaju u sklopu EU projekta CinEd 2.0. 

Besplatno filmsko druženje u kinu Krk namijenjeno je za djecu i mlade, od 10 godina naviše te njihove nastavnike. 

Program koji u utorak, 13. rujna, traje od 18 do 21 sat, istraživat će tehnološka čuda i kulturne predrasude, mentalne blokade i kreativna rješenja koja su obilježila početke 127 godina stare umjetnosti. Zašto se tad film smatrao izumom bez budućnosti, i što mu je tu budućnost ipak osiguralo? Zašto se prvi blockbuster morao snimati čak dva puta i u koliko kopija? Zašto u prvim filmovima "glumci" gledaju u kameru, a danas gotovo nikad ne? Kako su se radili filmski trikovi bez zelenog ekrana (green screen)? Ovo su samo neka od pitanja koja će voditelji i publika pokušati odgonetnuti gledajući klasike braće Lumière, Cecila Hepwortha, Gastona Velle, Georgesa Mélièsa i drugih. Voditelj ovog filmskog družanja je filmski redatelj Karlo Vorih.

U četvrtak 15. rujna u 18 sati održava se projekcija tajanstvene crne komedije. Autor ovog filma rođen je u jednoj južnoeuropskoj zemlji, a dobio je preko 30 nagrada za svoje filmove na festivalima poput onih u Berlinu, Veneciji, Cannesu, Montrealu, Karlovy Vary i Valenciji. Njegov film koji će se prikazati u kinu Krk snimljen je davne 1963., a smatra se jednim od njegovih najvažnijih djela. Kao dobitnik brojnih nagrada, ovaj film razmatra s posebnog motrišta zemlju autora filma, njezinu svakodnevicu i odluke koje njezini građani svakodnevno donose, satirički obrađuje teme odgovornosti, dosljednosti, vjerodostojnosti i preživljavanja, sve iz perspektive mlade osobe. Upravo zbog toga aktualan je i danas i relevantan, jer nas teška vremena uvijek stavljaju pred izbore: zanimanja, životnih partnera, poslovnih ponuda, ulaganja, potrošnje, društvenih aktivnosti, obrazovanja i svakodnevnog ponašanja. Iako se sudbine njegovih likova razlikuju podosta od ovih naših danas, upravo ta razlika baca jarku svjetlost na same odluke i ukazuje nam na njihove posljedice. Ova crna komedija, nasmijat će i rastužiti gledatelje svojim briljantnim glumcima, savršenom mizanscenom (režijom snimanja scena te kretanjem likova u prostoru kadra) i fotografijom. Ovo besplatno filmsko druženje namijenjeno je za srednjoškolce i njihove profesore spremne za gledanje i proučavanje filmova, a voditelj je dramaturg i redatelj Veno Mušinović. Druženje traje od 18 do 21 sat.

Projekcije se odvijaju u sklopu EU projekta CinEd 2.0. Projekt CinEd 2.0 je sufinanciran od strane Europske Unije - Kreativna Europa MEDIA, Hrvatskog audiovizualnog centra, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i grada Zagreba.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.