Preskoči na glavni sadržaj

Program Novi zakon u Hrvatskoj na NEM Dubrovniku: u financiranje domaće nezavisne produkcije uključuju se operateri i streaming servisi

Kao najrelevantniji dio ovogodišnjeg izdanja NEM Dubrovnika 2022, istaknuo se poseban program Novi zakon u Hrvatskoj (New Law in Croatia) pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Agencije za elektroničke medije i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Kroz panele, prezentacije i primjere iz prakse, publici su detaljno predstavljeni najutjecajniji aspekti novih zakonskih regulativa.

Publiku je u program uvela ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek: “Svi prepoznajemo važnost sadržaja proizvedenog u Europi za našu raznolikost i identitet, ali i za medijsku industriju. Zakon o elektroničkim medijima stupio je na snagu u listopadu prošle godine i uveo je niz promjena koje se odnose na doprinos aktera na tržištu, lokalnu produkciju i razvoj audiovizualnog sektora u cjelini.“

Panelisti iz Hrvatske i Europe dali su dublji uvid u ključne aspekte zakona i rasvijetlili na koje će sve načine pravilnik direktno utjecati na najvažnije igrače u industriji: od nacionalnih televizija i operatera preko streaming servisa do svih audiovizualnih djelatnika u Hrvatskoj.

"Po prvi put uključuju se i platforme videa na zahtjev i operateri u financiranje nacionalne audiovizualne produkcije. Nama je to važno i radi financijskog aspekta, ali i šireg pogleda na razvoj medijske industrije u Hrvatskoj," rekla je ministrica povodom održavanja programa Novi zakon u Hrvatskoj za HRT.

Obuljen Koržinek u svom je govoru na NEM Dubrovniku pojasnila novouvedenu obvezu operatera da izdvajaju 10% godišnjeg bruto prihoda za djela hrvatske nezavisne produkcije. Davateljima medijskih usluga na zahtjev, koji ciljaju na Hrvatsku, uvedena je obveza doprinosa od 2% godišnjeg bruto prihoda za provedbu nacionalnog programa za audiovizualno stvaralaštvo i izravnog ulaganja od 2% za produkciju ili kupnju audiovizualnih djela hrvatske nezavisne produkcije.

"Veliko je zadovoljstvo da uspješni sadržaji koje produciraju naši producenti nalaze interes ulagača i mjesto na tim platformama, a sigurno je da će s izmjenama zakona ta povezanost i suradnja biti još češća. Naravno da se mediji i platforme natječu, ali za cjelinu hrvatskog medijskog prostora važno je da svi nađu svoj interes i ulažu u vlastitu proizvodnju. Dugoročno nema drugog načina opstanka na medijskom tržištu, osim borbe za relevantan i kvalitetan kreativni sadržaj", dodala je ministrica.

U dijelu programa New Law in Croatia: Operators in Local Production, fokusiranom na važnost lokalne produkcije, okupljeni donositelji odluka iz kompanija poput Movistar Plus+ International Division, Nadcon Film, yes Studios i kompanije Ampere Analysis pokazali su primjere s vlastitih tržišta u kojima se ulaganje u lokalnu produkciju pokazalo isplativim na svim razinama.

Uslijedio je panel koji je moderirao Krešimir Partl, državni tajnik Ministarstva kulture i medija, a na pozornici je razgovarao s Danijelom Pekom (Antitalent), Sinišom Đuranovićem (Hrvatski Telekom), Nikolom Klisovićem (A1 Hrvatska) i Chrisom Marcichem (Hrvatski audiovizualni centar). Čelni ljudi iz industrije razgovarali su o integraciji ulaganja u lokalnu produkciju i audiovizualna djela kroz poslovnu strategiju.

Panel Co-production Among Players in Europe u prvi je plan stavio nove koprodukcijske modele između raznih igrača u TV areni. Jonathan Broughton (EBU), Robert Franke (ZDF Studios), Nebojša Taraba (Drugi Plan), Rahela Štefanović (HRT), Krisztina Gallo (Sony Pictures Television International Studios) i Monika Kłosińska (CANAL+) debatirali su o situaciji u kojoj streameri u Europi moraju svojim gledateljima omogućiti 30 posto europskog sadržaja, a zatim postotak prihoda investirati u lokalnu produkciju te o učincima takve prakse. Program je publici predstavio važnost povezivanja europskih produkcija i njihovo zajedničko djelovanje u okviru audiovizualnih djelatnosti.

NEM Dubrovnik 2022 otvorio je priliku i za privatan događaj za umrežavanje koji će u srijedu, 8. lipnja, okupiti predavače i predstavnike najprominentnijih operatera, streamera, nacionalnih televizija, kao i druge istaknute audiovizualne djelatnike. Ručak i druženje u restoranu Lenga u Hotelu Dubrovnik Palace omogućit će okupljenima da razmijene kontakte, podijele iskustva, a potencijalno i sklope nove suradnje i planove u skladu s promjenama koje je novi Zakon donio.

Jedinstveni program Novi zakon u Hrvatskoj (New Law in Croatia) uspješno je okupio aktere s hrvatske medijske i televizijske scene suočene s promjenama koje im stižu, a istodobno ih povezao s brojnim istaknutim inozemnim kompanijama i vodećim stručnjacima.

NEM Dubrovnik je B2B konferencija koja se održava svake godine i posvećena je razvitku TV industrije u zemljama CEE regije. Redoviti su gosti na konferenciji predstavnici televizijskih kuća koje nude program na pretplatu, program na nekodiranim kanalima, tehnološke kompanije, davatelji usluga streaminga i telekomunikacijskih usluga te drugi operateri koji omogućuju gledanje televizijskih programa, ali isto tako i mnogi glumci, producenti, režiseri, scenaristi i drugi profesionalci iz audiovizualne industrije.

Naslovne fotografije: program Novi zakon u Hrvatskoj na NEM Dubrovniku 2022

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.