Preskoči na glavni sadržaj

Proglašenjem pobjednika završen 14. DOKUart

Film Muhi: općenito, privremeno snimljen u koprodukciji Izraela i Njemačke, pobjednik je 14. izdanja međunarodnog festivala dokumentarnog filma DOKUart u Bjelovaru. Ukupno je u sedam dana u Bjelovaru prikazano 11 filmova, od čega tri hrvatske premijere, a osim u kino dvorani Kulturnog i multimedijskog centra, dokumentarni filmovi su se i ove godine gledali u Dokubusu na bjelovarskom Korzu.

Publika 14. izdanja DOKUarta najboljim je filmom proglasila izraelsko-njemački Muhi: općenito, privremeno redatelja Rine Castelnuovo Hollander i Tamira Eltermana. Radi se o emotivnoj priči o dječaku iz pojasa Gaze, koji već sedam godina živi u izraelskoj bolnici. Film je zaslužio jednu od najviših ocjena publike u povijesti festivala. 

Drugo mjesto pripalo je austrijskom filmu Moji očevi, moja majka i ja Paula Juliena Roberta u čiju će se kvalitetu već u srijedu, 16. listopada moći uvjeriti i zagrebačka publika pošto upravo ovaj film gostuje u Kinu Tuškanac. Treće mjesto osvojio je film koji je u subotu, 5. listopada i otvorio festival Lake lekcije Mađarke Dorottye Zurbo. Baš Lake lekcije za najbolji film festivala odabrao je žiri mladih, tako da je ova vrijedna nagrada otputovala u Mađarsku.

Sedmog i posljednjeg dana festivala, u petak, 11. listopada u kino dvorani Kulturnog i multimedijskog centra u Bjelovaru na programu su bila dva filma. Kratkometražni film Ambasadorova supruga snimljen je u koprodukciji Švedske i Burkine Faso i u njemu mlada autorica Theresa Traore Dahlberg donosi odmjereni portret veleposlanikove supruge kroz koji na duhovit, ali i kritički način prikazuje  neokolonijalne odnose, strukture moći, klasne i rodne razlike.

DOKUart je zatvorio esejistički dokumentarni film o mediteranskim muškarcima, koji je strukturiran kao dnevnik putovanja po jugu Europe od Slovenije i Hrvatske te Italije i Turske. Film Playing Men snimio je slovenski autor Matjaž Ivanišin, koji je za njega i nagrađen na brojnim festivalima, a sam je autor svoj film predstavio bjelovarskoj publici te je poslije projekcije odgovarao na brojna pitanja publike. Film je nastao u hrvatsko-slovenskoj koprodukciji (hrvatski koproducenti su Vanja Jambrović i Tibor Keser, Restart). 

Već je postala tradicija da se posljednje večeri festivala predstavi i jedan film u nastajanju, a ove je godine u Bjelovar stigla zagrebačka dokumentaristica Vedrana Pribačić. Ona je predstavila svoj film Veća od traume, dokumentarac koji je još u fazi snimanja, a za očekivati je da će ga za koju godinu, kad ga dovrši, Pribačić i predstaviti na jednom od sljedećih izdanja DOKUart festivala.

Ukupno je u sedam dana u Bjelovaru prikazano 11 filmova, od čega tri hrvatske premijere, a osim u kino dvorani Kulturnog i multimedijskog centra, dokumentarni filmovi su se i ove godine gledali u Dokubusu na bjelovarskom Korzu. I ove su godine organizirane projekcije filmova za učenike bjelovarskih osnovnih i srednjih škola, u Bjelovaru se predstavila Rijeka – europska prijestolnica kulture sa svojim Art kinom Croatia, a jedna od posebnosti ovogodišnjeg izdanja festivala bila je i Noć ružnih džempera. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.