Preskoči na glavni sadržaj

Proglašenjem nagrađenih filmova završio 6. međunarodni festival arheološkog filma u Splitu

Najbolji film šestog Međunarodnog festivala arheološkog filma, održanoga online, film je Lavovi Visa autora Nicole Bongiornoa iz Italije. 

Riječ je o akcijsko-avanturističkom dokumentarnom filmu koji donosi priču o legendarnoj Viškoj bitci iz 1866. godine, značajnoj u povijesti pomorstva jer je to prva velika pomorska bitka u kojoj su sudjelovali oklopni ratni brodovi i koja je u kontekstu talijanskog Risorgimenta pokrenula temeljne geopolitičke promjene u nekoliko europskih država.

Druga nagrada pripala je filmu Neandertalac, misterij špilje Bruniquel, francuskog autora Luc-Henri Fagea, koji govori o tragovima neandertalca u francuskoj špilji i četverogodišnjem speleološko-arheološkom istraživanju koje je otkrilo mnoge tajne, a treću je dobio još jedan talijanski film, ArtQuake. Spašena umjetnost. Autor Andrea Calderone u ovom filmu progovara o sudbini umjetnosti nakon potresa i načinu na koji umjetnost može pomoći prebroditi traumu. 

Između 15 filmova iz 11 zemalja najbolje je odabrao stručni ocjenjivački sud kojega su činili Daniel Rafaelić, povjesničar filma i filmski kritičar dr. sc. Tomislav Šeparović, muzejski savjetnik, prof. Diana Nenadić, filmska kritičarka, prof. Ante Rendić-Miočević, dugogodišnji ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu i predsjednik Hrvatskog arheološkog društva, i dr. sc. Lidija Petrić, redovna profesorica na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, Katedra za turizam i gospodarstvo.

Predsjednik ocjenjivačkog suda Daniel Rafaelić online se obratio publici kako bi objavio nagrade, naglasivši kako je s kolegama iz žirija "imao izuzetno tešku zadaću odabrati najboljeg od izuzetno dobrih filmova ove godine." Nagrade koje čine replike skulpture Vaska Lipovca Hrvatski kralj, čiji se original čuva u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, simbolično su uručili članovi žirija, a nagrađeni su na njima zahvalili u kratkim video prilozima.

Zahvaljujući na nagradi, autor prvonagrađenog filma o Viškoj bitci, Lavovi Visa Nicolò Bongiorno rekao je: "Pokušali smo ispričati priču o bitci koja je razdvojila, na način da danas može ujediniti s pogledom u budućnost i mediteranski duh. Svima vam uistinu zahvaljujem, pogotovo ljudima otoka Visa, pjesništvu profesora Joška Božanića koji me istinski nadahnuo, kao pravi mediteranski duh koji sam upoznao i ponio u srcu boraveći i snimajući ovaj film i upoznavši ove divne ljude."

Lada Laura, direktorica MFAF-a, na kraju je čestitala nagrađenima, zahvalila publici koja je festival pratila online te medijima koji festival iz godine u godinu prate sve više. Zahvalila je i onima bez kojih festival ne bi bilo moguće realizirati, a to su ove godine bili Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Hrvatski audiovizualni centar, Splitsko-dalmatinska županija, Grad Split, Grad Kaštela i Francuski institut u Hrvatskoj. Na kraju je izrazila nadu kako će na sljedećem festivalu, koji se održava bijenalno u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, filmove ponovno uživo pratiti publika i autori.

Naslovne fotografije: scena iz filma Lavovi Visa; scena iz filma Neandertalac, misterij špilje Bruniquel; festivalske nagrade (*autor zadnje fotografije je Zoran Alajbeg)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.