Preskoči na glavni sadržaj

Proglašeni pobjednički filmovi 14. Festivala 25 FPS – izbor iz programa putuje u Rijeku i Ljubljanu

Četrnaesti Festival 25 FPS održao se u zagrebačkom Studentskom centru, a pored filmskog programa, posjetitelji su prisustvovali brojnim performansima Expanded Cinema među kojima se ističe koncert američkog avangardnog glazbenika Williama Basinskog te su se svakodnevno mogle razgledati i dvije izložbe: Film Reader Mike Taanile i Projektor Dušice Dražić i Wima Janssena. U natjecateljskom programu prikazano je 26 međunarodnih i domaćih filmova, a najbolje su birali članovi Velikog žirija: američka videoumjetnica Jesse McLean, finski umjetnik Mika Taanila te programski koordinator zagrebačkog Multimedijalnog instituta i direktor Human Rights Film Festivala, Petar Milat. 

Žiri je zajedničkom odlukom dodijelio tri jednakovrijedna Grand prixa uz objašnjenja: Silika, Pia Borg: 'Da dom postane mjesto u nigdini, da svijet postane nešto drugo – to je proces, prirodna sila koju nazivamo filmom; predio divljine gdje se događaju slučajni, neobični i neočekivani susreti priča i materijala. Silika nas usmjerava prema toj izvornoj i pokretnoj lokaciji, pravom multiverzumu s toliko pravih i lažnih nadjevenih imena: kino, bioskop, cinema.'. Odmorišta, Anja Dornieden, Juan David González Monroy: 'Film izvanredne strukture slike i zvuka; počinje polagano i nježno, kao privatna studija malih bića iz prirode, a razvija se u uznemirujuću metaforu o ljudskoj svijesti.'. Film iz sjećanja, Isabelle Tollenaere: 'Film je nagrađen zbog kreativnog pripovijedanja i dojmljivog načina na koji autorica razvija bliskost između gledatelja, snimatelja i subjekata. Inventivno i precizno, ovaj nam film pokazuje nestabilnost povijesti, kolektivnog sjećanja na rat i naivnost njegovih mladih sudionika.'. 

Žiri kritike činili su: Alejandro Bachmann – kustos i rukovoditelj Odjela za obrazovanje, istraživanje i izdanja Austrijskog filmskog muzeja, filmski kritičar Miro Frakić i kritičar i urednik Hrvatskog filmskog ljetopisa, Silvestar Mileta. Nagradu žirija dodijelili su francusko-portugalskom filmu Sunčev kamen autora Filipe César i Louisa Hendersona, a posebno priznanje francuskom filmu Prošle godine kad je prošao vlak redatelja Pang-Chuan Huanga uz objašnjenja: 'Sunčev kamen pronalazi veze između vidljivosti i vida od arhitektonskih pojava kao što je svjetionik do satelitskog nadzora i GPS praćenja... riječ je o filmu koji vam ne dopušta da se smirite u sigurnom vizualnom i, slijedom toga, ideološkom stavu spram onoga što vidite; filmu koji spaja teme i podzaplete duboko asocijativno, a da nimalo ne zapada u nasumičnost. Film Prošle godine kad je prošao vlak za polazišnu točku uzima prolazak pokraj nekolicine zgrada tijekom vožnje vlakom, a zatim prekida kratkotrajan pogled jednim dubljim uvidom koji ne želi ići dalje, već ostati, koji ne želi samo registrirati, već i razumjeti.'

Nagradu Green DCP dodjeljuje Udruga za audiovizualna istraživanja 25 FPS, a ove godine pripala je filmu 3. rujna 2015. autorice Sare Jurinčić uz objašnjenje: 'Ove godine vidjeli smo nekoliko snažnih filmova koji su nastali u okviru izvaninstitucionalnog obrazovanja – kinoklubova, radionica i filmskih škola, a to i jest okvir u kojem je alternativni film izrastao i bio njegovan zbog duha slobode, hrabrosti i otvorenosti eksperimentu. Film 3. rujna 2015. rastače i preskače filmske rodove kako bi se suočio s osobnom traumom.'. 

Publika 14. Festivala 25 FPS  nagradila je danski film Migracija slike Stefana Krusea koji prati slikovni slijed izbjeglica na njihovu putovanju do Europe i kroz nju. Film se sastoji od snimki izbjeglica, no njegova je kamera okrenuta nama.

Nakon Zagreba, Festival 25 FPS s dijelom programa putuje u Rijeku (02 – 03/10/2018) i Ljubljanu (05/10/2018). 

Programi i događanja Festivala 25 FPS suorganiziraju se sa Studentskim centrom Kulturom promjene, a podržavaju ih Hrvatski audiovizualni centar, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture RH, Ustanova Zagreb film, Francuski institut, Austrijski kulturni forum, MES Finland, TelepART i Ustanova Art-kino.

Sve ostale informacije možete pronaći na službenim stranicama festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.