Preskoči na glavni sadržaj

Proglašeni pobjednici trećeg izdanja DokuMA Film Festivala

Dokumentarni film 9. svibanj ukrajinske redateljice Mariie Ponomarove pobjednik je trećeg izdanja DokuMA Film Festivala koji se od 1. do 5. lipnja održavao u Makarskoj, dok je nagradu publike dobio hrvatski film Ana Trg u režiji Jelene Novaković.

Film 9. svibanj, koji je nastao u nizozemskoj koprodukciji, govori o autoričinom sjećanju na obilježavanje ukrajinskog dana pobjede u Drugom svjetskom ratu koji svake godine pada na 9. svibnja, kad je i njezin rođendan. Na taj dan ona posjećuje vojno groblje i posljednje počivalište svog djeda, bivšeg vojnika. Filmom je autorica po prvi put htjela analizirati ovaj važan dan u svom životu s distance, one geografske, ali i osobne.

Jedna od nevjerojatnih kvaliteta dokumentarnog filma je mogućnost da nas odvede na mjesta kojima inače ne bismo imali pristupa. Redateljica filma kojeg nagrađujemo otvorila nam je svoj unutarnji krajolik kroz koji nas je uvela u svoju zemlju i na intiman i intenzivan način upoznala s dijelom povijesti relevantne tamošnjim ljudima“, obrazložio je odluku međunarodni žiri u sastavu Đelo Hadžiselimović, danski profesor filma Torben Simonsen i producentica Tamara Babun.

Nagradu publike dobio je film Ana Trg u režiji Jelene Novaković i produkciji Restarta, priča o Ani, dobroj prodavačici katoličkih kalendara i predmeta koja je više od četrdeset godina provela na svom radnom mjestu na Jelačićevom trgu, da bi joj se u zadnjim godinama pridružila prijateljica Zorka, još jedna od protagonistica filma.

Posebno priznanje za dizajn zvuka dobio je Jovan Vučur za film Revolucionarni Dom crnogorskog redatelja Seada Šabotića. Film je svojevrsna anti-razglednica propalom megalomanskom kompleksu u Nikšiću, a osim posebnog priznanja za montažu zvuka dobio je i pohvalu žirija za cjelokupni spoj zvuka i slike. Nagradu je preuzeo prof. Dragutin Ćirković s FDU Beograd, a posebnost ovog filma je što se mlada ekipa iz Srbije i Crne Gore koja je na njemu radila povezala na prošlogodišnjem Dokuma CrossBorderu u Makarskoj.

Dodjelu nagrada u nedjelju popratila je projekcija filma Turizam! Tonćija Gaćine koji prikazuje naličje hrvatskog turizma. 

Festival je organizirala Udruga Dokuma iz Makarske, glavni pokrovitelji bili su Grad Makarska, Hoteli Makarska i Veleposlanstvo Kraljevine Danske u Zagrebu, a održala se uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatskog filmskog saveza i Danskog filmskog instituta.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.