Preskoči na glavni sadržaj

Proglašeni pobjednici 28. izdanja Animafesta

Žiri Velikog natjecanja kratkometražnog filma u sastavu Jeanette Bonds, Sanja Borčić, Piotr Dumała, Robert Morgan i Pedro Rivero odlučio je Grand Prix dodijeliti francuskom filmu Pad (La Chute) redatelja Borisa Labbéa.

U obrazloženju žirija stoji da je Pad kaleidoskopski film koji se odvija na veličanstvenom slikarskom platnu i podsjeća na srednjovjekovne prikaze apokalipse, a prikazuje nam bezvremensku i tragičnu viziju čovječanstva. 

'Poseban mi je užitak primiti ovu nagradu i vrlo sam sretan zbog nje. Rad na filmu Pad trajao je dugo i ovo mu je prva nagrada. Hvala žiriju, a festivalskom timu želim čestitati na festivalu na kojem sam bio prije dvije godine i stvarno uživao', rekao je Boris Labbé

Isti je žiri Nagradu Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće uručio Nikiti Diakuru za film Fest (Njemačka), ističući njegovu svježu perspektivu, digitalnu inovativnost i kreativnu uporabu suvremene tehnologije, uz referiranje na moderne supkulture. 

Nagrada Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije otišla je njemačko-meksičkom filmu 32-Rbit Victora Orozca Ramíreza za hrabru i impresivnu osobnu animiranu viziju ukorijenjenu u suvremenom krajoliku društvenih mreža.

Članovi žirija odlučili su dodijeliti i posebna priznanja. Jeanette Bonds nagradila je tako hrvatski film Kako se kalio čelik Igora Grubića, u produkciji Kreativnog sindikata, zbog sposobnosti prikazivanja više razina odnosa, od osobnih i obiteljskih, do povijesnih i političkih u naizgled jednostavnoj priči. 

Sanju Borčić posebno se dojmio poljski rad III Marte Pajek jer puno kaže s tako malo riječi te uspijeva moćno i snažno izraziti emocije. Uz to, riječ je o priči o otrovnom i živopisnom odnosu koji se ne može prekinuti te filmu koji nas tjera da ga razumijemo, suosjećamo i u njega uronimo. Piotr Dumała svoje je posebno priznanje uručio iranskom filmu Gosp. Jelen (Mr. Deer) Mojtabe Mousavija u kojem ljudska divljina stvara nezamisliv užas koji je dio svakodnevnog gradskog života. Robert Morgan odabrao je, pak, nizozemsko-belgijski film Konačnost zove (Finity Calling) Jaspera Kuipersa zbog njegove čudesne zanatske vještine te uporabe pokreta i rituala u dočaravanju stravičnog osobnog buđenja. Naposljetku, Pedro Rivero svoje je posebno priznanje dao francuskom filmu Negativan prostor (Negative Space) Ru Kuwahate i Maxa Portera, a svoju je odluku obrazložio time što je riječ o djelu koje pokazuje kako dobra šala može biti loš odraz naših čudnih obiteljskih odnosa te filmu koji se poigrava sa savršenim spojem filmskih alata animacije.

Prema odluci žirija Velikog natjecanja dugometražnog filma u sastavu Olga Bobrowska, Joni Männistö i Arsen Anton Ostojić Grand Prix je pripao filmu Kakav veličanstveni kolač! (This Magnificient Cake!, Belgija / Francuska / Nizozemska) Emme De Swaef i Marca Jamesa Roelsa. Žiri je nagradu dao za majstorsko istraživanje kolonijalne povijesti vlastite zemlje na suptilan, duhovit, ali i okrutan način te za čudesno snimanje i stvaranje uvjerljivih i ekspresivnih likova. 

Isti je žiri svoje posebno priznanje dodijelio filmu Slučaj muškarac-žena (The Man-Woman Case, Francuska) Anaïs Caure, za prikaz stvarne povijesne teme koja ima snažan odjek u suvremenom društvu te za hrabar umjetnički pristup koji spaja stilizaciju i dokumentarne vrijednosti. 

Objedinjeni žiri Natjecanja studentskog filma i Hrvatskog natjecanja u sastavu Meghan Oretsky, Natko Stipaničev i Chi-Sui Wang odlučio je Nagradu Dušan Vukotić za najbolji studentski film dodijeliti britanskom filmu Suočavanje (Facing It) Sama Gainsborougha.

Prema odluci istoga žirija, posebna priznanja pripala su filmovima Molim te, uzmi me (Take Me Please, Mađarska), Olivéra Hegyija i Nazdravlje! (Bless You!, Poljska) Pauline Ziółkowske

Najboljim filmom Natjecanja hrvatskog filma proglašeni su Biciklisti Veljka Popovića, nastali u hrvatsko-francuskoj koprodukciji, dok je posebno priznanje pripalo Jeleni Oroz za Dva na dva u produkciji Bonobostudija. Pokrovitelj nagrade za najbolji film Natjecanja hrvatskog filma je Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

'Nagradu za najbolji hrvatski film dodjeljujemo filmu koji je seksi i jednostavan, no ujedno mnogo govori o tome što zapravo motivira čitav ljudski rod. Inspirirati se pričom jednog od najvećih hrvatskih umjetnika nije bila laka zadaća, no rizik se itekako isplatio', stoji u objašnjenju nagrade za Veljka Popovića, koji se posebno zahvalio obitelji Vaska Lipovca. 

'Hvala vam puno. Vrlo sam radostan što ovu nagradu primam iz ruku prijatelja koje tako poštujem. Zbog toga nagrada doista odjekuje. Prošlo je deset godina od moga prvog filma na Animafestu 2008. Bio sam strpljiv i isplatilo se. Želio bih zahvaliti obitelji Vaska Lipovca, posebno Mariju Lipovcu, kao i svome bratu i producentu Milivoju Popoviću te svima onima koji su film omogućili ' kazao je u zahvali Popović.

Nagrada publike Mr. M za film iz programa Velikog natjecanja kratkometražnog filma odlazi u ruke Alice Guimarães i Mónice Santos za portugalsko-francuski film Između sjena (Between The Shadows), dok ista nagrada za film iz programa Velikog natjecanja dugometražnog filma putuje Patricku Imbertu i Benjaminu Renneru u Francusku za Velikog Zlog Lisca i druge priče (The Big Bad Fox and Other Tales).

Cjeloviti popis nagrađenih naslova možete pronaći na službenoj stranici Animafesta

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.