Preskoči na glavni sadržaj

Proglašeni pobjednici 20. Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala

Grand prix 20. Filmske revije mladeži i 8. Four River Film Festivala osvojio je danski film Nakon meča (Aftermatch) redatelja Adam Paaskea iz filmske grupe Station Next. 

Stručni žiri je u nacionalnoj konkurenciji 20. Filmske revije mladeži u kategoriji slobodnog stila dodijelio nagradu filmu Ana Marka Bičanića i Nike Vahčić iz zagrebačkog Blank_filmskog inkubatora. U kategoriji igranog filma, nagradu je odnio film Barina konstanta Matije Piralića iz Kinokluba Karlovac. Kuća puna Save, mladog redatelja Maria Mateljića iz MMC SKIG iz Gunje, osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film, dok je u kategoriji animiranog filma, najbolje ocijenjen film Z Z ZMAJ Lucije Majnarić iz FKVK Zaprešić.

U internacionalnoj konkurenciji 8. Four River Film Festivala stručni žiri je dodijelio nagradu u kategoriji slobodnog stila filmu Dorian Gray grupe autora iz Ljubljane, u kategoriji igranog filma, filmu Najbolji pokušaj Hadley Hillela, a u kategoriji dokumentarnog filma portuglaskom filmu Koji je danas dan?. Belgijski film Veliko finale odnio je pobjedu u kategoriji animiranog filma. 

Veliki, odnosno stručni žiri činili su Alexandre Juruena, Rada Šešić i Cheryll Hidalgo. Alexandre Juruena magistrirao je Studij suvremene umjetnosti – UFF (Federal Fluminense University) i profesor je animacije i direktor festivala Anim!Arte (International Student Animation Festival of Brazil). Rada Šešić radi kao scenaristica, redateljica i filmska kritičarka. Profesorica je Nizozemske filmske akademije u Amsterdamu. Cheryll Hidalgo kreatorica je programa za Film/Video Produkciju pri Seattle Akademiji Znanosti i Umjetnost (SAAS), u Seattleu, Washington, SAD.

Svoj sud je donio i 'mali žiri' koje je činilo 28 mladih filmofila iz Italije, Makedonije, Danske, Hrvatske, Srbije i Mađarske, a oni su odlučivali o najboljoj glumici, glumcu, redatelju, direktoru fotografije, scenaristu i montažeru. Najbolji glumac i najbolja glumica dolaze iz Danske i dobili su nagrade za filmove Nakon meča i Dječak. Najbolji redatelj i najbolji scenarist prema mišljenju žirija mladih je Hadley Hillel za film Najbolji pokušaj. Nagrada za najboljeg snimatelja već drugu godinu zaredom odlazi u ruke Pavlu Kocanjeru iz karlovačke udruge 'Izvan fokusa' u filmu Streets of KLC, a nagrada za najboljeg montažera otišla je u Portugal za film Koji je danas dan?.

Nakon petnaest dodijeljenih nagrada, preostaju još dvije, a to su nagrada publike i 'Žuta zastava' koje će se dodijeliti u subotu, 27. lipnja. 

Filmska revija mladeži je centralno mjesto hrvatskog srednjoškolskog filmskog stvaralaštva, a osim glavnog programa Reviju čini i više nego bogat popratni program na različitim lokacijama – radionice, okrugli stolovi, izleti te nastupi glazbenih bendova. Cilj je da Karlovac uistinu živi film, u svakom smislu te riječi. 

Naslovna fotografija: pobjednici festivala 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.