Preskoči na glavni sadržaj

Proglašeni pobjednici 2. KinoKino Festivala

Drugo izdanje Međunarodnog filmskog festivala za djecu KinoKino službeno je zatvoreno proglašenjem pobjedničkih filmova i dodjelom nagrada u subotu, 25. veljače u kinu Europa, a o pobjedničkim filmovima odluke su donijeli zasebno profesionalni žiri i dječji žiri. 

Profesionalni žiri ove su godine činili hrvatski redatelj, dramaturg i kreativni svaštar Mario Kovač, njemački glumac David Kross te hrvatski redatelj i ilustrator Milan Trenc. Nagradu za najbolji film dodijelili su nizozemskom filmu Dan kada je moj otac postao grm redateljice Nicole van Kilsdonk, snimljenom u koprodukciji s Hrvatskom, koji 'na univerzalan i prepoznatljiv način prikazuje besmisao rata kroz prizmu dječje perspektive'. Nagradu je u ime redateljice primio hrvatski koproducent filma Siniša Juričić, a uz KinoKino nagradu redateljici filma bit će uručena i novčana nagrada u iznosu od 1.000 eura.

Dječji žiri drugog KinoKino Festivala činilo je petero osnovnoškolaca: Ana Bagović, Tamara Iveković, Anuška Priska Klapan, Gabriel Roller i Leda Ujević. Oni su najboljim filmom imenovali njemačko ostvarenje Timm Thaler: dječak koji je prodao svoj osmijeh čiju režiju potpisuje poznati njemački redatelj Andreas Dresen kojemu je ovo prvi film za djecu. Oba žirija dodijelila su posebno priznanje istom filmu – francuskom ostvarenju Fannyno putovanje Lole Doillon, ističući zavidnu kvalitetu glumačkih izvedbi. Nagradu publike osvojio je švedski film Moje grčko ljetovanje Lise James Larsson.

Direktorica KinoKino Festivala Selma Mehadžić istaknula je: 'Još smo jučer dosegnuli sveukupnu brojku posjetitelja s lanjskog prvog izdanja, što je pokazatelj da naš mali festival raste'. Nakon proglašenja pobjednika izvan konkurencije prikazan je animirani hit film Moj život kao Tikvica Claudea Barrasa, koji je nakon osvajanja većine europskih filmskih nagrada konkurirao i za prestižnu nagradu Oscar. U programu KinoKino Festivala, koji je orijentiran isključivo na igrane filmove, tako se našlo i jedno animirano ostvarenje s reputacijom budućeg klasika svog žanra, a njegova službena kino distribucija u hrvatskim neovisnim kinima očekuje se neposredno nakon završetka KinoKino Festivala.

Više informacija o programu KinoKino Festivala potražite na njegovoj službenoj internetskoj stranici, a kompletan popis pobjedničkih filmova u prilogu s desne strane teksta. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.