Preskoči na glavni sadržaj

Proglašeni pobjednici 18. Splitskog filmskog festivala

Grand Prix 18. Splitskog filmskog festivala osvojio je dugometražni film Radnici Josea Luisa Vallea. Žiri u sastavu Helmut Groschup, Branko Schmidt i Dmytro Vityk naveo je svoju impresioniranost političkim stavovima i odličnom izvedbom glavnog glumca kroz veoma osjetljivu i ozbiljnu temu.

Žiri za dugometražni film dodjelio je još dva posebna priznanja filmovima Moj pas Killer Mire Fornay i Yumen trojca Xu Rutao, J.P.Sniadecki i Huang Xiang.

U kategoriji kratkometražnog filma žiri u sastavu Polina Voinevych, Eva Rottensteiner i Ana Opačić između 43 filma u natjecateljskom programu najboljim je proglasio Nuklearni otpad Myroslava Slaboshpytskiyija jer preciznim kadrovima prikazuje svakodnevnu borbu ljudi koji rade u nuklearnoj elektran te da nada ne može biti uništena.

Bogat program ovogodišnjeg festivala, čije se 18. izdanje održavalo od 14. do 21. rujna, uključivao je 34 dugometražna i 48 kratkometražnih filmova te jednu televizijsku miniseriju, a na festivalu je gostovao i austrijski avangardni filmaš Peter Kubelka koji je na otvaranju primio nagradu za izuzetan doprinos razvoju umjetnosti pokretnih slika. Više informacija o festivalu potražite na njegovoj službenoj stranici.
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.