Preskoči na glavni sadržaj

Proglašeni pobjednici 17. FMFS-a: Žarko, razmazit ćeš dite! najbolja 'Ješka' po izboru žirija i publike

Dva žirija i publika složili su se oko pobjedničkih filmova 17. Festivala mediteranskog filma Split: Udicu Festivala za najbolji dugometražni film iz programa "Mediteran" osvojio je egipatski film Voy! Voy! Voy! redatelja Omara Hilala. Isti film osvojio je i najviše ocjene FMFS publike. Udica FMFS-a za najbolju "Ješku" pripala je filmu Žarko, razmazit ćeš dite! braće Veljka i Milivoja Popovića, koji je proglašen i najboljim po izboru publike u toj konkurenciji.

"'Voy! Voy! Voy!' se ističe svojom originalnošću, odličnim izvedbama i redateljevom sposobnošću isplesti priču koja istovremeno zabavlja i potiče na razmišljanje. Talentirani Hilal nudi osvježavajuće jedinstven narativ inspiriran gotovo nevjerojatnim događajima iz stvarnog života, pametno balansira humor i dramu stvarajući crnu komediju s teškim temama imigracije i osobne ambicije. Zanimljiva priča filma, kombinirana s inteligentnim scenarijem i odličnom glumačkom ekipom, jamči zabavno iskustvo dok se istovremeno bavi ozbiljnim podtemama migracije, društvenih izazova i osobnog integriteta. Vjerujemo kako će ovaj film pronaći svoj put u kina i srca cijele publike," stoji u obrazloženju žirija u kojem su bili Fatima Djoumer, direktorica Europa Cinemas, te Jelena Vojvoda Boban Stefanović iz Kino mreže Hrvatske i Srbije. Filmu je pripala Udica Festivala za najbolji dugometražni film iz programa Mediteran i novčanu nagradu od 2.000 eura.

U žiriju koji je birao najbolju "Ješku" u programu kratkih mediteranskih filmova, odlučivali su animatorica Hana Tintor, scenarist Nikola Kuprešanin i prošlogodišnji pobjednik, redatelj Ivan Efendić. Udica FMFS-a za najbolju "Ješku" i novčana nagrada od 3.000 eura pripala je filmu Žarko, razmazit ćeš dite! Veljka Popovića i Milivoja Popovića. Istom filmu po izboru publike pripalo je dodatnih 1.000 eura financijske nagrade.

"Ovaj animirani film odlikuje originalna animacija koja se naslanja na već stilski prepoznatljive ilustracije autorice predloška Tisje Kljaković Braić, no ono gdje briljira je humor vjerno uronjen u podneblje, topli i dirljivi odnosi među likovima i vješto portretiranje duha vremena Splita, sada već možemo to tako reći nekih davnih i pomalo zaboravljenih osamdesetih godina prošlog stoljeća. Film isprepliće osobno, ali i autentično povijesno svjedočanstvo u kojem se mogu prepoznati i ogledati čitave generacije gledatelja, što mu ujedno daje i univerzalnu vrijednost," stoji u obrazloženju žirija.

"Gledati film u ambijentu Ljetnog kina Bačvice pred našom obitelji, prijateljima i sugrađanima, bilo je za nas već divno iskustvo. Biti nagrađeni od te iste publike, a znamo da je upravo domaća publika najvažnija, često i najkritičnija, ostvarenje je ambicije s kojom smo krenuli u realizaciju filma. Kada taj sentiment publike onda potvrdi i stručni žiri, nema se što drugi reći nego veliko hvala! Hvala publici, žiriju i organizatorima," poručio je nakon dvostruke pobjede Veljko Popović.

U žiriju mladih sjedili su Martina Bunjevčević, Karolina Sušić, Ena Kljaković Šantić, Luka Jukić Karlo Bušić, a od pogledanih kao najbolji su izdvojili talijanski film Enea redatelja Pietra Casttellita.

"Ovaj film se izdvojio od ostalih svojim upečatljivim filmskim izražajem i šarenom paletom likova. Film "Enea", uz talentirane glumce i atraktivnu priču, ostavlja na gledatelja snažan vizualni dojam zahvaljujući dinamičnim kadrovima i nizu estetskih elemenata koji kreiraju jedinstveno iskustvo za publiku," objasnili su svoju odluku mladi filmofili.

NAGRADE 17. FMFS

  • Udica FMFS-a za najbolji dugometražni film iz programa "Mediteran" i novčana nagrada od 2.000 eura - Voy! Voy! Voy!, Omar Hilal (Egipat)
  • Nagrada publike za najbolji dugometražni film - Voy! Voy! Voy!, Omar Hilal (Egipat)
  • Udica Festivala za najbolju “Ješku“ mediteranski kratkometražni film i novčana nagrada od 3.000 eura - Žarko, razmazit ćeš dite!, Veljko i Milivoj Popović (Hrvatska)
  • Nagrada publike za najbolju “Ješku“ i novčana nagrada od 1.000 eura - Žarko, razmazit ćeš dite!, Veljko i Milivoj Popović (Hrvatska)
  • Nagrada žirija mladih - Enea, Pietro Casttellito (Italija)
  • Nagrada publike za najbolji film iz programa "Parangal" i "Druga strana Mediterana" i potpora u distribuciji u vrijednosti od 1.000 eura - Moja najdraža torta, Maryam Moghadam, Behtash Sanaeeha (Iran, Francuska, Švedska)
×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.