Preskoči na glavni sadržaj

Proglašeni pobjednici 13. Tabora i 4. KIKI-ja

Glavna nagrada 13. Tabor film festivala odlazi u Kurdistan, a domaći je pobjednik redatelj Tomislav Šoban. Dječji žiri 4. KIKI-ja glavnu je nagradu dodijelio finskom filmu Neodrživo autora Richarda Björklunda, a posebna pohvala dodijeljena je filmu Žice, ruskih autorica Tatiane i Marine Moškove. 

Međunarodni žiri 13. Tabor film festivala u sastavu Igor Prassel, Manuel Abramovich i Sara Volanen nagradu za najbolji film festivala – Grand Prix, a ujedno i najbolji u konkurenciji igranog filma, dodijelio je kurdistansko-iračkom filmu Mravinjak (Koski Melurekan) redatelja Tofigha Amanija. Ovaj eksperimentalno-igrani film govori o sudbini obitelji od tri člana u iračkoj pustinji nakon Zaljevskog rata, a začudnim filmskim postupcima gledatelje drži u neizvjesnosti sve do kraja koji donosi neočekivan, ali i tragičan obrat. 

Najbolji film u domaćoj konkurenciji je Polufinale mladog redatelja Tomislava Šobana, o odnosu dva brata koji se zajedno natječu u mačevalačkom juniorskom prvenstvu, a koji uspješno uklapa intimne obiteljske odnose u kontekst borilačke arene. Film je nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, a glavne uloge tumače Kristian Bonačić, Svebor Kamenski Bačun, Jadranka Đokić i Barbara Nola. Posebne pohvale žirija za domaću konkurenciju u sastavu Lana Kosovac, Ana Castro i Sarah Skoric, dobili su filmovi Marko redatelja Igora Dropuljića, Granje i korijenje redateljice Nikice Zdunić te film Manjača redatelja Tina Žanića.

Španjolski film Divlji psi (Canis), autora Anne Solanas i Marca Ribe, dramatična priča o preživljavanju u beznadnom svijetu dobitnik je nagrade za najbolji animirani film, dok je nagradu za dokumentarni i eksperimentalni film žiri ove godine odlučio objediniti i dodijeliti je filmu Pravimo se mrtvima (We Are Become Death) francuskog redatelja Jean-Gabriel Périota, istaknuvši snagu koju film postiže montažom stotina jednostavnih fotografija spojenih u cjelinu koja gledatelje ostavlja bez daha. Posebna pohvala žirija upućena je filmu Kupka (Laznia) poljskog redatelja Tomeka Duckija, čija se priča o dvije starije kupačice odlikuje majstorskom uporabom animacije.

Najboljim filmom po izboru publike proglašen je švedski igrani film Kiša (Regn), redatelja Johannesa Stjärne Nilssona,  koji duhovito realizira metaforu o lošem vremenu koje nas prati kud god krenuli. 

Nagrade 4. KIKI-ja

U Zaboku se od 27. do 29. travnja 2015. održavao 4. KIKI – međunarodni festival filmova za djecu u organizaciji Građanske organizacije za kulturu i Društva Naša djeca Zabok. Ove je godine KIKI Festivalu prisustvovalo preko 3.000 posjetitelja. 

Dječji žiri u sastavu Leon Lončar, Lara Herčko i Doris Tkalčević, zadnjeg su dana festivala na svečanom proglašenju objavili pobjednika, a na dodjeli nagrade prisustvovala je zamjenica župana Jasna Petek. Glavnu su nagradu dodijelili finskom filmu Neodrživo autora Richarda Björklunda. Kako su istakli u obješnjenju, film ih se dojmio zato što govori o dječacima koji svojim domišljatim idejama uspiju dobiti ono što žele. Istovremeno, film prikazuje kako ekološki možemo doći do električne energije uz pomoć vjetra, vode i sunca.  

Posebna pohvala dodijeljena je filmu Žice, ruskih autorica Tatiane i Marine Moškove, koji “na zanimljiv način govori o tome kako trebamo drugima opraštati i kako ponekad zbog loše komunikacije može doći do nesporazuma”. Za najsimpatičniji film festivala odabran je njemački film Zebra autorice Julie Ocker

Naslovne fotografije: Tomislav Šoban; scena iz filma Mravinjak; zamjenica župana Jasna Petek i dječji žiri 4. KIKI-ja 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.