Preskoči na glavni sadržaj

Proglašeni pobjednici 11. Festivala mediteranskog filma Split 

Libanonsko-francuski film Uvreda redatelja Ziada Doueirija pobjednik je 11. Festivala mediteranskog filma Split. Najbolji film u programu 'Ješke' je Biciklisti Veljka Popovića, dok je Marija Juraja Primorca dobila posebno priznanje stručnog žirija. Festival je otvoren 7. lipnja, a svečano zatvaranje održalo se 16. lipnja u ljetnom kinu Bačvice. 

Za glavnu nagradu Udicu Festivala mediteranskog filma Split natjecalo se 11 dugometražnih filmova snimljenih u produkciji mediteranskih zemalja, a pobjednika je svojim glasovima odabrala publika festivala, dodjelivši mu ocjenu 4.82 od mogućih 5.

'Veoma sam počašćen nagradom publike za najbolji film, žao mi je što nisam mogao doći u Split jer sam zauzet pripremama za novi projekt. Jako mi je drago što je publika u Hrvatskoj shvatila što sam ovim filmom htio poručiti, možda je to iz razloga jer dijelimo sličnu povijest, nerazumijevanje prema drugima i strah od drugih',  poručio je putem video poruke redatelj Ziad Doueiri, koji je za Uvredu bio nominiran i za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma.

Žiri u sastavu Tanja Mravak, Silva Ćapin i Petar Orešković pobjednikom u kategoriji 'Ješke', u kojoj su se prikazivali kratkometražni hrvatski filmovi, najboljim je proglasila animirane Bicikliste Veljka Popovića. Redatelju je pripala i novčana nagrada od 11 tisuća kuna koju je osigurala splitska tvrtka 'Uje'.

'Nagradu smo dodjelili filmu Biciklisti koji je tehnički, sadržajno, duhom i idejom potpuno zadovoljio formu kratkog filma, a pritom nas i vješto zaveo', stoji u obrazloženju odluke, dok je posebno priznanje stručnog žirija pripalo filmu Marija Juraja Primorca.

Publika FMFS-a najboljim filmom u kategoriji 'Ješke' proglasila je Siguran let redatelja Alda Tardozzija, dok je u kategoriji srednjemetražnog hrvatskog filma najbolje ocjene dobio novi film redateljice Vlatke Vorkapić Pusti Dobre, pusti.

Naslovne fotografije: FMFS; scene iz filmova Biciklisti i Uvreda

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.