Preskoči na glavni sadržaj

Producentskoj tvrtki Kinorama i projektu Trampolin Studija dim potpore Programa MEDIA

Objavljeni su najnoviji rezultati natječaja Programa MEDIA 2010./2011! U kategoriji potpore za razvoj skupnih projekata po prvi puta je odabran jedan hrvatski projekt, a njegov je nositelj tvrtka Kinorama d.o.o iz Zagreba. Potporu za razvoj pojedinačnog projekta dobio je zagrebački Studio dim d.o.o za projekt dugometražnog igranog filma Trampolin. Potpore Programa MEDIA osigurali su i festival ZagrebDox te domaće distributerske tvrtke.

U kategoriji potpore za razvoj skupnih projekata, koja se dodjeljuje međunarodno priznatim producentskim tvrtkama, na natječaju 25/2010 (drugi rok), producentska tvrtka Kinorama d.o.o. zauzela je visoko četvrto mjesto po kvaliteti napisanoga projekta. Ukupan iznos od 126.000 eura dodijeljen je Kinorami za filmove Sveta Ana u polju u režiji Zvonimira Jurića, Zagonetni dječak u režiji Dražena Žarkovića, Zeleni pas (redateljevo ime će biti naknadno dogovoreno) i Zvizdan u režiji Dalibora Matanića. Kinorama d.o.o. već je otprije poznata po prvom odobrenom MEDIA projektu Koko i duhovi u režiji Daniela Kušana.

U kategoriji potpore za razvoj pojedinačnoga projekta na natječaju 25/2010 (drugi rok) producentska tvrtka Studio dim d.o.o. osvojila je iznos od 25.000 eura za projekt dugometražnog igranog filma Trampolin u režiji Zrinke Matijević Veličan. Prema riječima Izvršne agencije, radi se o dobro osmišljenom i predstavljenom projektu s realnom razvojnom, financijskom i distribucijskom strategijom. Trampolin je jedan od 23 projekta dugometražnih igranih filmova odobrenih na Javnom pozivu za poticanje razvoja scenarija 2010. Scenarij Trampolina zajednički potpisuju Zrinka Matijević Veličan i Pavlica Bajsić, a u njegovom je fokusu sedmogodišnja djevojčica Lina koja, bježeći od nasilne majke, pronalazi utočište na zagrebačkim ulicama. Tumarajući, Lina susreće tinejdžericu Niku i četrdesetogodišnju Nikolinu koje kao dva ogledala zrcale puteve Lininih mogućih budućnosti.

Međunarodni festival dokumentarnog filma Zagrebdox i ovog je puta pronašao svoje mjesto na listi poduprtih festivala (natječaj 31/2010) osiguravši si potporu u iznosu od 25.000 eura. Radi se o festivalu koji je već odavno ucrtan na karti filmskih festivala Europe jer sadrži naglašenu europsku dimenziju, programsku raznolikost te postojano vjernu publiku.

Distributerske su se tvrtke također pokazale uspješnima osiguravši si sredstva u iznosu od 23.100 eura u kategoriji selektivne distribucije na natječaju 29/2010 (rok: 1. travnja 2011.): Continental film d.o.o. za prikazivanje filma A Torinoi Lo – 2.000 eura, La Solitudine dei Numeri Primi – 2.200 eura, Le Gamin au Velo – 2.000 eura, Melancholia – 2.500 eura, Orla Frosnapper – 9. 000 eura, Pina – 4.000 eura; Discovery d.o.o. za prikazivanje filma Haevnen – 1.400 eura.

Korisnici Programa MEDIA, u suradnji s MEDIA deskom Hrvatske, stekli su putem natječaja 2010./2011. ukupan iznos od 610.309 eura. Ukupna je stopa osiguravanja europskih sredstava iznosila tako 479%, što znači da je u odnosu na uloženi iznos članarine koju Republika Hrvatska uplaćuje na godišnjoj razini dobiveno čak 4,79 puta više sredstava iz Programa MEDIA.

Detalje o natječajima Programa MEDIA pronađite na službenim stranicama MEDIA deska Hrvatske.
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.