Preskoči na glavni sadržaj

Producentska radionica EAVE u Hrvatskoj

Druga sesija producentske radionice EAVE 2012 održat će se 13. do 20. lipnja u Opatiji. Radionica je organizirana u partnerstvu s Hrvatskim audiovizualnim centrom i MEDIA deskom Hrvatske. Na radionici će sudjelovati 53 producenta iz 31 zemlje, a održat će se i Mini-EAVE, poseban program u sklopu kojeg će biti predstavljeno 11 domaćih producenata sa svojim projektima.

EAVE (European Audiovisual Entrepreneurs) radionica je usavršavanja osnovana 1988. godine, koja predstavlja ključnu ulogu u naobrazbi filmskih stručnjaka iz zemalja članica Programa MEDIA (27 zemalja EU + 5 zemalja s posebnim statusom: Island, Lihtenštajn, Norveška, Švicarska i Hrvatska). Naglasak radionice je na umrežavanju filmskih stručnjaka, posebice producenata iz šire Europe, ali i uključivanju nacionalnih i regionalnih institucija i tijela kao partnera radionice te mnogih drugih decision makera, primjerice prodajnih zastupnika (sales agents), TV-urednika, predstavnika filmskih fondova i distributera.

EAVE radionica podijeljena je u 3 sesije: prve dvije (koje se uvijek održavaju u ožujku i lipnju) posvećene su razvoju i produkciji filma, pravnim aspektima koprodukcija, marketingu filma, pitchingu, pakiranju filmskoga projekta i dr. Posljednja, treća sesija (koja se najčešće održava u listopadu) povezuje sudionike s tzv. decision makerima (donositeljima odluka) te osim izravnog uvida u sam filmski projekt, sudionicima radionice pruža čitav niz savjeta, omogućuje daljnje usmjeravanje i umrežavanja s potencijalnim koprodukcijskim partnerima. Prva se radionica uvijek održava u Luksemburgu, dok se druga i treća održavaju u zemljama-partnerima radionice.

Mnogi polaznici radionice bili su odgovorni za produkciju ili ko-produkciju filmova koji su osvojili Oscare, glavne nagrade u Cannesu, Berlinu, Locarnu te na mnogim drugim festivalima ili su imali priliku prikazati svoje filmove u kinima i na televizijama diljem Europe.

Na ovogodišnjoj radionici EAVE sudjelovat će Miljenka Čogelja i Dana Budisavljević (Hulahop) s dokumentarnim projektom Dianina lista, koje su dobile glavnu nagradu i stipendiju koprodukcijskog foruma When East Meets West (WEMW) u Trstu u siječnju ove godine, te Ljubo Zdjelarević (Kinoteka), koji sudjeluje bez projekta.

Od 2007. do 2012. godine radionicu EAVE pohađali su i hrvatski producenti Ankica Jurić Tilić (Kinorama), Siniša Juričić (Nukleus), Irena Marković (Fokus Media), Darija Kulenović Gudan (Studio dim), Nataša Petrović (Radna kuća), Marko Sušac (Riel Media) i Jana Šivak (Nukleus film).

Pedagoški tim EAVE-a sastavljen je od cijelog niza stručnjaka (cjeloviti popis nalazi se na kraju teksta), a sve plenarne sesije, uključujući i pojedinačna predavanja o produkciji, analizama slučajeva i novim razvojima u filmskoj industriji otvoreni su za sudjelovanje i hrvatskim filmskim stručnjacima i producentima.

Također, u sklopu EAVE-a organizirat će se i Mini-EAVE, program predstavljanja odabranih hrvatskih projekata odnosno njihovih nositelja, koji će imati jedinstvenu priliku da surađuju sa stručnjacima na razvoju i pripremi svojih projekata. Na njoj će sudjelovati 11 domaćih filmskih profesionalaca: producent Ivan Kelava (Grupa 7), redatelj i producent Dario Juričan (Blank), producentica Dijana Mlađenović (Kinematograf), producentica Ivana Šimić (Kinorama) i scenarist Ivor Martinić (Kinorama), producentica Zdenka Gold (Spiritus movens), producentica Vanja Jambrović (Restart/Petnaesta umjetnost), producent Hrvoje Osvadić (Petnaesta umjetnost), producentica Maja Vukić (Interfilm), producentica Mirta Puhlovski (Metar60) i scenaristica Lana Šarić (Metar60).

Radionica EAVE predstavlja jedinstvenu priliku za hrvatske producente i filmske profesionalce ne samo u smislu sudjelovanja u okviru Mini EAVE-a, već i zbog mogućnosti umrežavanja: pronalaska potencijalne ko-produkcijskih partnera, razmjeni informacija, iskustava i ostalih oblika EU – umrežavanja.

U EAVE-ov pedagoški tim stručnjaka 2012 uključeni su:

EAVE-ov voditelj studija Jani Thiltges (Luksemburg) i četiri voditelja grupa, inače aktivni i iskusni producenti: Roshanak Behesht Nedjad (Flying Moon, Njemačka), Diana Elbaum (Entre Chien et Loup, Belgija), Lise Lense-Møller (Magic Hour Films, Danska), Danijel Hocevar (emotionfilm, Slovenija) te konzultanti za scenarij: Clare Downs (Forever Films, VB), Jacques Akchoti (Francuska), Martin Daniel (SAD) i stručnjakinja za dokumentarni film Sylvia Stevens (Faction Films, VB).

Također, tu je i niz specijaliziranih stručnjaka za pitching (Sibylle Kurz, Njemačka), financije (Linda Beath, Ideal Filmworks, Italija), marketing (Sarah Calderon, Karma Films, Španjolska), glazbena prava (Laurence Kaye, VB), pravna pitanja (Roberto Olla, Eurimages, Francuska), koji će podijeliti svoje stručno znanje na plenarnim i grupnim radnim sesijama i individualnim sastancima sa sudionicima EAVE-a.

EAVE podupiru program MEDIA Europske unije, Film Fund Luxembourg, MEDIA Mundus, Mitteldeutsche Medienförderung, MFG-Filmförderung Baden-Württemberg, Robert Bosch Stiftung, Berlinale Co-Production Market i niz partnera koji su omogućili održavanje radionica od 1988. godine.

Hrvatski producenti zainteresirani za raspored i program plenarnih sesija mogu se obratiti Odjelu za promociju i plasman Hrvatskog audiovizualnog centra na email promotion@havc.hr

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.