Preskoči na glavni sadržaj

Producentica Ankica Jurić Tilić osvojila prestižnu godišnju nagradu Eurimages

Eurimages nagrada ove će godine biti dodijeljena uspješnoj hrvatskoj filmskoj producentici Ankici Jurić Tilić na svečanosti Europske filmske akademije u Berlinu, 7. prosinca.

'Presretna sam zbog ovog velikog priznanja i zahvalna Eurimagesu za ovu nagradu. Smatram da je Eurimages u svojih 30 godina djelovanja napravio jako puno za europski film i uz to vodio brigu da male zemlje i njihovi filmski stvaratelji ne ostanu na marginama. Lijep je osjećaj da netko prepoznaje tvoj rad i veselim se dodjeli nagrade na svečanosti Europske filmske akademije', izjavila je tim povodom Ankica Jurić Tilić

Riječ je o nagradi kojom se ističe značaj koprodukcijskih suradnji u poticanju međunarodne razmjene te doprinos žena u uspješnosti filmskih koprodukcija. Nagradu dodjeljuje Eurimages, fond za potporu kulture Vijeća Europe, osnovan 1988. godine. Od svog osnutka Eurimages je financijski podržao 2 047 koprodukcija s ukupnim iznosom od oko 597 milijuna eura. 

Ankica Jurić Tilić producentica je s više od 25 godina iskustva u filmskoj industriji. Diplomirala je komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prije 16 godina (2003.) osnovala je produkcijsku kuću Kinorama, zajedno s dva partnera. Umjetnički tim Kinorame podjednako čine debitanti i već etablirani autori, a Kinoramini projekti redovito se razvijaju i predstavljaju na međunarodnim produkcijskim radionicama i sajmovima.

Kao producentica, Ankica je potpisala 30 dugometražnih igranih filmova, nekoliko TV serija te cijeli niz kratkometražnih naslova. Njezini posljednji najuspješniji igrani filmovi, podržani od strane Eurimagesa, su Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić (nagrada Fedeora na Venice Days 2016., više od 30 filmskih nagrada, hrvatski kandidat za nagradu Oscar) i Zvizdan Dalibora Matanića (Nagrada žirija u programu Un Certain Regard Cannes film festivala 2015., 30 filmskih nagrada, nominacija za LUX Prize, hrvatski kandidat za nagradu Oscar).

Ankica je diplomantica i predavačica na međunarodnoj profesionalnoj škole EAVE — European Audiovisual Entrepreneurs, članica ACE Producers, Producers on the Move i Europske filmske akademije. Predaje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te sudjeluje kao mentor, panelist i predavač na mnogim međunarodnim filmskim događanjima.

Na svečanosti Europske filmske akademije će osim ove biti dodijeljene nagrade najuspješnijim europskim autorima i filmovima koji su obilježili 2019. godinu.

Naslovna fotografija: Ankica Jurić Tilić
(*autorica fotografije je Željka Mikulčić)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.