Preskoči na glavni sadržaj

Priznanja hrvatskim filmovima na 11. Anibaru

Na 11. izdanju Međunarodnog festivala animiranog filma Anibar, koji se ove godine prvi put u cijelosti održavao online od 17. do 23. kolovoza, kratkometražni animirani film Sve te senzacije u mom trbuhu redatelja Marka Dješke, nastao u produkciji kuće Adriatic Animation, proglašen je najboljim u regijskom natjecateljskom programu, a posebno priznanje u istoj sekciji dobila je Arka Natka Stipaničeva. 

U subotu, 22. kolovoza dodijeljene su nagrade na prvom online izdanju Anibara, međunarodnog festivala animiranog filma koji se inače održava u Peću na Kosovu. U sekciji 'Balkan' natjecao se film Marka Dješke Sve te senzacije u mom trbuhu, koji je po odluci međunarodnog žirija proglašen najboljim. 

"Ova nagrada za najbolji film iz Balkanske selekcije je odlična vijest, puno mi znači! Osim što dolazi od prekrasnog festivala Anibar, nagrada također daje značaj transrodnoj temi koja je još uvijek tabu, kako u našem, a tako i kosovskom društvu. Hvala vam za širenje tog glasa", poručio je redatelj koji se na nagradi zahvalio videoporukom. 

Film Sve te senzacije u mom trbuhu nastao je po stvarnom iskustvu Matie Anne Pleše koja je ujedno i naratorica u filmu. Kroz iskustvo tranzicije iz muškog u ženski rod/spol Matia se bori s pronalaskom iskrene intimne veze s heteroseksualnim muškarcem. 

Animirani kratkometražni uradak u režiji Marka Dješke prvi je put javno prikazan upravo na 11. Anibaru. Film nastaje u koprodukciji kuće Adriatic Animation iz Hrvatske te BAT iz Portugala, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Film je producirao Draško Ivezić, a animaciju potpisuje Hana Tintor, uz Lauru Martinović, Davida Lovrića i Draška Ivezića. 

Osim Sve te senzacije u mom trbuhu, u regijskoj sekciji 'Balkan' prikazana je i Arka Natka Stipaničeva koja je osvojila posebno priznanje međunarodnog žirija te Iris Lucije Bužančić. Arka je, inače, ove godine prikazana i na prestižnom festivalu u Annecyju, a hrvatsku je premijeru imala na Festivalu mediteranskog filma Split na kojem je proglašena najboljim domaćim filmom u programu Ješke, dok je Natko Stipaničev nagrađen za najbolji scenarij. 

U sklopu 11. izdanja Anibara, preko festivalske platforme pokazano je preko 150 filmova, od kojih 135 u natjecateljskim programima u pet kategorija. Više o Međunarodnom festivalu animiranog filma Anibar možete pronaći na službenoj stranici i na Facebooku

Naslovne fotografije: scene iz filmova Sve te senzacije u mom trbuhu; Arka

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.