Preskoči na glavni sadržaj

Prijavite se na filmske radionice u Puli, Zagrebu i Splitu

Pulska filmska tvornica poziva sve zainteresirane na trodnevnu Radionicu razvoja filmske ideje. Radionica analogne projekcije održava se u zagrebačkom kinu Kinoteka, a kraj godine rezerviran je za Radionicu dokumentarnog filma u Splitu. 

Trodnevna Radionica razvoja filmske ideje održava se od 17. do 19. prosinca u Klubu Pulske filmske tvornice. Cilj radionice je da svaki polaznik razradi log line, sinopsis i redateljski treatment svog budućeg filma, a voditelji su redatelji i filmski pedagozi Zorko Sirotić i Mario Papić. Radionica počinje 17. prosinca u 18 sati javnim predavanjem o filmskoj scenaristici te razlikama u pripremama i pisanju za dokumentarni, igrani i eksperimentalni film. 

Ova radionica je početak trećeg djela 17. Škole filma koji je zamišljen kao neovisni dvomjesečni edukacijsko produkcijski modul u kojem polaznici uz sustavno mentorsko vođenje razvijaju, pripremaju te realiziraju svoj autorski film. U prvom dijelu 17. Škole polaznici su se kroz teoriju i praksu upoznali s kamerom, snimanjem i montažom, a u drugom su dijelu kroz intenzivnu praksu trodnevnog 9. Production in realizirali svoj kratki film. 

Svi zainteresirani mogu se prijaviti do 17 sati 17. prosinca 2021. godine putem prijavnice ili doći na javno predavanje u Klub Pulske filmske tvornice 17. prosinca u 18 sati.

Polazna točka radionice analogne projekcije je demistificiranje analognog projektora kao stroja, pokazati njegovu unutrašnjost i povezanost mehanizma s mehanizmom kamere, te na taj način proširiti njegovo korištenje kao umjetničko sredstvo.

Polaznici će na radionici naučiti pravila klasičnog projiciranja, kao i naprednije tehnike kao što su double packing, korištenje loopova, ubrzavanje/usporavanje projekcije, računanje dimenzija projekcije i slično. Svaki polaznik upoznat će se s načinom rada 16mm kino projektora (Bauer Selection II), naučit će upravljati klasičnim Eiki SSL projektorm, a završetak radionice zamišljen je kao kakofonična expanded cinema projekcija u kojoj će polaznici iskušati naučene tehnike.

Radionica je prvenstveno usmjerena na umjetnike koji se u svojem radu bave analognim 16mm filmom, ali i na sve ostale tehnološke arheologe i istraživače. Voditelj radionice je Hrvoje Spudić, vizualni umjetnik, istraživač tehnika i tehnologija fotografije, zvuka i filma.

Radionica se održava u zagrebačkom kinu Kinoteka (Kordunska 1) u utorak 21. prosinca, od 11 do 16 sati. 

Broj polaznika je ograničen. U prijavi na mail klubvizija@gmail.com ukratko navedite dosadašnje iskustvo u radu s filmom, videom ili fotografijom i zašto želite sudjelovati na radionici. Prijave su otvorene do 18. prosinca, a izabrane polaznike organizatori će obavijestiti putem maila 19. prosinca. Radionica je besplatna. Za sudjelovanje na radionici i boravak u prostoru kina Kinoteka obavezno je predočiti EU digitalnu Covid potvrdu. 

Splitska Radionica dokumentarnog filma, na kojoj će se polaznici imati priliku upoznati s razvojem i produkcijom dokumentarnog filma, održavat će se od 27. do 30. prosinca. Detaljan raspored radionice dogovorit će se s polaznicima. Za sudjelovanje na radionici, potrebna je prijava putem online obrasca do 23. prosinca

U slučaju povećanog interesa selekcija će se vršiti na osnovu motivacijskog pisma, a odabrani polaznici imat će dodatnu mogućnost organiziranih individualnih mentorskih konzultacija u dogovoru s mentorom i nakon održavanja radionica. Polaznici koji razvijaju vlastite projekte imat će prednost prilikom odabira. 

Provedba programa bit će usklađena s aktualnim epidemiološkim mjerama, a Radionica će se održavati u Kino klubu Split (Dom mladih, Ulica slobode 28). Mentor je šarfer, majstor rasvjete, snimatelj i redatelj Tonći Gaćina.

Sve navedene radionice održavaju se uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.