Preskoči na glavni sadržaj

Približavaju se još jedni Ženijalni dani u Kino mreži

Ovogodišnje 4. izdanje Ženijalnih dana, filmske fešte u organizaciji Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača održat će se od 8. do 11. ožujka u 28 gradova, od kojih se 3 nalaze na otocima, te 33 neovisna kina diljem zemlje povodom 8. ožujka, Međunarodnog dana žena.

U četiri dana, od četvrtka do nedjelje, bit će prikazana četiri filma iz recentnog ženskog i/ili feminističkog filmskog tanjura, a tri od četiri filma režirale su upravo žene. U osmomartovskom raspoloženju ponavljamo najvažnije lekcije iz prvog (Sufražetkinje, 2015.) i drugog (Božja volja, 2017.) vala feminizma, sa skokom na pop kulturu osamdesetih godina i njezinu kraljicu, Whitney Houston (Whitney: Biti svoja, 2017.) pa sve do najrecentnijeg ostvarenja kultne francuske redateljice Claire Denis (Isabellino sunce, 2017.), jedne od najprominentnijih ženskih glasova europske kinematografske današnjice.

Iz Švicarske stiže feel good komedija o vrlo ozbiljnoj temi, film Božja volja redateljice Petre Volpe o kućanici iz malenog sela u ruralnoj Švicarskoj koja mora naučiti kako postati predvodnica lokalnih sufražetkinja. 1971. godina je, i dok cijeli svijet drmaju posljedice seksualne revolucije, a u ostatku Europe žene ravnopravno sudjeluju u društvenom i političkom životu, u toj toliko uređenoj i bogatoj Švicarskoj nema ni političarki ni glasačica. Ovo nagrađivano ostvarenje, koje je imalo hrvatsku premijeru kao film otvaranja prošlogodišnjeg izdanja Zagreb Film Festivala, donosi priču o tome kako su žene u ovoj zemlji tek 1971. uspjele uvjeriti muškarce da im prvi put u njihovoj povijesti daju pravo glasa na referendumu.

Dokumentarni film Whitney: Biti svoja Nicka Broomfielda i Rudija Dolezala nudi jedinstveni pogled iza kulisa ove kraljice popa na vrhuncu slave i na okolnosti koje su doprinijele prekidu njezine karijere i preranoj smrti 2012. godine. Njezini hitovi bili su na vrhovima top-lista  i u neprestanoj rotaciji MTV-a u osamdesetima i devedesetima zbog čega je Whitney Houston, odrasla u crnom getu Newarka, postala najbogatija afroamerička izvođačica tog vremena, sa zaradom i popularnošću dotad rezerviranom samo za njezine kolegice bijele boje kože. U dokumentarcu prepunom nikad prije viđenog materijala postaje jasno kako pjevačica koja je bila češće na vrhovima top-lista nego sami Beatlesi, bez obzira na sve, nikad nije imala privilegiju biti slobodna i vjerna sama sebi.

Isabellino sunce, od kritike izvrsno ocijenjena romantična komedija, vrlo neobičan žanr za inače vrlo političnu i angažiranu redateljicu kao što je Claire Denis, mapira prolazne trenutke užitka, emocionalne zamke i fajront žene u tzv. srednjim godinama koja još uvijek dejta. Glavna junakinja Isabellinog sunca, koju u filmu sjajno utjelovljuje Juliette Binoche, slikarica je u svojim pedesetim godinama, vodi svoju galeriju, ima uspješnu karijeru; razvedena je i ima dijete. Neprestano se sapliće iz afere u aferu s muškarcima različitih karaktera, bračnih statusa, godina i neuroza, kojima je zajedničko samo to da nemaju baš ništa zajedničko s njom. Film je premijerno prikazan u Cannesu gdje je otvorio prestižnu Directors' Fortnight sekciju i osvojio SACD nagradu.

Međunarodni dan žena odlična je prilika da se podsjetimo vremena rane feminističke borbe, razdoblja borbe britanskih sufražetkinja za pravo glasa i njihovom okretanju nasilju kao jedinom putu prema promjenama. U filmu Sufražetkinje redateljice Abi Morgan glume zvijezde kao što su Meryl Streep i Helena Bonham Carter, a u glavnoj ulozi briljira Carey Mulligan, jedna od najzanimljivijih britanskih glumica mlađe generacije, svojom izvedbom mlade izmučene pralje koja se priključuje sufražetskom pokretu čije su članice bile spremne izgubiti sve na putu do promjena. Vezivale su se za pruge, razbijale prozore, postavljale bombe, na što je tadašnja vlast reagirala brutalnom represijom.

Četvrte Ženijalne dane organizira Kino mreža uz financijsku potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvijaju se u 28 gradova i 33 neovisne kino dvorane: Kino Mediteran Bol, Centar za kulturu Čakovec, Kino 30. svibnja (Daruvar), Kino Visia (Dubrovnik), Kino Mediteran Hvar, Kino Mediteran Imotski, Kino Ivanec, Kino Mediteran Komiža, Kino Velebit (Koprivnica), Kino Moslavina (Kutina), Kino Pobjeda Metković, Dvorana Relković (Nova Gradiška), Kino Novska, Kino Urania (Osijek), Kino Hrvatski dom (Pakrac), Dom kulture Grada Preloga, Kino Valli (Pula), Art-kino Croatia (Rijeka), Pop up kino (Samobor), Dom kulture Kristalna kocka vedrine (Sisak), Kino Slatina, Kino Karaman, Kinoteka Zlatna vrata (Split), Kino Zelina (Sv. Ivan Zelina), Kino Gaj (Varaždin), Kino Gorica (Velika Gorica), MMC Zabok, Art-kino Metropolis, Kino Europa, Kino Kinoteka, Kino Tuškanac, MM centar (Zagreb).

Detalje o programu potražite na službenoj internetskoj stranici Kino mreže, a detalje o rasporedu projekcija 4. Ženijalnih dana možete pronaći na internetskim ili Facebook stranicama svakog kina koje sudjeluje u programu.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.