Preskoči na glavni sadržaj

Premijere filma Tvornice radnicima u Ivancu i Zagrebu; kreće distribucija po cijeloj zemlji

Nakon premijernih projekcije u Dubrovniku, Rijeci, Splitu i Zadru, nagrađivani dugometražni dokumentarni film Tvornice radnicima redatelja Srđana Kovačevića imat će premijeru u Ivancu i Zagrebu. Projekcija u Ivancu, mjestu radnje filma, održat će se u petak, 29. travnja u 19 sati u Pučkom otvorenom učilištu 'Đuro Arnold', a u Zagrebu, u kinu Kinoteka, 2. svibnja u 20 sati. 

Svjetsku premijeru film je imao u lipnju prošle godine na Međunarodnom natjecateljskom programu Sheffield DocFesta, a potom je prikazan na brojnim međunarodnim i domaćim festivalima. Među ostalim, osvojio je nagradu Fipresci na Motovun Film Festivalu, nagradu za najbolji film na Liburnija Film Festivalu i najbolji dokumentarni film na Filmskom festivalu u Trstu, a dobitnik je i nagrade Oktavijan za Najbolji dugometražni dokumentarni film 2021 godine. 

Priča filma prati radnike koji se deset godina nakon što su preuzeli tvornicu ITAS u Ivancu bore se za opstanak u kapitalističkoj ekonomiji. Portret je to zajednice koja udružuje snage kako bi zaštitila svoj rad i spremna je podnijeti žrtvu na putu prema cilju. Prateći situaciju iznutra, redatelj Srđan Kovačević ulazi u kovitlajući otpor, postavljajući u središte radnje dilemu današnjeg radništva: može li ideja 'tvornice radnicama' opstati ili je to još jedan utopijski san?

"Tvornice radnicima želi pokazati složenost kapitalističke ekonomije, koja određuje alternativne organizacijske modele mnogo više nego što je to romantizirana perspektiva spremna priznati," kaže o svom filmu autor Srđan Kovačević.

Film je nastao u produkciji kuće Fade In, a producirali su ga Sabina Krešić i Luka Venturin. Damir Čučić film je i montirao, uz Ivu Kraljević i Srđana Kovačevića. Za dizajn i obradu zvuka bio je zadužen Ranko Pauković, a za kolor korekcije Magdalena Ptiček i Darko Kušlan. Film Tvornice radnicima nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba. 

Nakon Ivanca i Zagreba, film će se prikazati u Novoj Gradiški (5. svibnja i 7. svibnja), Velikoj Gorici (17. i 18. svibnja) te kinima Metropolis i Dokukino (Zagreb). 

Sve informacije o filmu i projekcijama bit će ažurirane i dostupne na Facebook stranici filma

Naslovne fotografije: scene iz filma Tvornice radnicima

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.