Preskoči na glavni sadržaj

Premijera Susjeda Tomislava Žaje u Osijeku

Dugometražni dokumentarni film Susjedi redatelja Tomislava Žaje će se u utorak, 19. studenog, premijerno prikazati u osječkom kinu Urania. Nakon projekcije u gradu u kojem je i sniman, film kreće na 'putovanje' po europskih festivalima. 

Susjedi Tomislava Žaje svoju svjetsku premijeru imali su na ovogodišnjem ZagrebDoxu, na kojem je i osvojio nagradu publike za najbolji film. Priznanjem se 'okrunio' i na 14. izdanju SEEfesta – Filmskog festivala jugoistočne Europe u Los Angelesu na kojem je proglašen najboljim dokumentarnim filmom, a na kojem je i direktor fotografije Jasenko Rasol nagrađen za najbolju fotografiju u dokumentarnom filmu. 

Domaći posjetitelji kina prvi će put Susjede moći pogledati u osječkom kinu Urania, 19. studenog, a na projekciji će biti prisutni i svi protagonisti filma, koji se tri godine snimao upravo u Osijeku. 

Prije osječke projekcije, film će biti prikazan na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima 'Verzio' u Budimpešti, a nakon Osijeka, Susjedi putuju u Beč na filmski festival This Human World te u London na Global Health Film Festival i na Međunarodni festival dokumentarnog filma LIDF

Dokumentarni film autora i producenta Tomislava Žaje prati grupu ljudi s mentalnim bolestima koji se vraćaju kući nakon desetljeća provedenih u izolaciji institucija. Nakon izlaska na slobodu pokušavaju ponovo sastaviti komadiće svojih razorenih života. Film je nastao u produkciji Gral Filma uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a projekt se razvijao i predstavljao na mnogim međunarodnim programima poput Edinburgh Pitch, FEST Pitching Forum u Espinhu te Speed Meetings na festivalu Docs Barcelona. 

Naslovne fotografije: scene iz filma Susjedi

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.