Preskoči na glavni sadržaj

Premijera nagrađivane domaće drame Zbornica u riječkom Art-kinu uoči početka kinodistribucije diljem zemlje

Hrvatska kinopremijera nagrađivanog filma Zbornica Sonje Tarokić održava se u Art-kinu u srijedu, 24. studenog u 20 sati, uz gostovanje redateljice, glavne glumice Marine Redžepović te producentice Ankice Jurić Tilić (Kinorama). Redovna kinodistribucija počinje u četvrtak, 25. studenog. 

Dugometražni prvijenac Sonje Tarokić priča je o novoj i entuzijastičnoj osnovnoškolskoj pedagoginji Anamariji (Marina Redžepović) koja, suočena s restrikcijama školskog sistema te okružena obeshrabrenim učiteljima, ulazi u vlastitu borbu s problematičnim profesorom povijesti (Stojan Matavulj), nesvjesna da upravo tim putem polako postaje sve sličnija kolegama u zbornici. 

U ostalim ulogama pojavljuju se Stojan Matavulj, Nives Ivanković, Maja Posavec, Ivana Bakarić i Sandra Lončarić. Producentica filma je Ankica Jurić Tilić, direktor fotografije Danko Vučinović, montažer i dizajner zvuka Borna Buljević, scenografkinja Tajana Čanić Stanković, a kostimografkinja Katarina Pilić

Film je nastao u produkciji Kinorame uz pridruženog producenta KinoElektron iz Francuske, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, programa Kreativna Europa – potprogram MEDIA, fonda RE-ACT, HRT-a i Torino Film Lab-a, gdje je projekt nagrađen u fazi razvoja.

Zbornica je svoju svjetsku premijeru doživjela na prestižnom festivalu u Karlovym Varyma, gdje je i nagrađena posebnim priznanjem žirija i priznanjem Ekumenskog žirija. Kao dinamična i režijski vrlo vješto izvedena drama o borbi pojedinke protiv sustava i ustaljenih obrazaca svakodnevice, film je od strane brojnih kritičara proglašen jednim od najboljih domaćih filmova posljednjih godina. Osim toga, na netom završenom Zagreb Film Festivalu Zbornica je nagrađena posebnim priznanjem u međunarodnoj dugometražnoj konkurenciji. 

Nakon premijerne projekcije, film se do kraja studenog u riječkom Art-kinu prikazuje reprizno još pet puta.

Zbornica u kina diljem Hrvatske stiže u četvrtak, 25. studenog, a dan kasnije, u petak (26. studenog) ekipa filma u sastavu Sonja Tarokić, Marina Redžepović, Ankica Jurić Tilić i Roko Tukerić pozdravit će publiku u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar

Kako je bilo na premijeri u Zagrebu pogledajte u našem videu:

Naslovna fotografija: scena iz filma Zbornica

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.