Preskoči na glavni sadržaj

Premijera Moje Europe Bernardina Modrića u Art-kinu Croatia

U petak 3. listopada u 20 sati u riječkom Art-kinu Croatia održat će se premijera filma Moja Europa riječkog redatelja Bernardina Modrića. Film govori o Mariji, jednoj od 36 tisuća Hrvatica koje rade u Italiji kao domaćice i njegovateljice starih, bolesnih i nemoćnih Talijana.

Marija radi kod jedne obitelji u centru Trsta i brine o 80-godišnjoj gospođi Paoli. Posao je to koji traži cjelodnevni angažman. Uhodanim ritmom odvijaju se svakodnevni poslovi čuvanja, njegovanja, kuhanja, pospremanja i svojevrsnog druženja s vitalnom staricom. Paralelno se odvija psihološki stresna Marijina priča o odnosima unutar njene vlastite obitelji koja često zanemaruje njenu žrtvu.

Glavne uloge u Mojoj Europi tumače Andreja Blagojević i Maria Braico Štifanić, direktor fotografije je Robert Kalčić, montažu potpisuje Tin Kowalski, a glazbu Igor Karlić. Režiju i scenarij potpisuje Bernardin Modrić prema knjizi Katarine Abramović Moja Italija

Produkciju potpisuje Istra Film, producentica je Tiha Modrić, a film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Također, 29. listopada će se u riječkom Art-kinu Croatia premijerno prikazati i dokumentarni film Simke - kako je nestao dobri duh Rijeke autorice Ane Mušnjak. Film govori o ubojstvu Riječanina Vitomira Jovičića Simkea, dobroćudnog mladića s blagom retardacijom, kojega je bez ikakvog razloga u nabujalu Rječinu bacio Arnold Uremović te se Simke utopio. U filmu se sagledava i pasivnost desetaka svjedoka tog čina kao odraz opće apatije i krize temeljnih etičkih vrijednosti.

Naslovne fotografije: prizori iz filma Moja Europa

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.