Preskoči na glavni sadržaj

Premijera glazbenog dokumentarca Glasnije od oružja u Art-kinu

U srijedu, 22. studenog s početkom u 20 h održat će se riječka premijera dokumentarnog  filma Glasnije od oružja, koji govori o ulozi domoljubne glazbe u političkim promjenama 1990-ih i Domovinskom ratu te o sudbinama njezinih autora i pjevača. Premijeri će prisustvovati redatelj Miroslav Sikavica.

Zrakoplovi, tenkovi, bombe, automatske puške, mediji i propaganda bili su oružja u Domovinskom ratu. Ipak, najglasnije su bile pjesme. Jedni su u njima opisivali košmar u kojem su se našli, dok su drugi potvrđivali svoju političku lojalnost. Nacionalna radiotelevizija pjesmu je smatrala važnim oblikom političke 'borbe' pa ih je naručivala, financirala, snimala i intenzivno emitirala. I dvadeset godina nakon završetka Domovinskog rata njegov soundtrack još uvijek izaziva pozornost i budi emocije.

Krajem 1980-ih i početkom 1990-ih domoljubna glazba igra vrlo važnu ulogu u političkim promjenama u svim zemljama bivše Jugoslavije, a posebice u Hrvatskoj. Na prvim višestranačkim izborima poslije Drugog svjetskog rata Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) pobjeđuje reformirane komuniste uz nemalu pomoć pjesme, koja te 1990. godine već aktivno sudjeluje u buđenju nacionalnog duha. Sustav se mijenja iz unitarne, socijalističke Jugoslavije u nezavisnu i demokratsku Hrvatsku, ali ne i struktura glazbe u službi politike. Otvorena agresija na Hrvatsku u jesen 1991. godine potiče, kao nikad prije ni poslije, impulzivnu reakciju glazbenika. Od guslara i tamburaša, pjevača zabavne glazbe i dancea do rokera i punkera. Nacionalna radiotelevizija (HRT) postaje njihov najmoćniji pokrovitelj. Naručuje nove domoljubne pjesme, emitira postojeće, organizira i financira brojne festivale domoljubne glazbe i dobrotvorne koncerte te omogućava snimanje mnogih domoljubnih spotova. Samo u prvih par najžešćih mjeseci rata nastaje nekoliko stotina novih pjesama. Njihov konačan broj nitko ne zna. Mnoge pjesme taj rat nisu 'preživjele', a do dan danas priča o njima nije ni zaključena ni ispričana.

U filmu Glasnije od oružja sudjeluju Zrinko Tutić, Josipa Lisac, Vera Svoboda, Josip Ivanković, Mladen Kvesić, Davor Gobac, Boytronic, Sandra Kulier, Mario Pešo, Borut Šeparović, Miroslav Lilić, Ante Perković i mnogi drugi.

Ulaznice za premijeru mogu se kupiti na blagajni Art-kina Croatia svaki dan od 16 do 20 sati te srijedom od 9 do 20 sati ili rezervirati putem elektronske pošte (ulaznice@art-kino.org).

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.