Preskoči na glavni sadržaj

Premijera filma Od zrna do slike na ZagrebDoxu

Premijera filma Od zrna do slike, dugometražnog dokumentarca Branka Ištvančića o vojvođanskim slamarkama, održat će se večeras u 21 sat u sklopu osmog izdanja ZagrebDoxa.

Od zrna do slike istražuje kulturu i umjetnički izričaj hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini. Fokus filma je na slamarkama, bačkim narodnim umjetnicama koje su svoj idealni medij pronašle u slami iz koje su stvarali slike, skulpture i predmete iz primijenjene umjetnosti. Film oslikava povezanost njihove svakodnevice i umjetničkog izričaja, njihov specifični socijalni i nacionalni položaj, a protagonosti filma su istaknute slamarke Ana Milodanović i Jozefa Skenderović, povjesničari umjetnosti Bela Duranci te publicist Naco Zelić. Kroz niz razgovora i autentičnih snimki, film potiče na obnavljanje ove vještine koja postupno nestaje.

Jedan od protagonista Ištvančićeva filma je i Ivo Škrabalo, nedavno preminuli hrvatski filmski kritičar, povjesničar i redatelj, koji je 1971. godine na istu temu snimio istaknuti dokumentarac Slamarke divojke, po nekima i jedan od najboljih hrvatskih dokumentarnih filmova.

Autor filma Branko Ištvančić, redatelj igranih (Duh u močvari, 2006) i nagrađivanih dokumentarnih filmova (Plašitelj komorana, 1998), koji je inače i sam rodom iz Subotice gdje se odvija značajan dio filma, veliku je pozornost usmjerio na poetsku atmosferu i vizuale. Poseban naglasak stavljen je na kompoziciju kadra, njegovu puninu sadržajem i značenjem, kolorističku autentičnost i likovnost, baš kao i na same 'divojačke slike'. Poruka je jasna: život i umjetnost ovdje nisu odijeljeni već čine jedan život, objašnjava Ištvančić.

Branko Ištvančić ujedno je i montažer filma, za fotografiju je zadužen Branko Cahun, dok je glazbu skladao Pere Ištvančić. Producent filma je Marijo Vukadin, produkcijska tvrtka Olimp produkcija. Film je nastao u koprodukciji s Hrvatskom radiotelevizijom (HRT), te tvrtkama Atalanta iz Srbije te One Sand Production iz Austrije.

Film se može pogledati večeras u 21 sat u zagrebačkom multipleksu Movieplex u sklopu regionalnog natjecateljskog programa ZagrebDoxa.

Više o filmu pogledajte na web stranicama:
http://www.istvancic.com/od-zrna-do-slike.html

Trailer filma pogledajte na web stranicama:
http://vimeo.com/2376970
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.