Preskoči na glavni sadržaj

Premijera filma Gazda: Početak

Nakon godinu dana intenzivnog istraživanja ekipa serijala Gazda napravila je novi projekt čiji će se rezultat moći vidjeti na premijeri dugometražnog dokumentarnog fima Gazda: Početak te promociji istoimene knjige u utorak 16. siječnja u 19 sati u kinu Europa.

Redatelj filma je Dario Juričan, istraživačku ekipu su predvodili Zvonimir Tivon i Mašenjka Bačić, koja uz Sašu Paparellu supotpisuje knjigu. Gazda: Početak je svojevrsni predfilm filmu Gazda koji nije bio film o Ivici Todoriću i blistavom usponu nekad hvaljene korporacije Agrokor.

Projekt Gazda: Početak bavio se početkom tranzicijskih procesa u Hrvatskoj, nastankom vodeće stranke u devedesetima, Hrvatske demokratske zajednice, medijskim krajolikom, velikim aferama te razlozima i posljedicama od države podržanog i toleriranog kriminala u tranziciji i pretvorbi. Film se dotiče i uloge Đure Sesse koji je danas predsjednik Vrhovnog suda RH.

Narativnu kičmu filma, kako ističe redatelj, čini priča o Miroslavu Kutli, a tko je on, ponajbolje otkriva rečenica njegovog odvjetnika Željka Olujića kojom on u Kutlino ime traži ispriku od Novog lista 1995.: 'Već se u mnogim slučajevima dogodilo da se ponajbolje hrvatske domoljube optuži i osudi u javnosti za nešto što sud nikada utvrdio nije. Tako im se nanosi ogromna i neizbrisiva šteta. To je u slučaju g. Kutle osobito štetno, jer je on ugledan poduzetnik kojemu poslovni i moralni kredibilitet itekako treba.'

Za potrebe filma pročitano je deset tisuća stranica sudskih spisa i intervjuirano stotinjak sugovornika širom Hrvatske. Scenarist filma je Zvonimir Tivon, montažerka Sandra Mitić, a glavni snimatelj Marko Patak

Splitska premijera filma uz gostovanje autorske ekipe zakazana je za 20. siječnja 2018. u 19h u kinoteci Zlatna vrata.

Film su sufinacirali Blank_filmski inkubator, Hrvatski audiovizualni centar i crowdfunding kampanja. Producent filma je Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija. 

Naslovne fotografije: scene iz filma Gazda: Početak

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.