Preskoči na glavni sadržaj

Premijera dugometražnog dokumentarnog filma Skrivena strana medalja

U ponedjeljak 29. kolovoza u 20.30 sati u zagrebačkom kinu Europa održat će se premijera dugometražnog dokumentarnog filma Skrivena strana medalja redateljice Antonije Dubravke Carnerud. Uz Zagreb, film će se premijerno prikazati i u Dubrovniku, a ta je projekcija zakazana za 2. rujna u 20 sati u ljetnom kinu Jadran na otvorenom. 

Film prati život Mihovila Španje, plivača koji je u dobi od šest mjeseci obolio od dječje paralize, a koji sa 26 medalja osvojenih na svjetskim i europskim prvenstvima te na Paraolimpijskim igrama nosi titulu najtrofejnijeg hrvatskog sportaša. Ovo je prvenstveno njegova priča – od djetinjstva pa do današnjeg dana kada se kroz svoja unutarnja razmišljanja osvrće na vrijeme koje je prošlo, ali izražava i svoja mišljenja o situaciji u sportu, o politici oko sporta, o životu mladih danas, o obitelji, kao i o svojim strahovima te moralnim i drugim vrijednostima u koje vjeruje. Film je strukturiran kroz nekoliko vremenskih i narativnih linija koje se međusobno isprepliću, a sama priča je uokvirena kroz Mihovilova današnja razmišljanja i osjećaje vezane uz proces teške prilagodbe na život nakon prestanka bavljenja profesionalnim sportom. Nesnalaženje u situaciji, sumnje u svoje sposobnosti, strah od neuspjeha tako postaju nit vodilja koja spaja sve ostale segmente filma. 

Osim Mihovila i njegovih najbližih članova obitelji i trenera Deana Kontića, u filmu se pojavljuju i paraolimpijka Ana Sršen te prof. dr. Mirjana Krizmanićpsihologinja. 

Uz režiju, Antonia Dubravka Carnerud potpisuje scenarij i produkciju, dok je na filmu kao scenaristički suradnik radio Mihovil Španja, a direktor fotografije je Mišo Sorić koji potpisuje i montažu filma. Američki kompozitor Zack Hemsey, koji je među ostalim napisao muziku za niz trailera holivudskih filmova (Inception, The Judge, The Boy Next Door itd.) te za jedan od trailera televizijske serije Igra prijestolja (Game of Thrones), pristao je da se u ovom filmu koristi njegova glazba, a hrvatski kompozitor Žarko Dragojević napisao je dodatnu originalnu glazbu za film. Dokumentarac Skrivena strana medalja nastao je u produkciji kuće Hrvatski film d.o.o/Croatian Films Ltd.. Razvoj filma podržan je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Naslovne fotografije: scene iz filma Skrivena strana medalja 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.