Preskoči na glavni sadržaj

Premijera dokumentarnog filma Mama Europa na Makedoxu u Skopju

Dugometražni dokumentarni film Mama Europa slovenske redateljice Petre Seliškar, nastao u produkciji slovenskog Petra Pan Film i makedonskog PPFP te u koprodukciji s Restartom (Hrvatska) i Restartom (Slovenija), premijerno će biti prikazan danas, 21. lipnja na zatvaranju četvrtog međunarodnog festivala krativnog dokumentarnog filma Makedox u Skopju.

Ovaj 90-minutni kreativni dokumentarni film bavi se granicama Europe i onima čiji su životi usko povezani s njima. Kroz osobnu priču redateljice Petre Seliškar i njezine četverogodišnje kćeri Terre film nas vodi na putovanje po nekim od preostalih granica izvan Schengena. Priča nas vodi bliže ljudima na čije su živote utjecale granice.

Znatiželjna Terra na samo sebi svojstven način otkriva nam svijet oko sebe, putuje i propituje, crta i objašnjava ono što mi odrasli ne možemo vidjeti. Osobne priče protagonista isprepletene su s europskim birokratskim komplikacijama. No, likovi u filmu upravo su oni pojedinci koji su uspjeli prijeći vanjske granice samo zato što su prvo prevladali one unutrašnje.

Snimanje filma trajalo je četiri godine u Sloveniji, Makedoniji, Hrvatskoj, Srbiji i Španjolskoj. Hrvatski koproducent filma je produkcijska kuća Restart, a hrvatski dio ekipe uz producenta Olivera Sertića čine i izvršna producentica Vanja Jambrović, istraživačica Paola Albertini te asistenti snimatelja Hrvoje Šlebur i Dren Kastriot Sadikaj.

Film Mama Europa sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.