Preskoči na glavni sadržaj

Premijera dokumentarca o Borivoju Dovnikoviću Bordi

Večeras, 24. ožujka, u 19 sati u kinu Grič u Zagrebu održava se hrvatska premijera dugometražnog dokumentarnog filma Bernardina Modrića Bordo – vječna stripovska mladost o životu i djelu našeg legendarnog majstora animacije i stripa Borivoja Dovnikoviću Bordi.
 

Film govori o njegovom stripovskom stvaralaštvu tijekom gotovo šest desetljeća karijere o čemu, među ostalima, govore Mladen Bjažić, Oto Reisinger, Nedjeljko Dragić, Rudi Aljinović, Pero Zlatar, Slavica Fila, Vesna Dovniković, Dubravko Mataković, Krešimir Zimonić...

Dovniković je rođen 1930. u Osijeku, studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Za vrijeme studija bavio se novinskom karikaturom i ilustracijama, a animacijsku karijeru započeo je kao jedan od crtača Velikog mitinga Waltera Neugebauera, prvog hrvatskog poslijeratnog animiranog filma. Suosnivač je animacijskog studija Duga, djelovao je u Zagreb filmu, jedan je od pokretača Animafesta i njegov direktor od 1985. do 1991., a neko vrijeme bio je i član odbora ASIFA-e, međunarodne asocijacije animiranog filma.

Uz Modrića, na ovom su dokumentarnom filmu radili scenarist i producent Veljko Krulčić, snimatelj Robert Kalčić, montažer Tin Kowalski, dizajner zvuka Zlatko Žugčić i skladatelj Igor Karlić. Film je nastao u produkciju Vedisa, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Ulaz na večerašnju premijeru je slobodan.

 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.