Preskoči na glavni sadržaj

Premijera Blokade na ZagrebDoxu

Premijera Blokade, dugometražnog dokumentarnog filma Igora Bezinovića o blokadi Filozofskog fakulteta, održat će se večeras u 21 sat u sklopu osmog izdanja ZagrebDoxa.

Blokada je dugometražni dokumentarni film koji prati događaje u travnju i svibnju 2009. godine, kada su studenti okupirali zgradu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Cilj blokade bio je suprotstaviti se promjenama zakona o obrazovanju, te se izboriti za javno financirano visoko školstvo. Zahvaljujući ustrajnosti studenata i raspravama koje je pobudila, blokada Filozofskog fakulteta prometnula se u najmasovniji, najduži i politički najznačajniji studentski prosvjed u Hrvatskoj nakon 1971. godine.

Blokada počinje zauzimanjem fakulteta i nudi izravan uvid u dinamičnih pet tjedana trajanja pokreta, sve do njegova završetka u svibnju. Osobno sam poznavao većinu studenata koji su sudjelovali u blokadi od samoga početka, tako da sam sa snimateljem Đurom Gavranom spontano počeo snimati pripravne sastanke, bez da smo znali da će se blokada prometnuti u najveći i najvažniji studentski prosvjed još od 1971., izjavio je redatelj filma Igor Bezinović.

Nakon završetka snimanja, filmska ekipa imala je preko dvjesto sati materijala koji je trebalo izmontirati u dugometražni film. Ideja je bila prikazati događaje kronološki i vodeći se načelima promatračkog, „fly on the wall“ stila, što znači da nismo koristili intervjue, međunatpise niti naraciju u voice overu. Iz snimljenog materijala odabrali smo najpamtljivije trenutke oko kojih smo izgradili priču, i to tako da smo neprestano balansirali između prisutnih likova, emocija i humora, objašnjava Bezinović.

Igor Bezinović rođen je u Rijeci 1983. godine, a diplomirao je režiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti (ADU). Postao je zapažen kao autor društveno angažiranih dokumentarnih filmova kao što su Susret i TDZ- za uspomenu i drugo sjećanje. Blokada je njegov dugometražni prvijenac, na kojem je, uz njega samoga, sudjelovalo još troje snimatelja: Đuro Gavran, Eva Kraljević i Haris Berbić, dok su se na montažnom stolu s 200 sati materijala u koštac uhvatili montažerke Hrvoslava Bukušić, Maida Srabović te montažer Miro Manojlović. Blokada je nastala u koprodukciji Factuma i Restarta, a sufinancirana je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Premijera Blokade održat će se večeras u 21 sat u zagrebačkom Movieplexu u sklopu ZagrebDoxa, a repriza će se održati u petak 2. ožujka u 20 sati u dvorani D7 Filozofskog fakulteta, u kojem se odigrala većina najznačajnijih događaja prikazanih u filmu.
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.