Preskoči na glavni sadržaj

Premijera animiranog filma Crtač Ljupče Đokića u MSU

U četvrtak, 2. veljače 2012. u 17.00 sati u Dvorani Gorgona (MSU, Zagreb) bit će premijerno predstavljen animirani film Crtač redatelja i scenarista  Ljupče Đokića koji govori o povijesti jedne slike. Program je dio popratnih događanja uz izložbu Socijalizam i modernost.

Slika Lea Juneka nastala je 1940. u Parizu, slučajno je preživjela uništenje 1944. u Zagrebu i doživjela apoteozu 1954. godine na slavnom Salonu 54, prvoj izložbi moderne umjetnosti u Rijeci, na kojoj su sudjelovala najvažniji umjetnici s područja bivše Jugoslavije, renomirani autori uz koje su ravnopravno stajala nova imena. Upravo je djelomična rekonstrukcija Salona 54 na izložbi Socijalizam i modernost, u Muzeju suvremene umjetnosti potaknula autora da završi davno zamišljen film o Junekovu Crtaču.

Ljupče Đokić je slobodni umjetnik i član Hrvatskog društva filmskih djelatnika. Kao direktor Filmoteke 16, šef proizvodnje u Zagreb filmu, osnivač i direktor umjetničke organizacije Ars animata studio producirao je stotinjak kratkometražnih filmova svih žanrova. Od 1996. bavi se gotovo isključivo animiranim filmom. Producent je i koautor animiranog filma Cristobal Colon (2010.). Film je prikazan na Danima hrvatskog filma i nekoliko festivala u inozemstvu. Animirani film Crtač nastao je u produkciji umjetničke organizacije Ars Animata studio.

Nakon projekcije, o filmu i o Leu Juneku razgovaraju autor filma Ljupče Đokić i Biserka Rauter Plančić, ravnateljica Moderne galerije i autorica retrospektive Lea Juneka u Galeriji Klovićevi dvori, u Zagrebu 2007. Razgovor moderira Nada Beroš, viša kustosica MSU-a.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.