Preskoči na glavni sadržaj

Pregled filmske 2016.: Vibrantna distribucija domaćeg filma, brojne nagrade na festivalima diljem svijeta

Filmsku 2016. godinu obilježila je distribucija filmova u hrvatskim kinima te mnogobrojni nastupi i nagrade koje su domaći naslovi svih rodova i vrsta osvajali na međunarodnim filmskim festivalima.

Hrvatski film u kinima

Tijekom 2016. u domaćoj kinodistribuciji bila su 22 naslova, od kojih je 20 sufinancirano kroz javne pozive Centra, a sedam je manjinskih koprodukcija. Završeno je i javno prikazano 14 dugometražnih dokumentarnih te stotinjak kratkometražnih (animirani, dokumentarni, eksperimentalni i igrani) filmova.

U raznim oblicima distribucije bilo je 16 dugometražnih igranih (od kojih je sedam manjinskih koprodukcija) i šest dokumentarnih filmova, koji su prodali blizu 134.000 ulaznica. Neki od filmova i dalje se prikazuju u kinima diljem zemlje (Sve najbolje Snježane Tribuson i Goran Nevija Marasovića). Najgledaniji hrvatski film godine u domaćoj distribuciji je ZG80 u režiji Igora Šeregija i produkciji Kinoteke sa 65.685 gledatelja. Drugi je najgledaniji naslov Ustav Republike Hrvatske u režiji Rajka Grlića i produkciji Interfilma, koji je pogledalo 32.021 gledatelja, a na trećem je mjestu dugometražni dokumentarni film Gazda u režiji Darija Juričana i produkciji HRCIN-a s njih približno 12.000 (film se i dalje prikazuje na velikim platnima diljem zemlje). U 2016. godini distribuciju je uspješno nastavio i Narodni heroj Ljiljan Vidić redatelja Ivana-Gorana Viteza, koji je u kinima pogledalo 54.660 gledatelja.

Uspješnu distribuciju u Italiji tijekom 2016. ostvario je i višestruko nagrađivani Zvizdan u režiji Dalibora Matanića. Distribucija je započela projekcijom u Rimu gdje je publiku pozdravila Tihana Lazović koja je odigrala glavnu ulogu u filmu, a film je do 31. kolovoza pogledalo oko 52.000 gledatelja. Inače, Zvizdan je nakon prošlogodišnje premijere u Cannesu prikazan na gotovo stotinu međunarodnih filmskih festivala i nagrađen s ukupno trideset nagrada. 

Uspjesi hrvatske kinematografije u svijetu

Godina je započela dvama hrvatskim nastupima na Berlinaleu: S one strane Zrinka Ogreste prikazan je u programu Panorama, a Tihana Lazović odabrana je kao jedan od 10 sudionika programa European Shooting Stars, koji svake godine promovira najuspješnije mlade europske glumce i glumice. Film S one strane nagrađen je posebnim priznanjem žirija Europa Cinemas Label, a Europska filmska akademija uvrstila ga je sredinom godine u izbor 50 filmova koji su konkurirali za Europsku filmsku nagradu. Na Festivalu u Cannesu prikazani su hrvatska manjinska koprodukcija Sieranevada rumunjskog redatelja Cristija Puiua i kratkometražni igrani film Zvir u režiji Miroslava Sikavice, koji je u programu '15 dana autora' ('Quinzaine des réalisateurs') osvojio i posebno priznanje žirija, dok je u Veneciji u programu Dani autora u sklopu 73. Mostre, prikazan debitantski igrani film Hane Jušić Ne gledaj mi u pijat koji je osvojio Nagradu FEDEORA-e za najbolji europski film nakon čega je bio prikazan u programima međunarodnih filmskih festivala u Varšavi, Rejkjaviku, Vancouveru, Tokiju i Valladolidu (Seminci). Ustav Republike Hrvatske Rajka Grlića osvojio je Grand Prix na Međunarodnom filmskom festivalu u Montrealu, a Franjo Dijak u istom je gradu na festivalu 'Fantasia' nagrađen za najbolju mušku glavnu ulogu u novom filmu Nevija Marasovića Goran.

Nagrade su osvajale i hrvatske manjinske koprodukcije. Tako je, primjerice, Kuća drugih gruzijske redateljice Rusudan Glurjidze osvojila glavnu nagradu u programu East of the West 51. Karlovih Vara, a mnogim nagradama ovjenčana je i Dobra žena Mirjane Karanović (najbolji film i velika nagrada žirija na Međunarodnom festivalu filmova jugoistočne Europe SEEFest, nagrada za najbolji debitantski film u Bruxellesu...).

Na festivalskoj sceni uspješne su bile i ostale filmske forme. Osim ranije spomenute Zviri Miroslava Sikavice, uspješni su bili i Zvjerka Daine O. Pusić, koja je nagrađena posebnim priznanjem žirija na Filmskom festivalu Slamdance te nagradom za najbolji kratkometražni film u Los Angelesu. Po čovika Kristine Kumrić, nastao suradnjom HAVC-a i Ministarstva branitelja putem natječaja Jedna slika iz Domovinskog rata, premijeru je imao na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, a osvojio je i nagradu za najbolji film u Vallodolidu.

Nagrađivani su i dokumentarni filmovi: Dum spiro spero Pere Kvesića najbolji je srednjemetražni dokumentarac 57. Festival dei Popoli, a opservacijski dokumentarac Turizam! Tonćija Gaćine osvojio je nagradu za najboljeg nadolazećeg mladog filmaša DokuFesta. Osim toga, Turizam! je svoju međunarodnu premijeru imao na cijenjenom festivalu dokumentarnog filma u Nyonu Visions du Réel, a Tonći Gaćina sudjelovao je u programu Future Frames Karlovih Vara, kao jedan od najdarovitijih mladih europskih filmaša. Nagrade se osvajale i manjinske hrvatske koprodukcije pa je tako Zid smrti, i tako to redatelja Mladena Kovačevića proglašen najboljim filmom beogradskog Beldocsa.

Uspjehe su nastavili nizati i animirani filmovi. Tako su se na 40. izdanju Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju, jedne od najcjenjenijih smotri animacije, prikazala dva hrvatska naslova. U službenu konkurenciju kratkometražnih filmova uvršten je Planemo u režiji Veljka Popovića, a izvan konkurencije prikazano je eksperimentalno kratkometražno ostvarenje Dota Petre Zlonoge. Osim toga, Noćna ptica Špele Čadež početkom 2017. prikazat će se u konkurenciji prestižnih festivala Sundance i Clermont-Ferrand.

Hrvatski kandidati za nagradu Oscar i finale studentskog Oscara

Uz nagrade, ova je godina bila značajna i po pitanju kandidatura za 89. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku. Naime, Hrvatska je posredno ili neposredno u toj kategoriji imala čak osam kandidata. Hrvatsku je predstavljao dugometražni igrani film S one strane Zrinka Ogreste, ali i niz manjinskih hrvatskih koprodukcija: dugometražni igrani filmovi Oslobođenje Skoplja u režiji Rade i Danila Šerbedžije kao makedonski kandidat (hrvatski koproducent je Igor A. Nola iz MP filmske produkcije), Kuća drugih redateljice Rusudan Glurjidze (hrvatski koproducent je Dario Domitrović iz Embrio Productiona) kao gruzijski kandidat, Sieranevada redatelja Cristija Puiua (hrvatski koproducent je Zdenka Gold iz Spiritus movensa) kao rumunjski kandidat, Vrapci u režiji Rúnara Rúnarssona (hrvatski koproducent je Igor A. Nola iz MP filmske produkcije) kao islandski kandidat i Dnevnik mašinovođe redatelja Miloša Radovića (hrvatski koproducent je Ivan Maloča iz Interfilma) kao srpski kandidat; te dokumentarno-igrani film Houston, imamo problem! u režiji Žige Virca (hrvatski koproducent je Siniša Juričić iz Nukleus Filma) kao slovenski kandidat. I ove je godine jedan hrvatski kratkometražni film zadovoljio  uvjete za natjecanje u kategoriji najboljeg kratkometražnog filma: Zvjerka redateljice i scenaristice Daine O. Pusić.  

Osim toga, početkom kolovoza u finale studentskog Oscara ušao je i kratkometražni igrani film Cvijeće Judite Gamulin. Film je nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti te je bio jedan od sedam finalista za nagradu u kategoriji najboljeg stranog filma.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.