Preskoči na glavni sadržaj

Pregled filmske 2015.: Hrvatska kinematografija (u zemlji i svijetu)

Filmsku 2015. godinu obilježili su nastupi  na bitnim svjetskim festivalima, osiguravši tako globalnu zamijećenost hrvatskog filma. 

Niz započet festivalskom turnejom mnogostruko nagrađivanog Sviličićevog Takva su pravila  i Jurićevog Kosca nastavljen je Zvizdanom, novim dugometražnim filmom Dalibora Matanića, kojim se hrvatski film vratio u program Un Certain Regard kanskog festivala, nakon tridesetak godina izbivanja (Samo jednom se ljubi, R.Grlić, 1981).  Zvizdan osvaja nagradu žirija pod predsjedanjem Isabelle Rossellini, a zatim je prikazan na više od 40 svjetskih festivala, osvaja ukupno 19 nagrada te stiče nominaciju za nagradu Europske filmske akademije, za nagradu LUX  Europskog parlamenta, za nagradu Satellite te predstavlja Hrvatsku u natjecanju za nagradu Oscar Američke filmske akademije.

Kratkometražni igrani film Piknik Jure Pavlovića osvojio je Europsku filmsku nagradu za najbolji kratki film, dok je Belladonna Dubravke Turić proglašena najboljim kratkim filmom službenog programa Horizonti 72. Filmskog festivala u Veneciji. Piknik će svoj festivalski pohod u 2016. godini započeti prikazivanjem u natjecateljskom programu 38. Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Clermont–Ferrandu, dok će Belladonna biti prikazana u natjecateljskom programu kratkometražnih filmova Sundance Film Festivala. 

Debitantski dugometražni film Ivone Juke Ti mene nosiš uvršten je na filmski festival u Karlovim Varima, a zatim i Sarajevo, Luksemburg, te poljski Toruń, film Imena višnje Branka Schmidta imao je svjetsku premijeru na festivalu u Moskvi, a Život je truba Antonija Nuića u Varšavi. Tijekom 2015. nagrade su nastavili osvajati Takva su pravila Ognjena Sviličića, Kosac Zvonimira Jurića, Most na kraju svijeta Branka Ištvančića i niz manjinskih koprodukcija (Vrapci, Ničije dijete, Full Contact, Sudilište). Krajem godine, objavljen je poziv 66. Berlinskog filmskog festivala dugometražnom igranom filmu S one strane redatelja Zrinka Ogreste.

I dokumentarni su filmovi imali uspješnu godinu, pa su na međunarodnim festivalima prikazivani Goli Tihe K. Gudac, Lijepo mi je s tobom, znaš Eve Kraljević, Bolesno Hrvoja Mabića, dok su od animiranih filmova nagrade osvajali Čoban Matije Pisačića, Levitacija Marka Meštrovića, Tajni laboratorij Nikole Tesle Bruna Razuma, Skriveni talent Mirana Miošića, manjinska koprodukcija Život s Hermanom H. Rotoom Chintis Lundgren i mnogi drugi. Na umjetničkom bijenalu u Veneciji Hrvatsku je predstavljao Damir Očko s permanentnim projekcijama ciklusa Studije drhtanja, realiziranim u sklopu poticanja proizvodnje eksperimentalnog filma Hrvatskog audiovizualnog centra.


Scena iz filma Goli

Ukupno, u 2015. godini 96 hrvatskih filmova prikazano je na 70 međunarodnih festivala te su osvojili 40-ak nagrada.

Proizvodnja i distribucija hrvatskih filmova

U 2015. dovršeno je i javno prikazano 15 dugometražnih igranih filmova, od kojih je 12 sufinancirano kroz javne pozive Centra, od čega je šest manjinskih koprodukcija. Završeno je i javno prikazano 9 dugometražnih dokumentarnih, te 89 kratkometražnih (animiranih, dokumentarnih, eksperimentalnih i igranih) filmova. 

U raznim oblicima distribucije bilo je 11 dugometražnih igranih i 5 dokumentarnih filmova te 8 manjinskih koprodukcija koji su prodali blizu 80.000 ulaznica. Najgledaniji hrvatskih film godine u domaćoj distribuciji je Zvizdan u režiji Dalibora Matanića, produkciji Kinorame sa 42.815 gledatelja. Drugi je najgledaniji naslov Život je truba u režiji Antonija Nuića i produkciji Propeler Filma, koji je još uvijek pred kino-publikom, kojeg je pogledalo 9.537 gledatelja, a na trećem je mjestu debitantski film Ti mene nosiš u režiji Ivone Juke i produkciji 4 Filma s 8.050 gledatelja.


Scena iz filma Život je truba 

Filmski poticaji

U 2015. godini putem Hrvatskog audiovizualnog centra dogovoreno je i realizirano 10 međunarodnih projekata koji su  ostvarili prava na mjere poticanja ulaganja u proizvodnju audiovizualnih djela. Za ukupno 492 snimajuća dana u Hrvatskoj, spomenuti projekti potrošili su 166.984.748,86 milijuna kuna na hrvatske proizvode i usluge, u ukupnoj vrijednosti potpore od 32.058.147,96 milijuna kuna. Riječ je o dvije televizijske serije, dva televizijska filma u nastavcima te šest igranih filmova.

Za snimanje u Hrvatskoj su se u 2015. godini odlučili: Iskopina (Dig), II. dio – američka TV serija produkcijske kuće NBC/Universal, Obožavatelj (Fan) – indijski igrani film redatelja Maneesha Sharme s bolivudskim glumcem Shahrukh Khanom, Granice zločina (Crossing Lines), 3. sezona – TV serija njemačke produkcijske kuće Tandem Productions za Canal Plus, Uzvodno rijekom (En amont du fleuve) – belgijski igrani film redateljice Marion Hänsel, Jezero (The Lake) – francuski film u režiji redatelja Stevena Qualea i produkciji EuropaCorp Luca Bessona, Trilogija o Winnetouu – njemački TV film u tri dijela za RTL, redatelja Philippa Stölzla, Chris the Swiss – švicarsko-hrvatski, animirano-dokumentarni film švicarske redateljice Anje Kofmel, Odiseja (L’Odyssée) – francuski biografski film o Jacquesu Cousteauu redatelja Jérômea Sallea, njemački TV film o detektivki Branki Marić (Mordkommission Split I, II) produkcijske kuće Constantin Television za ARD i Kad se moj otac pretvorio u grm (Toen mijn Vader een Struik werd) – nizozemsko-hrvatski dječji film nizozemske redateljice Nicole van Kilsdonk


Winnetou 

Treba istaknuti kako lokalna potrošnja projekata potaknuta Programom poticaja raste iz godine u godinu. Ulaganje od 42.043.745,00 milijuna kuna u razdoblju od 2012. – 2015. generiralo je ukupni prihod od 332.454.906,13 milijuna kuna od inozemnih produkcija koje su, potaknute povratom od 20 posto od uloženog, kao lokaciju snimanja odabrale upravo Hrvatsku.

Kinoprikazivaštvo  i Kino mreža

Nakon osnivanja Kino mreže - Udruge nezavisnih kinoprikazivača u studenom 2014. godine, ovu je godinu obilježio početak njenog sistematičnog funkcioniranja. Kino mreža trenutno broji 32 člana (37 kina) iz 27 gradova, Udrugom predsjeda Hrvoje Laurenta, izvršni direktor i voditelj zagrebačkog Kina Europa, a dopredsjednik Udruge je Josip Nakić Alfirević, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica. Članstvo u mreži omogućava kinoprikazivačima lakšu međusobnu komunikaciju, razmjenu znanja i iskustava na nacionalnoj razini, ali i samu prepoznatljivost tzv. 'malih kina' koja sada pod 'istim krovom' imaju olakšani pristup javnosti, veću prepoznatljivost i otvorena vrata ka izgrađivanju posebnosti nezavisnog kino branda. S tim ciljem je tijekom 2015. godine u nezavisnim kinima provedeno nekoliko aktivnosti koje su pojam Kino mreža u općoj i medijskoj javnosti pozicionirali kao nov i bitan kulturni subjekt na nacionalnoj razini.

U nezavisnim kinima tako je organiziran 'Ženijalni vikend' koji je gledateljima povodom Dana žena (8. ožujak) donio nagrađivane filmske naslove o snažnim ženama; zatim 'Obiteljsko filmovanje' u vikendu od 15. do 17. svibnja organizirano povodom Svjetskog dana obitelji; 'Animafestov vikend za staro i mlado' kao poseban program Svjetskog festivala animiranog filma Animafest koji se prikazivao u lipnju; program 'Rendez vous au cinema' u kojem se u rujnu prikazivao ciklus francuskih filmova, te sad već tradicionalni Maraton kratkometražnih filmova koji se po treći put održao od od 18. do 21. prosinca u 23 nezavisna kina diljem zemlje. I ove se godine nastavilo s projekcijama na otvorenom pa je tako uz onu na zagrebačkom Europskom trgu po prvi puta organizirana još jedna na Rivi u Splitu. 

Također, krajem rujna po prvi puta je organiziran Sajam filma, javno događanje u organizaciji Hrvatskog audiovizualnog centra i Kino mreže, koje je održano u Art-kinu Croatia u Rijeci. Povod Sajmu bila je prva godišnja skupština Kino mreže, a namjera okupiti brojne filmske profesionalce, kinoprikazivače, distributere i producente te utjecati na izgradnju platforme za prijenos informacija, znanja i vještina predstavnicima neovisnih hrvatskih kina.  

S ciljem privlačenja što većeg broja gledatelja na domaće filmove, u studenom je pokrenuta promotivna kampanja pod sloganom 'U kinu je bolje'. U tu je svrhu izrađen promotivni kino i TV 'trailer', te su u sklopu Kino mreže organizirana pretpremijerna prikazivanja Zvizdana Dalibora Matanića te svečane projekcije filma Život je truba Antonija Nuića. Projekti prigodno nazvani 'Zvizdan na putu' i 'Truba na putu' sastojali su se od nacionalne turneje filmskih ekipa uz prateće priredbe koju su organizirala lokalna kina i centri kulture. Grupa građana Splita pokreće, na inicijativu Hrvatskog audiovizualnog centra, projekt zajedničkog programiranja i oglašavanja splitskih neovisnih kino ekrana, pripremivši se tako za novu, ambiciozniju kino sezonu 2016. U očekivanju smo dovršenja neovisnog kina u Zadru i Šibeniku, dva važna hrvatska grada, u kojima u ovom trenutku ne postoji prostor za sustavno prikazivanje kulturno vrijednih filmskih djela. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.