Preskoči na glavni sadržaj

Predstavljeni rezultati Javnog poziva za poticanje audiovizualnog stvaralaštva za 2013. godinu

Zagreb, 21. lipnja – Na današnjoj konferenciji za medije u Hrvatskom audiovizualnom centru objavljene su odluke o listi prioriteta i raspodjeli sredstava prema Javnom pozivu za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2013. godini u kategoriji poticanja proizvodnje audiovizualnih djela (grupa kratkometražnih igranih, dugometražnih igranih i debitantskih dugometražnih igranih filmova) te kategoriji poticanja razvoja scenarija i razvoja projekata dugometražnih igranih filmova. Ukupno je odabrano 11 projekata u kategoriji poticanja proizvodnje - četiri kratkometražna i sedam dugometražnih, a među odabranim naslovima dominiraju debitanti i redateljice.

Od ukupno 58 prijava koje su stigle na Javni poziv za poticanje audiovizualnog stvaralaštva u 2013. godini za dugometražni i kratkometražni igrani film odobreno je 11 projekata: četiri kratkometražna igrana filma te sedam dugometražnih, od kojih su dva već završena. Rezultate su predstavili ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar, umjetnički savjetnici za dugometražni igrani film Branko Schmidt i Antonio Nuić te umjetnička savjetnica za kratkometražni igrani film Jelena Paljan.

Zastupljenost autorica pri ovom odlučivanju obećavajuća je: dvije u dugometražnom i dvije u kratkometražnom filmu. Oba dovršena i tri filma u pripremi djela su debitanata, dok drske, anarhične i radikalne komedije dominiraju repertoarom. Radi se o djelima u kojima nije sveto ništa osim filmskog zanata i potrebe da se istražuju i pomiču granice. Hrvatski film događa se u organiziranoj kinematografiji. Stvari nalikuju onome što smo htjeli kada smo uspostavili hrvatski audiovizualni sustav. Publika će uživati, a kritičari će imati o čemu mozgati. Danas je dobar dan za hrvatski film, zaključio je Hrvoje Hribar, dodavši da se kvaliteta hrvatske kinematografije očituje i u broju prijavnica za programe međunarodne suradnje, o kojima je također danas odlučivalo Vijeće.

Hrvatski film, njegovi autori i producenti u Europi su silno traženi. Međunarodna suradnja, pozivi na festivale i radionice toliko su učestali da će HAVC u rujnu vjerojatno morati obaviti rebalans planiranog proračuna, kako bismo pronašli dodatna sredstava i ove potrebe pratili kako valja u preostalom dijelu godine.

Izbor dugometražnih igranih filmova predstavili su umjetnički savjetnici u ovoj kategoriji – Antonio Nuić i Branko Schmidt. Antonio Nuić objasnio je kriterije odlučivanja. Kriteriji odabira bili su vrlo strogi. Pri odlučivanju smo u obzir uzimali kvalitetu scenarija, redateljsku koncepciju te jasnu i zaokruženu produkcijsku konstrukciju. Za sufinanciranje su predloženi samo najkvalitetniji i najspremniji projekti, koji mogu nastaviti evidentni rast hrvatske kinematografije na domaćem i na internacionalnom planu. Odabrani projekti su stilski i žanrovski raznoliki, nude nova i zanimljiva filmska promišljanja hrvatske zbilje, ali i hrvatske filmske tradicije, objasnio je Nuić.

Branko Schmidt detaljnije je predstavio dio projekata odobrena za sufinanciranje: Sve najbolje Snježane Tribuson u produkcijii Kinorame urbana je komedija s tri junaka u potrazi za ljubavlju, čija se radnja odvija u predbožićno vrijeme. Film ima veliki kinopotencijal, a isto vrijedi i za Vatreno Krštenje Ljiljana Vidića Ivana-Gorana Viteza u produkciji Interfilma – urnebesnu, montipajtonovsku priču koja se odvija 1944. godine u partizanima gdje autor na vrlo duhovit način priča o današnjem vremenu. Mislim da bi ovaj film u kinima mogao postati pravi hit, rekao je Schmidt. Schmidt je također predstavio i dva završena debitantska dugometražna igrana filma: Nije sve u lovi Darija Pleića (Interfilm) i Simon čudotvorac Petra Oreškovića (Alka film) koji će svoju premijeru imati na Festivalu igranog filma u Puli.

Antonio Nuić predstavio je debitantske igrane filmove – Osmi povjerenik Ivana Salaja (MaXima film), ZG80 Igora Šeregija (Kinoteka) te Trampolin Katarine Zrinke Matijević Veličan (Interfilm), kao i projekte koji su dobili potporu u kategorijama razvoja projekata i razvoja scenarija. Na ovom natječaju primijetili smo veliki broj kvalitetnih debitantskih projekata, što se vidi i u rezultatima. Pet od ukupno sedam odobrenih projekata u kategorijama produkcije su debitantski radovi, a svih pet pratili smo i kroz kategorije razvoja scenarija i projekata. U dvije pretprodukcijske kategorije za razvoj scenarija i razvoj projekata – od deset odobrenih, šest ih je debitantskih. Ovaj natječaj poseban je i po značajnom broju autorica, koje ukupno potpisuju sedam odobrenih projekata u svim kategorijama, izjavio je Nuić.

Umjetnička savjetnica za kratkometražni film Jelena Paljan ovako je objasnila kriterije selekcije. Osnovni kriterij za izbor kratkometražnih filmova bila je zanimljiva i originalna priča predstavljena kroz scenarij, sinopsis i redateljsku koncepciju koji se nadopunjuju. To dakako podrazumijeva da je scenarij zaokružena cjelina te da upravo u kratkoj formi nalazi svoj najbolji izraz. U odnosu na dugometražni, kratkometražni film ne bi trebao biti format rezerviran za manje ambiciozne i manje zanimljive teme. Stoga i ne treba očekivati da broj izabranih naslova bude isti ili veći no što je broj dugometražnih, pogotovo imajući u vidu činjenicu da u potonjem postoji veći broj podkategorija u kojima se filmovi mogu prijavit. Kratkometražni scenariji ne mogu biti zanimljivi ali nezgrapni, obećavajući ali polovični, već u potpunosti uspjeli, cjeloviti, zanimljivi, jasne redateljske vizije i bez problematičnih dijelova.

Paljan je dodatno pojasnila svoj izbor: Četiri kratkometražna filma koja su odabrana na ovom Javnom pozivu udovoljavaju svim navedenim kriterijima. Obuhvatom interesa te načinom na koji pristupaju svojim temama riječ je o četiri posve različita autora; ono što je svima zajedničko je “zagrijanost” za temu koju obrađuju. Pritom ni jedan autor ne upada u zamku nametanja vlastitih stavova te iznuđivanja željenih emocija. Njihovi scenariji zapažaju, propituju, čude se i igraju, izbjegavajući svaku jednoznačnost, tezičnost i didaktičnost; svaki od njih uspijeva iznenaditi i potaknuti na razmišljanje, što je odlika svakog uspjelog umjetničkog djela.

Potpuni popis rezultata Javnog poziva za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2013. godini u kategoriji poticanja proizvodnje audiovizualnih djela (grupa kratkometražnih igranih, dugometražnih igranih, debitantskih dugometražnih igranih filmova) te kategoriji poticanja razvoja scenarija i razvoja projekata dugometražnih igranih filmova potražite na ovoj poveznici, a rezultate Javnog poziva za programe međunarodne suradnje (rok 15. svibnja) potražite na ovoj poveznici.

U srpnju će biti objavljen drugi dio rezultata za poticanje audiovizualnog stvaralaštva za 2013. godinu (dokumentarni, eksperimentalni, animirani film), a do kraja godine očekuje nas još jedno donošenje odluka.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.