Preskoči na glavni sadržaj

Predstavljeni rezultati Javnog poziva za poticanje audiovizualnog stvaralaštva u 2012. godini

Zagreb, 5. travnja – Na konferenciji za medije u Hrvatskom audiovizualnom centru danas su objavljene odluke o listi prioriteta i raspodjeli sredstava prema Javnom pozivu za poticanje audiovizualnog stvaralaštva u 2012. godini u kategorijama poticanja proizvodnje audiovizualnih djela te poticanja razvoja scenarija i razvoja projekata dugometražnih igranih, dugometražnih dokumentarnih i animiranih filmova.

Od ukupno 273 prijave koje su stigle na Javni poziv za poticanje audiovizualnog stvaralaštva u 2012. godini u kategoriji poticanja proizvodnje audiovizualnih djela odobrena su 43 projekta: 8 u kategoriji animiranog filma, 11 u kategoriji eksperimentalnog filma, 8 u kategoriji kratkometražnog igranog filma, 9 u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma, 4 dugometražna dokumentarna filma te 3 dugometražna igrana filma. Cjelovit popis odobrenih projekata u kategoriji poticanja proizvodnje audiovizualnih djela potražite ovdje, a popis odobrenih projekata u kategoriji poticanja razvoja scenarija i razvoja projekata za 2012. godinu na ovoj poveznici.

Na konferenciji za medije sudjelovali su ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar i jedan od dva umjetnička savjetnika za dugometražni igrani film Antonio Nuić. Nuić je pojasnio kriterije kojima su se umjetnički savjetnici vodili u odabiru projekata za ovu kategoriju: Ognjen Sviličić i ja za proizvodnju smo odabrali tri projekta koja su bila apsolutno najpripremljenija: u scenarističkom smislu, renomeu redatelja i eksplikaciji njegove umjetničke vizije. U fazi razvoja scenarija i projekata dali smo priliku projekatima iza kojih stoje mnoga zanimljiva imena. Među njima ima i debitanata i autora koji su se već ranije dokazali u kratkometražnim i ostalim filmskim formama.

Odluke o rezultatima natječaja u svim navedenim kategorijama donesene su ranije na sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća, prvi put nakon što je Pravilnikom regulirano da će Javni poziv za poticanje audiovizualnog stvaralaštva trajati kroz cijelu godinu. Hrvoje Hribar prokomentirao je rezultate sljedećim riječima: Na današnjoj sjednici doneseni su prvi ovogodišnji rezultati natječaja za audiovizualno stvaralaštvo u svim filmskim kategorijama. Odnedavno permanentni natječaj omogućuje da umjesto jednom godišnje ovakve rezultate donosimo dva ili više puta tijekom jedne godine. Sljedeći rezutati bit će objavljeni za tri mjeseca, uoči Festivala igranog filma u Puli.

U ovom roku imali smo plodnu berbu u kategoriji kratkog filma (8 naslova) i izrazito strogu, ali obećavajuću selekciju animiranog filma. Eksperimentalni i dokumentarni film drže kontinuitet ponude kvalitetnih projekata. U kategoriji cjelovečernjeg igranog filma jedino mjerilo bila je vrhunska kvaliteta scenarija, a kao rezultat imamo samo tri odobrena naslova. U srpnju čeka nas novi krug na kojem bi sufinancirani mogli biti neki od izvrsnih projekata koje HAVC sufinancira u fazi razvoja. Ukoliko do tada budu spremni, na sljedećem će natječaju do izražaja doći debitanti, redateljice i djela naklonjenija repertoaru nego festivalima.

Hribar se također detaljnije osvrnuo na program razvoja projekata i scenarija: HAVC-ov program razvoja projekta i scenarija postao je motor kinematografije. Dva od tri danas odobrena cjelovečernja filma ranije su prošla Javni poziv za razvoj projekata. Unutar programa HAVC-a trenutno se razvija niz sjajnih projekata od kojih će neki do ljeta jamačno već biti kandidati za produkciju. To je razlog za mnoštvo odluka o razvoju u svim raspoloživim kategorijama. Primijetit ćete da su potpore dodjeljene autoricama i autorima svih generacija i svih regija Hrvatske, debitantnima i doajenima, a ponekad i ljudima koji dolaze na film iz drugih disciplina. Audiovizualna zajednica pokazuje da je inkluzivna, društveno osjetljiva te ujedno gotovo svirepa kad su posrijedi mjerila koja smo sami sebi nametnuli. Gubitnika ima na sve strane, ali ne postoji sustav koji bi mogao financirati sve. Ako greška postoji, napravljena je u dobroj namjeri.

Na sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća također su donesene odluke o prioritetima i raspodjeli sredstava Javnog poziva za poticanje audiovizualnog stvaralaštva za 2013. godinu u kategoriji poticanja filmskih koprodukcija s manjinskim hrvatskim udjelom te Javnog poziva za programe međunarodne suradnje (rok 15. veljače 2013).

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.