Preskoči na glavni sadržaj

Predstavljena švedska hit-serija koja se snima na Braču

Brač, 15. travnja - Na Vidovoj gori na Braču danas je predstavljena ekipa Božića na suncu, švedske hit-serije koju svakog prosinca prate milijuni gledatelja i koja se zahvaljujući mjerama poticaja HAVC-a po prvi puta snima izvan Švedske. Produkciju u Hrvatskoj vodi Ankica Jurić Tilić iz kuće Kinorama, a o seriji su na današnjoj konferenciji za medije govorili glumci Lea Stojanov, Alexandra Breschi i Buster Isitt, redateljica Anna Zackrisson, producent Nicklas Wikström Nicastro te ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar.

Božić na suncu (u originalu Piratskattens hemlighet) dio je Adventskog kalendara (Julkalendern), tradicionalnog božićnog televizijskog programa namijenjenog obitelji i mladima. Julkalendern već desetljećima je neizostavni dio švedske božićne tradicije – serija se od 1960. godine na švedskoj nacionalnoj televiziji SVT emitira od 1. do 24. prosinca u udarnom terminu i postiže milijunsku gledanost.

Producent Nicklas Wikström Nicastro objašnjava zašto se ovaj popularni televizijski program po prvi puta snima izvan Švedske: "Odlučili smo snimati u Hrvatskoj zbog prekrasnih i jedinstvenih krajolika koje ovdje možemo naći. Odgovarajuće lokacije od ključne su važnosti za priču i sretni smo što smo ih uspjeli naći upravo ovdje. Drugi je razlog dobra reputacija koju Hrvatska ima kada su u pitanju rad sa stranim produkcijama, izvanredne produkcijske usluge i profesionalni i talentirani radnici. Sa snimanjem smo već došli na pola puta i zasad smo svi neizmjerno zadovoljni. Producentica Ankica Jurić Tilić iz Kinorame napravila je sjajan posao u postavljanju čitavog seta. Lokacije su zadivljujuće, a s ekipom je užitak raditi."


Na setu serije Božić na suncu

Nositelj projekta je produkcijska kuća Tre Vänner, jedna od najagilnijih švedskih televizijskih tvrtki koja iza sebe ima nekoliko televizijskih i filmskih uspješnica. Kreatori serije su Tomas Tivemark i Johan Kindblom.

Božić na suncu priča je o pustolovinama dvoje osnovnoškolaca koji za Božić dolaze svojoj obitelji na Brač. Tamo se zajedno sa sestričnom upuštaju u razotkrivanje tajne gusara Aquille, čiji je brod u 16. stoljeću potonuo negdje u blizini otoka. Glumačku ekipu predvode Lea Stojanov, Alexandra Breschi i Buster Isitt. Alexandri Breschi ovo je prva uloga pred kamerama, Buster Isitt već ima televizijskog iskustva, dok je Lea Stojanov u Švedskoj prava glumačka zvijezda: glumila je u nekoliko televizijskih serija te u prva dva nastavka filma Laka lova (Snabba cash, 2010. i 2012.).

"Kod glume mi se sviđa to što je zabavna", kaže Lea. "Upoznala sam puno novih ljudi i prijatelja, a volim biti pred kamerom. Kod Božića na suncu posebno mi se svidjelo što je priča nepredvidljiva i uzbudljiva." O usporedbi rada na filmu i u seriji kaže sljedeće: "Laka lova snimala se u Švedskoj, tako da je moja obitelj bila uz mene čitavo vrijeme. Ovdje sam sama, a obitelj me dolazi posjećivati. U Hrvatskoj mi se zaista sviđa. Dio moje obitelji je iz Srbije pa razumijem nešto jezika." Samo snimanje trajat će tri mjeseca, što znači da zbog glumačkih obveza mora izostajati iz škole: "Učim kada ne radim: u pauzama između snimanja, nakon što se sa seta vratimo kući i nedjeljom. Ovdje me podučava Sara, naša paziteljica. Iz škole mi nedostaju prijatelji, ali draže mi je učiti ovako."

Hrvoje Hribar čestitao je mladim glumcima na izvrsnom glumačkom talentu i profesionalnosti te nastavio: „Čestitam i Anni Zackrisson, koja se udomaćila u ovim krajolicima i koja tečno i s veseljem režira svoju priču. Hotel koji je glavno mjesto radnje ove serije nije samo pretvoren u set već tu od veljače rade kuhari, sobarice i recepcija jer u njemu boravi ekipa, a to je tek najmanje što ova serija poduzima za hrvatski turizam", i nadodao: „Ova uzbudljiva švedsko-bračka priča bit će u milijunima švedskih domova ove zime, a naredne sezone, nadam se, zaposlit ćemo nekog Bračanina da nam izbroji nove Švedske i skandinavske goste.“


Alexandra Breschi, Lea Stojanov i Buster Isitt

Božić na suncu sudionik je mjera poticaja, programa Hrvatskog audiovizualnog centra specifičnog po tome što producentima jamči povrat od 20% troškova koji se naprave za potrebe snimanja u Hrvatskoj i koji je, uz iznimnu raznovrsnost lokacija na malom geografskom području te uz sposobne filmske profesionalce, odlučujući faktor zbog kojeg sve više stranih produkcija pokazuje interes za snimanje u našoj zemlji. "Snimati u inozemstvu uvijek je složen i izazovan proces, a zbog putovanja, smještaja i logistike također je i vrlo skup. Program mjera poticaja zato je bio ključan za donošenje odluke o snimanju serije ovdje na Braču i bez njih ovaj projekt teško bi se mogao realizirati u Hrvatskoj," izjavio je Wikström Nicastro.

Zanimljivo je spomenuti da, ukoliko žele ostvariti pravo na korištenje mjera poticaja, strane produkcije moraju imati barem 30% hrvatske ekipe, dok je na setu Božića na suncu omjer dvostruko viši u korist naših filmskih radnika. Direktna dobit koju pritom ostvaruje hrvatsko gospodarstvo može se ilustrirati prošlogodišnjim brojkama: u 2013. godini četiri međunarodna projekta ostvarila su pravo na korištenje poticaja – ukupno su potrošila 55.487.949,72 kuna na hrvatske proizvode i usluge, dok su isplaćene mjere poticaja iznosile 10.963.843,79 kuna. Istovremeno se hrvatskim destinacijama kao što su Brač, odnosno Split i Dubrovnik u slučaju Igre prijestolja i Borgije, ovakvim projektima filmskog turizma omogućuje dimenzija turističke promocije neusporediva ni sa čime do sad.

Snimanje serije započelo je u veljači na nekoliko bračkih lokacija, a završit će krajem svibnja u okolici Zagreba. Fotografije sa seta možete preuzeti na ovoj poveznici.
(* Autorica svih fotografija je Sara Granvik.)

Naslovna fotografija: Alexandra Breschi, Lea Stojanov i Buster Isitt

 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.