Preskoči na glavni sadržaj

Predstavljen program 28. Dana hrvatskog filma

28. izdanje Dana hrvatskog filma održava se od 14. do 18. lipnja 2019. u Kinu Tuškanac i na platou iznad kina, u Centru za kulturu Trešnjevka, Parku Stara Trešnjevka i Centru za kulturu Mesnička. Posjetitelji festivala moći će pogledati čak 106 domaćih naslova. 

Od ukupno 246 prijavljenih filmova, za Dane hrvatskog filma odabrano ih je 106, od kojih su 14 animirani, 23 dokumentarni, 14 kratkometražni i srednjometražni igrani, 16 eksperimentalni te 11 namjenski filmovi, kao i 28 glazbena videospota.

Najviše prijava zabilježeno je u namjenskom (62 spota i 35 filmova) i dokumentarnom (58) rodu. Kao i prošlih godina, prijavljene filmove pregledalo je i ocijenilo desetero članova Hrvatskog društva filmskih kritičara (Dragan Jurak, Tamara Kolarić, Silvestar Mileta, Siniša Paić, Ivica Perinović, Dina Pokrajac, Hrvoje Pukšec, Ivan Ramljak, Mario Slugan, Višnja Vukašinović), a filmovi su potom rangirani prema prosječnim ocjenama u svojim kategorijama. Koordinatorica selekcije bila je Lana Bunjevac.

Najviše filmova u nenamjenskim kategorijama ima redatelj Mladen Stanić s dva igrana filma (Bila soba i Bogomoljka) i jednim dokumentarnim (Glava u balunu), dok su apsolutni rekorderi po broju filmova u natjecateljskoj konkurenciji 28. DHF-a Dinko Čvorić Doringo i Dalibor Barić s 4 spota. Najuspješniji producent natjecateljskog programa 28. DHF-a je Akademija dramske umjetnosti s 11 filmova, za kojom slijede Zagreb film i Kinoklub Zagreb, oba s 10 filmova. 

'Iz namjenske kategorije istaknuo bih Kartoline skupine autora na čelu s Igorom Bezinovićem, a riječ je o vinjetama koje su dobile iznimno visoku ocjenu 4,4. Selekcija je inače prilično stroga. U eksperimentalnom filmu također se zbivaju zanimljive stvari. Osobno bih istaknuo film Anite Čeko Jabuka, tri dvopeka i jogurt, s time da ista autorica koja djeluje u sklopu Kinokluba Zagreb ima i film Blizine koji je prošao selekciju. Kratki igrani film ove je godine nešto tanji jer smo par filmova koji su prošli selekciju već vidjeli, ali tu su i novi filmovi Snježane Tribuson Dok je trajao Roland Garros, Lovebox Ivana Turkovića-Krnjaka i Ljuske Marije Georgiev. Animirani film je ove godine po meni obilježen odabirom Chris The Swissa, hrvatske koprodukcije koju smo već gledali, ali samo na jednoj projekciji i jako mi je drago da će uvrštavanjem u Dane dobiti još prostora. U dokumentarnoj kategoriji, za koju mislim da je najbolja selekcija, ističe se Srbenka Nebojše Slijepčevića. Također se ističe fenomen Restartove radionice, Škole dokumentarnog filma iz koje je mnogo filmova prošlo selekciju', rekao je član selekcijske komisije natjecateljskog programa, Dragan Jurak,  povodom predstavljanja programa ovogodišnjih Dana hrvatskog filma. 

Također je istaknuta zanimljivost kako je u kategoriji animiranog filma najbolje ocjene pored svih profesionalaca koji se, primjerice, natječu i na Animafestu, dobio jedan polu-amaterski projekt – film Neobična kupka gospodina Otmara u režiji Nike Radasa, a autorstvu pacijenata Klinike za psihijatriju Vrapče. Također, mlada redateljica Dalija Dozet kvalificirala se čak s tri namjenska filma, a u dokumentarnoj konkurenciji natjecat će se i filmovi Gorana Devića (Na vodi), Tomislava Žaje (Susjedi) i Damiana Nenadića (Dani ludila).

Popis svih filmova u konkurenciji 28. Dana hrvatskog filma pronađite u prilogu s gornje desne strane teksta. 

Objavljeno je i kako će filmove natjecateljskog programa za nagrade stručnog žirija ocjenjivati redateljica Jasna Zastavniković, glumica Mia Melcher i snimatelj Filip Tot

Uz prestižni natjecateljski program, šest prijavljenih filmova bit će prikazano i u sekciji 'Izvan okvira'. To su eksperimentalni Chop Chop Morane Franov i Nikica Tanja Amerika Jurice Majnarića, animirana Paklena limunada skupine autora, dokumentarni Oproštaj Ivane Emily Škoro i Sinj City Nike Gulama te igrani Glavno jelo Kristine Barišić. Program su osmislili Josip Grozdanić i Dragan Jurak, s ciljem prezentacije filmova posebne estetike koji izmiču srednjostrujaškom senzibilitetu.

U Parku stara Trešnjevka, na još jednoj otvorenoj pozornici, nudi se pak sedam restauriranih animiranih filmova iz serijala Inspektor Maska više redatelja Zagrebačke škole, 16. lipnja od 21:30. Ovim programom nastoji se naročito mlađe gledatelje upoznati s bogatom baštinom hrvatske animacije. 

U programu obnovljene baštine 'Retro' u suradnji sa Zagreb filmom izdvojeni su nedavno restaurirani naslovi. U večernjem terminu (21. 30 h) svakoga dana na platou ispred Kina Tuškanac prikazuju se filmovi Pod ljetnim suncem Obrada Gluščevića, Koliko to vrijedi Kreše Golika, Djevojka za sve Nikole Kostelca i Most Zlatka Sudovića

Zabavni program organizira se u Centru za kulturu Mesnička, gdje će se 15. lipnja u 19 sati odvijati i okrugli stol 'Glumice i glumci u hrvatskom kratkometražnom filmu'. Razgovor će moderirati Josip Grozdanić, a sudjelovat će Lana Barić, Marina Redžepović, Asim Ugljen i Vinko Kraljević.  

Radionički programi 28. DHF-a uključuju Radionicu filmske kritike pod vodstvom Višnje Vukašinović i Radionicu found footagea (Radionica Intima) pod vodstvom Damira Čučića. Radionica found footagea s petero mladih studenata montaže na Akademiji dramske umjetnosti već je u tijeku, a koristi vizualni materijal TV drame Ante Peterlića Intima iz 1965. te zvučne zapise radijske drame Zvonimira Bajsića s glasom Nade Bajsić. Rezultati radionice bit će prezentirani u Kinu Tuškanac. Radionica filmske kritike odvijat će se, pak, u Centru za kulturu Trešnjevka.

Na konferenciji za medije objavljeno je i kako je dobitnik Nagrade Zlatni Oktavijan za životno djelo Hrvatskog društva filmskih kritičara redatelj Bogdan Žižić. U sklopu samog otvaranja festivala, u petak 14. lipnja na platou ispred Kina Tuškanac od 21.30 h, tim se povodom prikazuje restaurirana kopija njegova filma Pohvala ruci. U sklopu otvaranja prikazat će se i treći blok filmova u konkurenciji.

Više o programu festivala pronađite na njegovoj službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.