Preskoči na glavni sadržaj

Predstavljen program 28. Animafesta

Između više od 1 800 pristiglih filmova, njih 44 odabrano je za Veliko natjecanje kratkometražnog filma, 46 filmova bit će prikazano u Natjecanju studentskog filma, a 18 u Natjecanju hrvatskog filma. Svjetski festival animiranog filma Animafest održat će se u Zagrebu od 4. do 9. lipnja 2018. godine i to u Kinu Tuškanac, Kinu Europa te Kinoteci. Dio programa odvijat će se i u Art Parku. 

Umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić na predstavljanju programa izjavio je kako je između više od 1 800 pristiglih filmova iz 76 zemalja svijeta, što je rekordan broj prijava u posljednjih nekoliko godina, njih 44 odabrano za prestižno Veliko natjecanje kratkometražnog filma, u kojem i samo sudjelovanje nominira za European Animation Award, dok pobjeda garantira i natjecanje za nagradu Oscar.

U Natjecanju studentskog filma  bit će prikazano 46 filmova, a 18 u Natjecanju hrvatskog filma. Kako u Velikom i Natjecanju studentskog filma sudjeluje i pet hrvatskih filmova, uz još četiri u također međunarodnoj konkurenciji Natjecanja filmova za djecu, Šuljić je naglasio da je posebno ponosan na Jelenu Oroz koja je već prvim samostalnim filmom Dva za dva izborila Veliko natjecanje, Veljka Popovića i njegove Vaskom Lipovcem nadahnute Bicikliste koji će nakon Animafestova Velikog natjecanja igrati i u službenom programu Annecyja, te na Kako se kalio čelik afirmiranog vizualnog umjetnika Igora Grubića na kojem su radili i animatori David Lovrić i Marko Meštrović, no kako o svijetloj budućnosti hrvatske animacije snažno svjedoče i Katarina Jukić (Paranoja paranoje) i Marko Belić (Flimflam) u studentskoj konkurenciji. U Natjecanju filmova za djecu sudjeluju pak Milan Trenc, Ivana Guljašević, Denis Alenti i Miran Miošić. Uzevši u obzir i kako Hrvatsko natjecanje čini čak 18 filmova Šuljić je istaknuo da je hrvatska animirana produkcija vrlo zdrava te iz godine u godinu snažno napreduje.

Šuljić je uputio i na nacionalni i žanrovski presjek Velikog natjecanja, kojim brojčano dominiraju filmovi iz Francuske, Belgije, Njemačke, Nizozemske i Hrvatske. 

'Ako tematski program Animafesta ove godine nudi poslastice ljubiteljima strave i užasa, u Velikom natjecanju na svoje će doći poklonici nekih sasvim drugih žanrova – prije svega komedije i obiteljskog filma, podjednako iz roditeljske i dječje perspektive. Neuobičajeno velik broj filmova bit će zasigurno zanimljiv i širokoj publici. Tu je i mnogo političkih radova, s određenim brojem zanimljivih animiranih dokumentaraca, kao i onih snažno oslonjenih na glazbu. Valja naglasiti i kako je u animiranom filmu na globalnoj razini, baš kao i u Hrvatskoj, sve više redateljica.' – rekao je Šuljić. 

Šuljić je podcrtao i zvjezdana imena od kojih se mnoga očekuju i u Zagrebu. Prije svega to su oskarovski umjetnički i životni parovi: David Fine i Alison Snowden s filmom Animal Behaviour te Ru Kuwahata i Max Porter s Negative Space, također potencijalni favoriti publike.

Na Animafestu 2018. moći će se vidjeti i filmovi o Woodyju Allenu i The Velvet Undergroundu, kao i djela animacijskih zvijezda kakve su Georges Schwizgebel, Rosto, Riho Unt, Marta Pajek, Saša Svirskij i Sawako Kabuki skloni kontroverzi, Ivan Maksimov, Boris Labbé koji dolazi sa svojim novim remek-djelom, perjanice suvremene kineske animacije Xu An i Xi Chen te Alice Guimarães i Mónica Santos - autorice hit animiranog filma Amélia & Duarte koje dolaze s novim radom, noir krimi-komedijom Between The Shadows

U nenatjecateljskom programu Svjetska panorama također se prikazuju novi filmovi velikana animacije poput Paula Driessena i Dona Hertzfeldta.Osim natjecateljskih, Animafest će publici ponuditi i brojne tematske, popratne i posebne programe i događanja. Središnja tema žanr je horora.

'Polaznu točku u definiranju ove tematske okosnice predstavljala nam je 200. obljetnica prvog izdanja Frankensteina Mary Shelley. Program je vrlo opsežan i uključuje pet kratkometražnih programa, dugometražne filmove, izložbe i projekcije na otvorenom. Ima tu i kultnih anima i trash zombie horora. Dio programa s tri projekcije odvijat će se na otvorenom u Art Parku, a gostuje nam i festival Anim'est iz Bukurešta', rekao je Šuljić.

Više detalja o programu festivala i ulaznicama možete pogledati na službenoj stranici Animafesta te na njihovoj Facebook stranici

Naslovne fotografije: scena iz filma Biciklisti, scena iz filma Flimflam; plakat Animafesta

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.