Preskoči na glavni sadržaj

Predstavljen program 25. Filmske revije mladeži i 13. Four River Film Festivala

25. Filmska revija mladeži i 13. Four River Film Festival održat će se od 8. do 12. rujna 2020. u Karlovcu u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac, a ove godine prijavljeno je čak 1 632 filma.
 

Okupljenima su se na predstavljanju programa obratili gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić, Marina Burić, direktorica Turističke zajednice grada Karlovca kao predstavnici pokrovitelja festivala, a sa strane organizatora govorile su Sanja Zanki Pejić, voditeljica obrazovnih i revijskih programa HFS-a i Ksenija Sanković, voditeljica medijskih programa Kinokluba Karlovac. 

Gradonačelnik Damir Mandić izjavio je: “Sa strane Grada, podrška ovom projektu je obveza jer ovo nije još samo jedan od programa u gradu jer ekipa iz Kinokluba Karlovac je u mnogočemu bila pionir, pa tako i u organizaciji ovakvih događaja. Nisam ni sumnjao da ćete pronaći način da se sve održi i ove godine, uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Mislim da posebno treba istaknuti da niste odustali od ovog obrazovnog i odgojnog dijela jer to cijelom projektu daje posebnu težinu. Ono što svake godine spominjem i zbog čega osjećam i malu nelagodu je da se nadam da ćemo sljedeće godine otvaranje odraditi pod skelama u kinu Edison.”

O okolnostima i načinu održavanja festivala Sanja Zanki Pejić, voditeljica obrazovnih i revijskih programa HFS-a rekla je: “Ovo nam je četrnaesta godina u Karlovcu, prva u ovakvim neobičnim uvjetima, ali veseli što smo unatoč ovoj situaciji uspjeli oboriti rekord po broju prijava za festival. To potvrđuje da su Filmska revija mladeži i Four River Film Festival izvrsna platforma koja je prepoznata od strane samih srednjoškolskih autora kao mjesto na kojem oni sami žele prikazati svoje filmove. Ove godine pristigle su 1 632 prijave i naša selekcijska komisija nije imala lak posao jer je u konkurenciju primljen 71 film. Zbog epidemioloških mjera projekcije filmova u konkurenciji prebačene su online. Otvaranje i zatvaranje bit će dostupni preko streama na našoj stranici, kao i filmovi iz konkurencije.” 

Ksenija Sanković voditeljica medijskih programa Kinokluba Karlovac pozvala je publiku na sva otvorena događanja: “Epidemiološke mjere dopuštaju projekcije na otvorenom tako da ćemo nastaviti tu tradiciju. Počinjemo u utorak svečanim otvaranjem koje će biti na Foginovom kupalištu u 20 sati. Na programu je film 'Glas' Ognjena Sviličića. Ono što je posebno u toj večeri je da je direktor fotografije na filmu Marinko Marinkić svoju karijeru počeo upravo na našem festivalu i jedan je od naših laureata. Pozivamo vas da nam se pridružite i na ostalim projekcijama na otvorenom.”

Film Glas govori o mladiću Goranu  koji se po dolasku u katolički internat nađe pod pritiskom da se prikloni instant-religiji koja se ondje nameće. 

U srijedu, 9. rujna u 20.30 sati na rijeci Kupi na trgu uz zgradu Općine Kamanje posjetitelji će gledati film Ideš? Idem! Ljube Zdjelarevića u kojem Veronika prihvati poziv prijateljice Kaje da se njoj i Vidu pridruži na avanturističkom putovanju od Zagreba do Istanbula, kako bi izliječila slomljeno srce nakon prekida s Franom.

U četvrtak, 10. rujna projekcije se održavaju na Gradskom kupalište u Dugoj Resi gdje će u 20.30 sati biti prikazano nekoliko filmova nekadašnjih laureata festivala koji su stasali u priznate autore. Na rasporedu su The Stamp Lovre Mrđena6 pola 7 Dalije Dozet, Stepska lisica Andrije Mardešića i Izlazite li vanka? Ines Jokoš

Zadnja projekcija je u petak, 11. rujna u 21 sat na rijeci Dobri u dvorištu Frankopanskog kaštela u Ogulinu, a prikazat će se Mater,  dugometražni prvijenac redatelja i scenarista Jure Pavlovića.

Dnevni raspored ispunjen je natjecateljskim projekcijama i radionicama, a detalji se mogu pronaći na ovoj poveznici.

Filmovi su do četiri rijeke pristigli sa svih kontinenata iz čak 99 zemalja svijeta, od Singapura, Kine, Sjedinjenih Američkih Država do Bolivije, Urugvaja, Mozambika i gotovo svih europskih zemalja. 

Od ukupno 1 445 prijavljenih filmova, na Four River Film Festival odabrano je njih 28. U kategorijama igranog i animiranog filma nalazi se po 10 filmova. U program je uključeno i pet dokumentarnih filmova te tri filma slobodnog stila. Najvećim brojem prijava ističu se autori iz Indije s čak 183 prijavljena filma.

Popis selekcije 13. Four River Film Festivala dostupan je na ovoj poveznici.

Za 25. Filmsku reviju mladeži prijavljeno je 187 filmova autora iz Hrvatske u dobi od 14 od 20 godina, a u sklopu patkastične konkurencije odabrana su 43 filma među kojima je najzastupljenija kategorija igranog filma sa 17 filmova. Zatim slijede kategorija slobodnog stila sa 12 filmova, animiranog filma s devet filmova te dokumentarnog filma s pet filmova. Najzastupljeniji klubovi su Udruga Blank, FKVK Zaprešić, Kinoklub Karlovac, Privatna umjetnička gimnazija iz Zagreba te Škola likovnih umjetnosti iz Splita.

Popis selekcije 25. Filmske revije mladeži dostupna je na ovoj poveznici.

Broj prijava (1 632 filma sveukupno) koji raste iz godine u godinu, unatoč nepovoljnim i kriznim događanjima u svijetu, svjedoči o velikom interesu mladih filmaša za ove filmske događaje, kako u regiji, tako i na međunarodnoj razini. Poimanje istih kao važnih platformi za rad, djelovanje, poticanje i daljnje motiviranje filmskog stvaralaštva mladih postaje važnije i zastupljenije nego ikad.

Iz ove bogate ponude prijavljenih filmova, o uvrštavanju u program odlučivali su Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i filozofije i nastavnica filma, Boško Picula, filmski kritičar te Dinka Radonić, snimateljica i redateljica.

O nagradama na festivalu odlučivat će tzv. žiri mladih, tj. žiri srednjoškolaca te stručni žiri u sastavu Irena Krčelić, samostalna umjetnica, scenaristica i dramaturginja, Mato Ilijić, montažer i nastavnik filmske montaže te Sydney Levine, eduaktorica i konzultantica u filmskoj industriji.

Naslovne fotografije: predstavljanje programa 25. Filmske revija mladeži i 13. Four River Film Festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.