Preskoči na glavni sadržaj

Predstavljen program 16. ZagrebDoxa

Šesnaesto izdanje festivala ZagrebDox, koje će se održati od 15. do 22. ožujka u CineStaru Zagreb – Branimir mingle mallu, donosi više od sto dokumentarnih naslova iz cijelog svijeta, od čega gotovo trećinu programa čine domaći filmovi. 

Za službenu festivalsku nagradu, Veliki pečat, natječe se 17 filmova u kategoriji međunarodne konkurencije te isto toliko dokumentaraca u sekciji regionalne konkurencije. Nagrada Mali pečat biti dodijeljena najboljem filmu autora/ice do 35 godina starosti. 

"I ove godine publiku ZagrebDoxa očekuje impresivan broj filmova, među kojima su i najnoviji dokumentarni hitovi te filmovi nagrađeni na najprestižnijim festivalima, ali i intimistički, 'neotkriveni' filmski dragulji. Suočavajući gledatelje s urgentnim problemima današnjice, ova ostvarenja zaokružuju sliku suvremene svjetske dokumentaristike, a pritom nas upoznaju s inspirativnim i živopisnim pojedincima, otkrivaju nove vizure o važnim temama i odvode na udaljene lokacije, kao i na nepoznata mjesta u našoj okolini", istaknuo je na predstavljanju programa direktor festivala Nenad Puhovski

U regionalnoj konkurenciji šest je hrvatskih filmova, od čega će pet imati svjetsku premijeru na festivalu. U filmu Nun of Your Business autorica Ivana Marinić Kragić prati dvije časne sestre koje se zaljubljuju pa razočarane reakcijom Crkve, točnije zlostavljanjem unutar institucije, odlučuju napustiti samostan i započeti zajednički život na jednom od dalmatinskih otoka.

Zlostavljanje u obitelji problematizira autor Đuro Gavran u filmu Jedna od nas, čija okosnica počiva na događaju obilježavanja godišnjice mature, netom prije kojeg su autor i njegovi nekadašnji školski kolege primili potresno pismeno svjedočanstvo jedne učenice u kojem ona opisuje sustavno višegodišnje zlostavljanje kojem je bila izložena. Film prati skupinu mladih ljudi koji se pokušavaju suočiti sa šokantnom informacijom koja baca potpuno novo svjetlo na zajedničko odrastanje.

Kritičkim osvrtom na obrazovni sustav, ali još više na odrastanje u doba kada je sve dostupno, kao i kritikom vlastitih odgojnih metoda na komičan način bavi se Neven Hitrec u filmu Povuci – potegni. U ovoj borbi proces učenja doima se kao suvremena verzija inkvizicije – uz puno vike, urlanja, manipulativnih obećanja i drame.

Koristeći u fokusu jato riba, proučavajući njihova pravila ponašanja pri kretanju, Branko Ištvančić u filmu Anonimno jato metaforički progovara o ljudima. Dubrovnik, sniman tijekom kolovoza, u autorovoj se perspektivi transformira u gradski akvarij.

Konačno, hommage svojem radu koji nikada nije u potpunosti realiziran daje Damir Čučić. U filmu Kisik dušik on stvara kompilaciju od materijala svojih 11, nikad završenih, filmova.

Film Kuća Male Zvijezde novinarke i TV reporterke Slađane Lučić na ZagrebDoxu će imati hrvatsku premijeru; riječ je o dokumentarcu koji slijedi osobni put sarajevske lektorice Nudžejme Softić, prve žene u Europi koja je s hidžabom istrčala maraton i sudjelovala na polu-Ironman triatlonu.

Regionalnu premijeru na festivalu imat će film Govori da te vidim autorice Marije Stojnić; riječ je o srpsko-hrvatsko-katarskoj produkciji, a donosi priču o Radio Beogradu, radiostanici koja, kao jedna od najstarijih u Europi i jedan od simbola grada, još uvijek emitira autorske sadržaje i pomaže očuvati povijest, kulturu i kritičku misao baveći se uvijek aktualnim pitanjima o nama samima i svijetu.

Osim natjecateljskog programa, publiku ZagrebDoxa očekuje i pregršt naslova u službenim programima Biografski Dox, Glazbeni globus, Happy Dox, Kontroverzni Dox, Majstori Doxa, Stanje stvari, Teen Dox i ADU Dox, a u sklopu programa Factumentarci prikazat će se film Djeca tranzicije prerano preminulog Matije Vukšića.

Autorska večer ove je godine posvećena našem renomiranom redatelju Goranu Deviću. Svi posjetitelji moći će pogledati tri autorova ostvarenja: filmove Uvozne vrane (2004), Tri (2007) i Dvije peći za udarnika Josipa Trojka (2012).

U sklopu Retrospektivne sekcije odvija se program Hrvatski dokumentarac sa ženskim potpisom koji uključuje trinaest dokumentaraca snimljenih u posljednjih pet desetljeća. Publika će tako imati priliku pogledati naslove ovih autorica: Marije Brtke (Prozori u daljinu, 1958), Ljiljane Jojić (Zeleni Juraj, 1969), Milice Borojević (Korablja, 1976), Ljubice Janković (AB, 1977), Snježane Tribuson (Lice, 1979), Katarine Zrinke Matijević (Dvoboj, 1998), Biljane Čakić (Dečko kojem se žurilo, 2001), Tatjane Božić (Iskrivljeni odrazi, 2001), Vlatke Vorkapić (Anine pjesme, 2003), Dane Budisavljević (Sve 5!, 2004), Ivone Juke (Plavi Poni, 2004), Ljiljane Šišmanović (Polusestra, 2005) i Tanje Golić (Čekajte, čekajte, 2005). Filmove je selektirala Diana Nenadić.

U sklopu posebnih događanja bit će prikazan i igrano-dokumentarni film Dane Budisavljević Dnevnik Diane Budisavljević.

Cijeli program festivala i ostale detalje možete pronaći na službenoj stranici ZagrebDoxa

ZagrebDox se održava uz potporu Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra, a ZagrebDox Pro uz potporu programa Kreativna Europa – Potprograma MEDIA. 

Naslovne fotografije: Konferencija za medije/predstavljanje programa ZagrebDoxa; vizual ZagrebDoxa
(*autor prve fotografije: Samir Cerić Kovačević)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.