Preskoči na glavni sadržaj

Predstavljen program 16. Festivala tolerancije

Ovogodišnji program Festivala tolerancije održavat će se na četiri lokacije, od 30. lipnja do 3. srpnja. Publika će imati prilike besplatno pogledati 41 filmski naslov.

U sklopu filmskog programa bit će prikazan 41 filmski naslov u koprodukcijama iz čak 30 zemalja svijeta. Okosnicu ovogodišnjeg programa čine filmovi koji su nagrađeni na značajnim filmskim festivalima poput Karlovih Vary, Cannesa, Sundancea, CPH:DOX-u, Clermont-Ferrand itd., a čak dva filma s programa nagrađena su Oscarima, Ljeto soula (... ili kada se revolucija nije mogla prenositi) u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma te Kraljica košarke u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma, koja u bloku s, za Oscara nominiranim filmom Lunana, otvara festival.

"Program započinje već u 16 sati i zanimat će vjerujem sve generacije naših sugrađana. Stoga ne propustite pogledati izvrsne filmove ili se pak uputiti u debate u zelenilu Parka Bundek. Ovogodišnji program održavat će se na čak četiri lokacije, od 30. lipnja do 3. srpnja. Uz sve izazove na koje smo naišli i dalje je cjelokupni program besplatan za posjetitelje," rekla je direktorica festivala, Nataša Popović

“Raznolikost tema, autorski pristupi te različiti filmski rodovi i vrste koji su se i ove godine našli pod zajedničkim nazivnikom tolerancije, potvrđuju da je i u trećem desetljeću 21. stoljeća krhkost međusobnog uvažavanja jedna od najvećih prijetnja ljudskoj zajednici neovisno gdje se ona oblikovala. Hrabri, komunikativni te umjetnički relevantni, filmovi s aktualnog Festivala predstavljaju nam svijet koji je gdjegdje zemljopisno udaljen od nas, a gdjegdje u našoj neposrednoj blizini. No, u oba je slučaja – naš – jer su ljudska bića, bez obzira koliko različita bila, jednaka u potrebi da ih se poštuje, razumije i štiti u njihovoj ljudskosti. Filmska umjetnost može to činiti na uistinu snažan način," dodao je Boško Picula, koji je uz Snježanu Tribuson, ovogodišnji filmski selektor.

Cijeli filmski program Festivala tolerancije možete pronaći na ovoj poveznici

Kao i svake godine, u sklopu Festivala tolerancije održavaju se i zanimljive izložbe, a ovogodišnja izložba nastala kao plod suradnje UNHCR Hrvatska i Festivala tolerancije povodom Svjetskog dana izbjeglica nosi poruku "Svaka osoba ima pravo tražiti zaštitu - tko god bila, od kud god dolazila, kad god bila prisiljena na bijeg" te u prvi plan stavlja solidarnost i izgradnju pravednijeg društva, promiče poruku dobrodošlice svima neovisno o nacionalnosti, rasi ili vjeri, ističući važnost društva različitosti, kao formativnog i osnažujućeg.

Ivana Meštrov, kuratorica, izjavila je kako statične i pokretne slike renomiranih vizualnih umjetnika Renate Poljak, Milijane Babić, Luke Duplančića, Tonke Maleković, Neli Ružić i Erica del Castilla na najbolji mogući način predočavaju svu širinu i raznolikost interpretacije ovih snažnih poruka koristeći različite medije - fotografija, crtež, ilustracija, video, film - da bi kroz svoj specifični umjetnički izričaj doprli do što šire svijesti promatrača i što raznolikijih dobnih skupina. Izložba "Svaka osoba ima pravo tražiti zaštitu" predstavlja se kroz plakate i kratke video radove, a slučajni i ciljani prolaznici moći će ju susretati od 16. lipnja do 3. srpnja u javnom gradskom prijevozu Osijeka, Karlovca, Rijeke, Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika, kao i uočiti na CityLight i jumbo plakatima u Zagrebu.

Ovogodišnji, 16. Festival tolerancije odvija se od 30. lipnja do 3. srpnja. Sve detalje o festivalu možete pronaći na službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.