Preskoči na glavni sadržaj

Predstavljen program 14. Motovun Film Festivala

Na press konferenciji održanoj 4. srpnja u galeriji Lauba predstavljen je program  14 . Motovun Film Festivala koji će se pod geslom Filmovi u oblacima održati od 25. do 29. srpnja 2011. 

Nakon kratkog uvoda kustosice Laube, Vanje Žanko, program i novitete festivala predstavili su direktor Motovun Film Festivala Igor Mirković i predstavnica odnosa s javnošću Nora Krstulović. Uz glavni program, u sklopu kojeg je najavljena prva 3D projekcija na otvorenom u ovom dijelu Europe, predstavljeni su programi Made in Ireland, Motovunski kratki i Maverick: Ulrich Seidl, Nagrada Bauer za regionalni film godine, program glazbenih filmova Julien Temple bira… te filmova 'zatvorske' tematike Kino Remetinec.

U Glavnom programu ovogodišnjeg Motovun Film Festivala natječe se 28 dugometražnih igranih filmova iz svijeta i regije u izboru Jurice Pavičića. Glavni program otvara film Posljednji cirkus u režiji španjolskog crnohumornog majstora Alexa de la Iglesije, a kao jedno od najvećih festivalskih iznenađenja organizatori najavljuju 3D projekciju filma Pina o slavnoj njemačkoj plesnoj koreografkinji Pini Bausch u režiji Wima Wendersa. Projekcija Pine ujedno je prva 3D projekcija na otvorenom u ovom dijelu Europe. Uz novi film kultne braće Dardenne Dječak na biciklu koji je osvojio nagradu žirija na ovogodišnjem festivalu u Cannesu, u utrci za Propeler Motovuna je i Torinski konj mađarskog redatelja Béle Tarra inspiriran poznatim biografemom iz života njemačkog filozofa Friedricha Nietzschea te nagrađen Srebrnim medvjedom i nagradom FIPRESCI ovogodišnjeg Berlinalea.

Dva su filma iz Glavnog programa nastala prema slavnim literarnim predlošcima. To su Norveška šuma u režiji francuskog redatelja vijetnamskog porijekla Anh Hùng Trâna, snimljen prema poznatom romanu Harukija Murakamija te Misija London bugarskog redatelja Dimitra Mitovskog. Riječ je o najgledanijem filmu u Bugarskoj u posljednjih 20 godina snimljenom prema istoimenom romanu Aleka Popova koji će biti gost festivala.

Specifičnost ovogodišnjeg programa čini i niz inteligentnih krimića koji krimi žanr koriste za preispitivanje pitanja identiteta, nacije, obitelji i savjesti. To su belgijski film Bikova glava Michaela R. Roskama, ruska Elena Andreja Zvyagintzeva, australsko Životinjsko carstvo Davida Michôda te Bilo jednom u Anadoliji Nurija Bilgea Ceylana. Uz međunarodne naslove, u glavnom program se natječu i tri hrvatska filma koji će u srpnju biti prikazani u sklopu Festivala igranog filma u Puli. To su: Koko i duhovi Daniela Kušana, Fleke Alde Tardozzija i Mrak Dana Okija. Kompletan popis filmova iz glavnog programa nalazi se na službenim stranicama.

Program Made in Ireland predstavit će šesnaest najboljih naslova (kratkometražnih, dugometražnih, igranih i dokumentarnih) u izboru dugogodišnjeg ravnatelja Irish Film Boarda – Simona Perrya, a program Motovunski kratki donosi selekciju filmova u trajanju do 15 minuta po izboru Andreja Korovljeva.

Lani ustanovljena Nagrada Bauer (za nabolji regionalni film) i ove će godine biti dodijeljena jednom od fillmova iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije odnosno Srbije koji je bio u redovnoj kino distribuciji najmanje pet dana ili u programu nekog od A festivala. Uz hrvatske filmove Majka asfalta Dalibora Matanića i Šuma summarum Ivana – Gorana Viteza u utrci za Nagradu Bauer su Cirkus Columbia Danisa Tanovića i Jasmina Nedžada Begovića (BiH), Circus Fantasticus Janeza Burgera i Otac Vlade Škafara (Slovenija), omnibus grupe autora Ljubav, ožiljci (Crna Gora), Montevideo, Bog te video Dragana Bjelogrlića, Srpski film Srđana Spasojevića i Tilva Roš Nikole Ležaića (Srbija) te Punk's Not Dead Vladimira Blaževskog (Makedonija).

Nakon Kena Russella (2008.) i Terrya Jonesa (2010.), treći dobitnik motovunske nagrade kojom se slavi odmak od konvencija bit će austrijski autor Ulrich Seidl koji je izbrisao granice između dokumentarnog i igranog filma, činjenica i fikcije, ali i uvriježene konvencije 'uređenih' filmskih kategorija. Godinama je rad Ulricha Seidla bio praćen na Motovun Film Festivalu, a ove godine u sklopu retrospektive U čast Ulrichu Seidlu bit će predstavljen izbor najboljih filmova, uz gostovanje samog autora.

Prošlogodišnji gost Motovuna, najznačajniji britanski rock dokumentarist Julien Temple ove je godine suradnik Motovuna. Njegov osebujan izbor glazbenih dokumentaraca Julien Temple bira… bit će prikazan u kinu Barbacan. Ovogodišnji programski novitet je i Kino Remetinec u sklopu kojeg će biti prikazani filmovi zatvorske tematike po izboru umjetničkog direktora Motovuna, Rajka Grlića.

Uz Propeler Motovuna, glavnu festivalsku nagradu koja se dodjeljuje najboljem filmu u međunarodnoj konkurenciji, Nagradu Bauer i nagradu međunarodnog žirija filmskih kritičara FIPRESCI, Motovun Film Festival od prošlog izdanja, u suradnji s Transparency Internationalom, dodjeljuje Antikorupcijsku nagradu za najbolji film koji tretira problem korupcije. Ovogodišnji laureat motovunske Nagrade 50 godina je kontrabasist, skladatelj i dirigent međunarodne karijere, vrsni pedagog i utemeljitelj brojnih orkestara, maestro Miljenko Prohaska.

Izbor iz festivalskog programa bit će prikazan na projekcijama u još dva grada. Projekcije u Rijeci održat će se istodobno s trajanjem festivala (Art kino Croatia, 25. – 29. srpnja), a u Zagrebu neposredno od njegova završetka (Movieplex, 01. – 07. kolovoza).

Uz bogati program, organizatori 14. izdanja Motovun Film Festivala predstavili su novi vizualni identitet festivala kojeg potpisuje Kancelarija te novitet vezan uz kupnju ulaznica koje će, od 11. srpnja, osim on-line, biti dostupne i na svim prodajnim mjestima iNovina i to, po prvi puta u regiji, putem POS terminala.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.